"Воля" е катализаторът на промяната в системата

Въпросът не е кой ще се коалира с нас, а ние с кого, казва Стефан Августинов

"Воля" е катализаторът  на промяната в системата | StandartNews.com

Стефан Августинов е роден през 1976 година в София. Инженер по микроелектроника и телекомуникации. Магистър по пиар, журналистика и реклама. Има 24 години стаж в медиите, пиара и комуникациите. Развива частен бизнес в сферата на спорта - организация на събития като баскетболния "Мач на звездите", прояви на националните отбори по волейбол. Един от малкото експерти в областта на функционалността на спортни съоръжения. Съавтор на кампанията за Референдум 2016. Ръководител на предизборния щаб на президентската кампания на Веселин Марешки. Кандидат за народен представител на "Воля" от 7 МИР - Габрово и 16 МИР - Пловдив.

- Г-н Августинов, кажете петте приоритета на "Воля", които ще бъдат реализирани в най-кратки срокове в парламента след 26-ти март?

- Абсолютният приоритет е един. Запушване на дупките от корупция, картели, контрабанда и некадърност, които източват бюджета и наливат нашите пари в нечии чужди джобове. Връщането на средствата, които държавата харчи на вятъра, в бюджета ще промени съществено икономическата обстановка. Само присъствието на Веселин Марешки на пазара на горивата оставя в моите и вашите джобове около милиард и половина лева годишно.
Ето това искаме да постигнем - да върнем ограбваните пари у хората. Ние няма да дадем гръмки обещания за нещо, което няма да изпълним. И вместо да се кълнем как ще направим 600 лв. минималната пенсия и 1500 лв. минималната заплата, просто ще повишим покупателната способност на настоящите заплати на хората, спирайки грабителските схеми.
Иначе сред останалите приоритети са ни образованието, което е стигнало абсолютното дъно в България. Разбира се, задържането на младите в България. Имаме конкретен план за предоставяне на жилища за млади семейства на цени от 300 евро за кв. м. и безлихвен заем за закупуването. Дългосрочната стратегия за България също е важен дял от нашата програма. Хаотичното съществуване на държавата трябва да спре. И, повярвайте ми, много неща могат да се случат в рамките на година. Стига да има воля за промяната.

- Какви са вашите ресори и отговорности във "Воля" ?

- Ресорите са много относително нещо. Аз имам няколко специалности, но най-важната от тях е да анализирам и давам бързи решения в кризисни проблематични ситуации. От друга страна - България е точно в такава ситуация в момента. И съм убеден, че Веселин Марешки и ние от неговия екип имаме воля да променим нещата. Иначе формално под мое наблюдение са структурите на "Воля", както и ресорите "Спорт и младежки дейности" и "Медии". За тези два ресора може да говорим много, но най-важното, което липсва са законите. Ние имаме много кратки и ясни закони, които ще променят средата драстично - в посока развитие напред и нагоре.

- Ако, както твърдят социолозите, имате в парламента поне 30-40 депутати, с кого бихте се коалирали?

- Социолозите твърдяха, че Веселин Марешки няма да премине 2% преко сили на президентските избори. Постигнахме над 11%, при това - с минимум 3% орязани с кражби на гласове и девалидизиране на наши бюлетини. Имаме доказателства за такива фрапантни случаи, че ще ви заболи главата. Не губихме време обаче да се занимаваме с жалби, защото дали ще сме четвърти с 430 или с 530 000 гласа нямаше съществено значение. "Воля" ще се коалира само с българския народ. Нека да изчакаме резултата от изборите, за да се питаме с кого ще се коалираме. Според мен, въпросът е кой ще се коалира с "Воля" и дали въобще ще имаме нужда от коалиционен партньор. Вижте, който си харесва днешната България има богат избор от партии, партийки и коалиции, за които да гласува. Единствената алтернатива в бюлетината обаче е номер 6. Само ние не сме били и няма да бъдем част от настоящото статукво на корупция, грабежи и потъпкване на българсия народ.

- Къде виждате в другите партии допирни точки с вашата платформа?

- В кражбата на идеите. На нашите идеи. Обърнете внимание на следните факти:
Веселин Марешки заговори за картели в горивата преди 15 месеца. В последните дни дори Бойко Борисов заговори за 1 милиард лева от картела на горивата. Само че днес този милиард, че и повече, остава в джоба на българите, само защото Веселин Марешки и неговата верига бензиностанции са на пазара.
Заговорихме за политически картел и нужда от промяна на политическата система, защото е изчерпана. От БСП започнаха да ни обясняват нуждата от нов политически модел. Пиарите на социалистите дори достигнаха сериозни върхове. Преписаха всички наши тези, обединиха ги и ги предложиха като програмна реч на генерал Радев. Малко беше смешно Радев да обяснява как ще се бори с картелите, седейки до Корнелия Нинова, чиито мъж работи в/с най-голямата компания за горива у нас.
Ние обявихме, че заради изчерпания политически модел създаваме Гражданско движение, за да събудим гражданското общество. Хоп, пръкна се "Нова република" - пълно копие на нашия модел. Да не говорим, че и оттам са ни слушали внимателно, копирайки и тезите на Веселин Марешки.
Затова и често ние с него се шегуваме, че не сме политици. Ние сме катализатор на промяната в българското общество. Предизвикваме трус в затъналата в тиня система и я изваждаме от загниващия режим. Когато си свършим работата, ние ще се върнем в руслото на нашите си бизнес дела.

- Какво вие лично бихме променили в управлението на държавата?

- Аз лично бих заложил на дългосрочна концепция в области като образование, социална дейност, медицина, спорт, култура. И бих отглеждал визионери. Едно от нещата, върху които аз лично
ще се концентрирам да работя е създаването на Министерство на бъдещето. В него ще влизат такива дейности като електронното правителство, новите технологии, научните изследвания, обучението в основни дигитални умения. Светът вече се променя с часове и трябва да следваме тази тенденция. Променя се ежедневието ни, променя се мирогледът ни. Ние вървим по наклонената права на де-образованието. Децата излизат от училищата неуки и без основни умения. Пишат в CV-тата си знания по работа с компютър, но не знаят как да си инсталират принтера или да работят с текстообработващи програми. Българинът е природно интелигентен и трябва малко воля, за да се превърне този потенциал в реални резултати.

- Как се работи с Веселин Марешки?

- Веселин Марешки е там, където е в живота си, благодарение на характера и волята си. Той е постигнал много именно с желанието си за себедоказване, за постоянно личностно и бизнес развитие, с непримиримия си дух и безкрайна амбиция. С него се работи трудно, но от онова трудно, което след като постигнеш целта си, си напълно доволен и горд със себе си, че си успял. Все едно изкачваш трудно покорим планински връх. Ако намериш правилната пътека - изкачването ще е песен. Ако обаче се опиташ да "излъжеш" и хитруваш, за да намериш кратки пътища, може да се подхлъзнеш фатално. Най-добрата страна на работата с него обаче е, че винаги си държи на думата. Стиснеш ли си ръцете с него - считай за изпълнено всичко договорено.

- Кои са поредните стъпки на Веселин Марешки и екипа на "Воля" в битката с картелите?

- Икономическите и политическите картели в България са на много високо ниво и са пуснали пипалата си навсякъде. Битката с тях е тежък процес. Смелостта и постоянството на Веселин Марешки да отстоява позициите си обаче дава резултат. Подкрепата на хората пък е ключова, за да продължаваме тази битка. И ние се отблагодаряваме. Така например, на мен датата 6 март ми се струва прекрасна за освобождението на София от картелите. В сряда Господ ни написа отличен 6 за досегашната работа по време на жребия за номерата в бюлетината. Така че - ще залагаме на отличните си оценки и ще направим всичко възможно да ги защитим по най-добрия начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай