Полицай влиза с ревизия в Шумен

Полицай влиза с ревизия в Шумен | StandartNews.com

Любомир Христов участва в разкриването на "Килърите"

Стратегията на щаба на ГЕРБ да пусне в кметските надпревари действащи депутати успя да сработи и в Шумен. Любомир Христов с лекота отне властта от БСП. През последните два мандата градът се управляваше от социалиста Красимир Костов, който се скара с "Позитано" 20 и бе оттеглен. На балотажа човекът на ГЕРБ надви кандидата на БСП Иван Иванов, като спечели 66 процента от гласовете. Смяната на полицейското поприще с политическото за Любомир Христов настъпва при слизането на ГЕРБ от властта през пролетта на 2013 г. Тогава той подава оставка като началник на РДВР-Шумен и оглавява депутатската листа на партията на Борисов. Възпитаникът на Висшето военно училище започва работа през 1990 г. в органите на реда, като минава през различни сектори - "Оперативно техническа информация", "Национална сигурност" и началник на Регионалното звено на сектор "БОП". Преминава обучение в школа на ФБР в Унгария и академия в САЩ. По време на службата си е награждаван многократно за постигнати високи резултати. През 2010 г. той оглавява шуменската полиция. Допълнително признание в професионалните среди му носи участието в разследването на групата за поръчкови убийства "Килъри". По това време нараства и разкриваемостта на престъпленията в Шуменско. В типичния си стил новият кмет обяви, че влиза в общината с пълна ревизия на досегашното управление. Показателно е, че в новия му екипа не присъстват партийни кадри на ГЕРБ, а само утвърдени експерти. Христов дори покани конкурента си от Реформаторския блок Иван Ламбов до поеме общинската дирекция по европроекти.

С тази оферта ГЕРБ изглежда се опитва да привлече десните за съставяне на мнозинство в Общинския съвет. Силни групи в местния парламент вкараха също БСП и ДПС.

Христов обещава на съгражданите си да им осигури прозрачна община, нов начин на управление, достъпен за всички шуменци. "Един кмет може да направи по-добър климат за бизнеса, да намали бюрокрацията в общината и по този начин да помогне на бизнеса, за да може да разкрива повече работни места. Именно това е нашата идея", допълни градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай