Нови жалби от невлезли в ОбС Добрич

Нови жалби от невлезли в ОбС Добрич | StandartNews.com

В сряда бе даден ход на дело в Административния съд в Добрич по жалби от ПП ГЕРБ и ПП "Движение 21", които оспорват избора на общински съветници и настояват да се извърши повторно броене на бюлетините. Съдия Димитър Михов даде ход на делото, след като извърши проверка на страните по него. Първоначално съдът е отказал повторно преброяване, като се позовава на конституционно решение, но заради постъпили нови жалби в съда от кандидати в листи за общински съветници, които не са били избрани, делото е отменено и отново ще се гледа в понеделник в 10.30 часа, каза председателят на Административния съд в Добрич Красимира Иванова.

Тя сподели, че вече в съда има постъпили над 20 жалби от последните избори, по които съдът образува дела. Като по-любопитни съдия Иванова посочи жалба от Георги Георгиев - кандидат за кмет на каварненското село Св. Никола, който настоява за ново преброяване, тъй като е загубил на първи тур от кандидата и избран кмет от ПП ГЕРБ Иван Стоянов с един глас. Сред образуваните дела е и това по жалба на Реформаторски блок - Балчик, които настояват за повторно преброяване на бюлетините за избор на общински съветници в Балчик в общо 19 секции в частта само за Реформаторски блок, като твърдят, че некоректно отчитане на преференциалния вот и неправилно отчитане и настояват за отмяна на решение на ОИК - Балчик, в частта за избор на общински съветници от РБ.

"Тази жалба е оставена без движение", каза още Иванова. Сред подадените жалби е и на човек от Крушари, който не влиза в ОбС в общината, защото не е теглен жребий, тъй като имал равен брой гласове - 18 на брой, с друг кандидат. Всички политически сили, участвали в избора за общински съветници в Каварна, също жалят избора, като съдът даде ход на делото. Все още няма постъпили жалби срещу избора на кмет в Добрич и Генерал Тошево, където кандидатите на ГЕРБ не спечелиха балотажите и председателят на областния предизборен щаб Румен Иванов обяви, че ще обжалват тези резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай