Ванга ни завеща да не си завиждаме и делим

Ванга ни завеща да не си завиждаме и делим | StandartNews.com

Журналистката Жени Костадинова пише вече 20 години книги за Ванга. Наскоро тя представи осмата си творба, посветена на ясновидката от Петрич „И остави Ванга следа". Какво носи Ванга за българите, защо толкова много хора се провъзгласиха за нейни наследници, питаме авторката.

- Жени, 20 години пишеш за Ванга, преди дни излезе осмата ти книга за нея? Какво е Ванга за теб?
- Ванга за мен е орис, път. Благослов е съдбата да ти изпрати светъл, посветен дух. Това е едно невидимо, но постоянно присъствие в живота ти – прозорец, през който наблюдаваш себе си и другите, микро и макрокосмоса. Съзерцаваш, задаваш въпроси, намираш и изгубваш отговорите им, но продължаваш да търсиш. Защото духът в теб има потребност от това да се слее с Истината и тя да го води. Благодарна съм, че пророчицата беляза пътя ми с една постоянна будност: за вътрешния човек в мен и за дълбокия, невидим на повърхността смисъл на живота. Когато обаче за нещо си благословен, то е същевременно и изпитание – дали ще отговориш на високия морал и отговорността, за която си избран.

- Не каза ли всичко за нея в книгите си?
- Да, мислила съм си: „Стига! Спри! Каквото можа да опазиш, събереш и предадеш за тази свята жена, го направи!" Защото човек трябва да знае кога и къде да спре - иначе влиза в своето отрицание, превръща се в баналност, в клише. Но нещо невидимо сякаш ме кара да продължавам, да не прекъсвам този вътрешен и външен разговор за Пророчицата, а напротив – да търся и намирам по-дълбоките му измерения и по-високите му хоризонти. Опитвам се понякога да изрека: „Това е последната ми книга за Ванга", но бързо се самоопровергавам. Защото Ванга е необятност, всемир, посвещение... И цял живот ще се опитваме да я видим и проумеем! Разбира се, то е въпрос на лично търсене, съответствие и потребност.

- Какво остави Ванга като наследство за българския народ?
- Тя остави душата си, а душата й беше молитва, милост и надежда за България! Ванга не случайно беше изпратена от висшите иерархии у нас – самата тя многократно го е подчертавала: „Силите ме изпратиха тук! България е благословена страна – много е дала на света и светът ще й даде..." От патриотизма на Ванга могат да се учат всички и най-вече политиците ни. Стига да имат морала да я съзрат! А не да се усмихват „снизходително", когато стане дума за нея, високомерно принизявайки я до „врачката на народа", от която видите ли, те, великите, биха могли нещо да научат! Имала съм случаи – по време на светски събития - да отварям внимателно дума за Ванга с известни политици, припомняйки им нейни знакови, пророчески думи. Като например: „България ще се оправи, ако начело на държавата застане честен и мъдър политик, който да милее за народа си!", „Не се делете и не се карайте, ами работете заедно, ако искате да има напредък и България да върви напред!", „Децата трябва да бъдат възпитавани в ценности и затова е добре да се въведе час по вероучение!", „Не затваряйте пътя към Русия! Русия е входната и изходната врата на България към света!" Много послания – а те са видения от бъдещето и от дълбокото измерение на правдата, е оставила Ванга и това е най-голямото богатство, което тя ни завеща. Духовно богатство. Но човекът е устроен да търси не духовното, а материалното, в сферата на която влизат и въпросите от рода на: „Кога казва Ванга, че България ще се оправи?" Как да отговори кога, като отговорът не зависи от някакво имагинерно бъдеще, а от всички нас! Защото бъдещето на човечеството или на даден народ се пише от човеците, а не от външни на тях сили и причинности.

- Кое е най-позитивното от пророчествата й, което би имало смисъл за възкресението на народа ни? Има ли изречение от нея, което да се е запечатало в съзнанието ни, което да бъде пътеводна звезда за всички след нея?
- Има много такива послания. Някои от тях споменах. В книгата ми „Пророчествата на Ванга" има отделен цикъл с нейни завети и мъдри думи. Най-яркото й послание към българския народ се състои в думата „обединение". „Не се делете и не си завиждайте, Бог на всеки ще даде според делата му! Обичайте се, милейте за народа и си помагайте! Не се карайте и не се шпионствувайте! Живейте в мир и бъдете смирени!" – ето това казва Ванга и в предсмъртните си мигове и то е запечато на филм. Но то на пръв поглед звучи като банално пожелание, а всъщност е много дълбоко послание. Защото подсказва, че е необходим личен катарзис във всеки от нас – и само тогава, когато човек сам за себе си „прекопае своята градинка и я почисти от плевелите на егоизма, завистта, алчността, суетата", би бил възможен напредък и на цялото, т.е. на народа ни.

- Има ли много легенди, неистини за Ванга? И как да разграничим истинските от фалшивите думи, казани от нея?
- Големите личности са обречени на митологизиране. Те живеят и приживе, и след напускане на физическото си тяло, между истината и неистината – това е част от тяхната съдба. Защото, за да си обясни Голямото – Малкото се опитва да го принизи до себе си, до своя етаж, за да е по-приемливо. От името на Ванга говорят днес всевъзможни „гласове": наши и чужди, медии и учени, политици и социолози... И всеки се опитва да я нагоди към удобната за него позиция. Но Ванга не се вмества в ничии определения, опити за манипулация и фалшифициране. Тези, които й приписват измислени и съчинени „пророчества", навярно не съзнават, че лъжат и заблуждават. Защото ако съзнаваха, нямаше да го правят. Лъжата се наказва много тежко... Но Ванга не е хоризонт за всеки – който има „очи и уши", той ще я види и чуе. На него тя ще се разкрие в истинност и като подкрепа в дните му. За другите – каквото и да чуят, видят, цитират, измислят..., Ванга ще остане скрита. Такова е естеството на посветените – те не са „бисери за свинете".

- Какво е новото в последната ти книга „И остави Ванга следа..."?
- Тази книга е продължение на моя 20-годишен изследователски и хроникьорски път, свързан с пророчицата. Книгите ми съдържат само проверена и достоверна информация от и за Ванга – цитирам винаги човека, който предава съответните думи от името на Ванга, или пък ако се позовавам на документ (книга, филм, издание) – съответно кой е, как е датиран. Новата ми книга „И остави Ванга следа" съдържа 33 спомена на свидетели, които разказват от първо лице или отговарят на мои въпроси за Ванга.
Който чете внимателно и вниква в думите й, ще я открие зад тях: там, от където всъщност Ванга говори. От високата Божествена кула на съвестта, където душата общува с Твореца. В тази книга ще доловите една различна Ванга – много различна от медийния шум, в който почти не я виждаме, камо ли да я прозрем. Ванга е тайнство, посвещение – за тези, на които е дадено да общуват с високите духовни полета на Вселената.

- Защо в Русия Ванга е толкова ценена и поставена на пиедестал?
- Това е привидно, но може би има обяснение. Знаем, че „никой не е пророк в собствената си страна"! Руската душа е по-чиста, по-податлива на общуване с фините вибрации. Българинът е Тома неверни – той всичко подлага на съмнение, в него има по природа силен скепсис, недоверие. Но аз съм обнадеждена, защото през последните години и у нас разговорът за Ванга се промени: стана по-задълбочен и смислен. Изглежда, надживяхме любопитството, бръщолевенето, празнословието по отношение на тази богоизбрана свята душа и качихме разговора за нея на по-висок етаж. Чест прави на журналистите за тази новопроявена деликатност!

- Как гледаш на хората, които се обявяват за „наследници" на Ванга?
- Кой на този свят изобщо може да има наследници!? И така наречените „наследници" какво всъщност онаследяват!? Материалното наследство, таланта, духовното богатство или пък духовната нищета на своите предци? Никой не може да има наследник, защото човекът е уникално същество с уникален път – не само на земята, но и във всемира. Какво остава за Ванга...

- Лично на теб какво ти дава мисленето и писането за Ванга?
- Пак ще кажа: катарзис и будност. Взор, отправен навътре – към духа и душата, а не блуждаене навън, където е илюзията и суетата. Това не значи, че не греша! Но когато вътрешното ти око е отворено, си поне по-предпазлив. И се отнасяш към другите с търпение и съпричастност, защото знаеш, че всеки носи както божествената искра, така и грехопадението в себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай