Местан: Силният резултат на ДПС- проблем за стабилността на кабинета

Местан: Силният резултат на ДПС- проблем за стабилността на кабинета | StandartNews.com

Силният резултат на ДПС се приема като проблем за стабилността на кабинета. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на нарочна пресконференция в НС по повод резултатите на партията на местния вот.

„Дали това е основателно или не, е друг въпрос. Смята се, че ако реформаторите биха имали силен резултат ще стабилизира властовата форма", каза той.

„Не си позволихме нито преднамерено, нито крайни оценки за представянето на останалите политически сили. Ограничихме се с коментар за резултатите на ДПС. Числата са ясни", каза той и отправи призив обществото да чуе гласа на числата.

"За съжаление обаче от няколко дни насам сме свидетели на добре планиран сценарий за интерпретативна подмяна на изборните резултати. Тази манипулация има два основни елемента. Първият да се подцени резултатът на ДПС и вторият елемент е да се хиперболизира твърде скромния резултат на РБ", продължи коментарът му.

Лидерът на ДПС бе категоричен, че на много места в страната партията му е втора политическа сила след ГЕРБ. „По неоспорими данни от ЦИК очаквано първа политическа сила е ГЕРБ, но са прибързани заключенията им за еднополюсен модел за страната. Втората, по критерии общини, със самостоятелно мнозинство в общинските съвети е ДПС- с 27 общини спрямо 36- за ГЕРБ и 2- за РБ, а БДЦ е с една община", цитира данните той. 

"Местната власт има 3 елемента: брой кметове на общини, брой съветници и брой кметове на кметства. Нашите резултати са на основата на данни от ЦИК. Ако сумираме общо претенциите на партиите и инициативни комитети ще се окаже, че на изборите са гласували над 4.5 млн. избиратели. В ДПС имаме 267 хил. гласа срещу 107 хил. гласа на РБ за страната и още едни 61 хил. гласа за РБ за София, въпреки че избираме редуциран резултат за нас", допълни Местан. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай