Знаем как да продължим развитието на България

Сред основните ни приоритети е премахването на бюрокрацията, казва Делян Добрев

Знаем как да продължим развитието на България | StandartNews.com

-Г-н Добрев, остават броени дни до предсрочния вот на 26 март. Вие сте водач на кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в Хасково. Защо хората да подкрепят ГЕРБ?
-Защото за разлика от другите партии ние предлагаме реални решения за България. Показали сме, че можем да определяме правилните приоритети за страната и ги изпълняваме. В страната липсваше инфраструктура - построихме я. Енергетиката беше в колапс - стабилизирахме я. Икономиката бе спряла - задвижи се. За последното тримесечие на миналата година имаме втория най-висок икономически разстеж в ЕС. Инвеститорите строят нови предприятия почти в цялата страна. Между Хасково и Димитровград например се изграждат в момента три нови предприятия, в които ще работят близо 5 хиляди души. Знаем как да продължим развитието на България.

- Какво ще направите Вие за Хасково и хората там, ако станете народен представител или пък влезете в изпълнителната власт?
- Това, което правя и до момента – ще помагам за развитието на региона и решаване на проблемите на хората. Имаме реализирани ангажименти зад гърба ни – магистрала Марица, старта на програмата за саниране, ремонт на детски градини и училища, за да осигурим условия за децата, предприятия, за да осигурим работни места и по-високи доходи. Регионалните ни приоритети за следващия мандат са да осигурим поне 10 нови предприятия с около 10 хиляди нови работни места, да продължим програмата за санирането, да благоустроим кварталите, да продължим обновяването на училищата и детските градини, да реконструираме спортната зала, да построим парк зад ДНА и др.

- Кои са най-важните и неотложни задачи, които от партията на Бойко Борисов сте записали по отношение на развитието на икономиката ни?
-Имаме 3 основни приоритета в икономическата програма – да премахнем бюрокрацията, да насърчим инвестициите в предприятия и да развием капиталовия пазар. Първия приоритет е най-важен. Бизнесът е задушен от регистрационни, лицензионни режими, административни изисквания. Решаването на този проблем ще доведе до по-висок и по-устойчив икономически растеж, ще насърчи предприемачеството.

- Като бивш министър на енергетиката и председател на парламентарната комисия по енергетика – от какво се нуждае енергийния сектор в България?
- В енергетиката извършихме мащабна реформа, която балансира сектора. Трябва да продължи либерализацията, цялата електроенергия да се продава на свободен пазар, да продължи проучването за нефт и газ в дълбоко Черно море. Най-важното е обаче да не се вземат необмислени решения за стартиране на грандомански проекти, без финансиране, за които да се чудим в един момент как да платим сметката.

-Как оценявате предизборната кампания до момента?
-Тежка предизборна кампания с негативен ПР от страна на БСП. Аз го изпитах на гърба си. Липсата на идеи и аргументи дава път на лозунгите. От ляво чуваме само лозунги и негативен пи ар, нищо друго. Това, което те наричат програма, изисква допълнителни разходи в размер на 4.2 млрд лева, което е близо 5% от БВП допълнителен дефицит. Програмата им е катастрофа – ще ни вкара в гръцкия сценарий.

- С оглед на това – кой е най-естественият партньор на ГЕРБ при сформирането на ново правителство?
- Личното ми мнение е, че можем да достигнем до обща управленска програма с Патриотичния фронт, Воля и Реформаторския блок при условие, че прескочат 4%. Рано е да се говори за коалиции – първо трябва да видим волята на избирателя на 26-ти. Ние имаме 4 ясни приоритета, които трябва да бъдат застъпени без компромиси в евентуалната бъдеща управленска програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай