15,42 % от избирателите в Стара Загора гласуваха за бъдещето на "Бедечка"

15,42 % от избирателите в Стара Загора гласуваха за бъдещето на "Бедечка"  | StandartNews.com

Общо 22 082 души или 15,42% от имащите право на глас са гласувалите на на местния референдум в Стара Загора, който цели да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на "Бедечка" – дали местността да бъде застроена или превърната в парк, съобщава "Фокус".

За сравнение, на предишния местен референдум за полигона Змейово, проведен в Стара Загора през 2013 г., са гласували 29 784 души или 19,93 %. За да бъде валиден референдумът трябва да са гласували 40 на сто от имащите право на глас избиратели в общината, а за да бъде с резултат „да" или „не", трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите. Общият брой на имащите право на глас граждани, които можеха да гласуват на местния референдум в Стара Загора е 143 172. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината.

На референдума се гласуваше в обичайните секции и по обичайната процедура, както на всички произвеждани досега избори. Въпросът на местното допитване бе: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка", по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел", от запад – ул. „Ив. Вазов", от север – алеята към предприятие „Труд" и от юг – ул. „Христина Морфова"? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора."

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров призова жителите на града и общината да излязат и да гласуват.

По думите му той е гласувал за това, все повече важни за обществото въпроси да бъдат решавани чрез допитване до хората.

Той заяви също, че, ако зелените площи в „Бедечка" бъдат запазени, ще разговаря с премиера Бойко Борисов за обезщетяване на собствениците на имоти в него. Общинската избирателна комисия в Стара Загора ще обяви резултатите от вота в понеделник сутринта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай