Вярвам, че българите ще изберат промяната

Нужна е ревизия на предишната власт, казва Георги Търновалийски

Вярвам, че българите  ще изберат промяната | StandartNews.com

- Господин Търновалийски, два дни преди изборите какви са вашите прогнози за резултатите? Кой ще победи в битката между лявото и дясното?

- Аз вярвам, че българите са мъдри и ще изберат промяната и БСП ще реализира нова победа на 26-ти март.
- Как ще се развие надпреварата в Пловдив?
- Аз съм водач на листата в Пловдив-област, а лидерът на ГЕРБ - в Пловдив-град. Ние сме два многомандатни района, но наистина регионът е тежък, както и битката в Пловдив и Пловдив –област. Смятам, че в областта ние ще реализираме една категорична победа. За града смятам, че ще има паритет с малък превес на БСП. Това, че лидерът на ГЕРБ е водач на листата в Пловдив, а не се е появил в региона, означава, че не го интересува какво се случва, кои са проблемите пред хората, какво ги тревожи. Хората искат да виждат лидерите, да чуват това, което обещават. Защото българинът е беден, българинът живее зле и това трябва да видят бившите управляващи, защото те като че ли не разбират, че това е истината. И действителността е много по-различна и много по-страшна от това, което те ни представят.

- Каква оценка поставяте на държавата и какво ще е първото нещо, с което БСП ще се захване, ако спечели изборите?
- Трябва много бързо да променим нещата и много бързо да поставим страната си на мястото, което тя заслужава като развита страна. Защото това изгубихме последните 26 години. Ако не го сторим, ние българите ще продължаваме да се топим. Много скоро след 25-30 години тук ще бъде само територия. Все повече българи и особено младите хора напускат страната. Защо? Не защото не си обичат родината, а защото нямат бъдеще тук. Защото в брутния ни вътрешен продукт едва 30% са от реалната икономика. Младите няма къде да се развиват, няма къде да работят, не могат да осигуряват за себе си и семействата си бъдеще, развитие и сигурност. Разбира се, за да се промени това ние много бързо трябва да поставим българската икономика на онези релси, които ще я изведат да бъде конкурентна в Европа, да бъде сравнима с европейските икономики. Защото в момента този 3% ръст на икономиката не е достатъчен да достигнем европейските икономики. Това е само една статистика, която нищо не дава на българските граждани, не им дава това, от което те имат нужда. А именно - от сигурност, от добри доходи, от добри пенсии, от защита. Нашата икономика се нуждае от ръст от поне 5-6% годишно. Това означава 10-12 милиарда публичен ресурс, който трябва да се налива в българската икономика, за създаване на български производства, за да развием отново индустрията и икономиката. Селското ни стопанство дава едва 6% от БВП. В България, която е била водеща в световен мащаб като производител на селскостопанска продукция, днес земеделието едва крета. Виждаме какво се случва с българските земеделски производители. Те отново протестират, защото нямат бъдеще.

- За колко време смятате, че БСП може да постигне този ръст, за който говорите?
- Нашата програма не е мандатна. Тя е за един много по-дълъг период от време. Ако започнем от мисията, която имаме - 8 милиона българи и нито един под и на прага на бедността, това може да стане в хоризонт от 20-25 години, а именно - да бъдем отново осем милиона. Днес България е около 6 млн. души А бяхме 8 милиона, българите се топим. Ето защо, за да реализираме тази мисия, ние имаме програма, която не е мандатна. Искаме доверието на българските граждани, за да реализираме програмата си и разбира се нещата ще се случват във времето. Много бързо трябва да обърнем внимание на приоритетите - здравеопазване, образование, социална политика. Какво се случва с българското образование? Виждаме на кое място се намираме в Европа и света по грамотност на децата ни. От това всички ни боли и трябва заедно да променим нещата. Казвам заедно, защото ако всички ние българите, не само политиците, не участваме в тези процеси, промяната няма да се получи. Не може просто с нихилизъм да наблюдаваме ситуацията, дори понякога да участваме в недобри практики и да загърбваме проблема, а след това да искаме промяна. Ще дам един пример. Много от нас влизат в болница, виждат, че в епикризата са написани манипулации, и други процедури, които не са ни извършени. И какво си казваме: е, все пак аз това не съм го плащал. Това не е така, плащаме го, всички го плащаме и трябва да разберем това. Плащаме и за корупционните схеми, в които по един или друг начин участваме директно или индиректно. Санирането например. Да, отново казваме: „ама то е безплатно". Няма безплатно, всички плащаме за огромните кражби, които стават през санирането и през хората. И понеже собственикът на апартамента, собственикът на жилищната сграда не вадят нищо от джоба си казват: „то това е безплатно". Не не е безплатно, те участват в тези измами и в схемите на тези, които ги осъществяват

- Ако БСП има властта след 27-ми март, ще има пълна ревизия на всичко, което се е случило до момента?
- За да сме честни и за да пресечем порочните практики, трябва да има възмездие, трябва да има справедливост. Всеки да получи това, което заслужава. Трябва всеки да носи отговорност за делата си, за действията си и да има справедливост. Така че трябва да има ревизия. Трябва да има яснота кой какво е свършил, за да можем да вървим напред.

- Кои са потенциалните партньори на БСП в следващо управление?
- Потенциални партньори са тези, с които ще имаме близки програми и имат същата визия за развитие на страната като нас. Нека видим какви ще са резултатите, това също ще е много важно. Ясно е, че управлението ще бъде коалиционно. Но нека да видим какво ще кажат българските граждани. Аз разчитам на една сериозна подкрепа, която ние ще получим като политическа сила. Казвам това на базата на срещите, които правя, на база разбирането, че държавата трябва да бъде сложена на други релси, казано образно и смятам, че може да бъде изградено едно добро управление, защото всички имаме една обща и голяма цел – България. За това коалицията ни е „За България", защото всички сме длъжни на нашите предци, длъжни сме на децата ни, длъжни сме и на родината си най-вече. Това можем да го направим като работим всички в една посока. Аз смятам, че можем и трябва да го сторим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай