07:05 ч.

11.08.17

3 мин.

0

2

0

Учителите – в Червената книга

от Ния Караджова |

Учителите – в Червената книга

Престижът на професията се връща с пари, но и не само с тях


Българският учител с еднакъв успех може да влезе и в Червената книга, и в книгата на рекордите на Гинес. В първата – защото е на път да изчезне. А във втората – защото работи най-дълго от колегите си в Европа – понякога и десет години след пенсия, и попълва такова количество бумаги, от което дори на Акакий Акакиевич /"Шинел"/ ще му се завие свят.


В следващите 10 години предстои да се пенсионират около половината български учители – около 45 000 от 90 000-ната армия, която в момента обучава за смешни заплати младите хора. В педагогическите факултети учат около 12000, но не всички от тях влизат в класните стаи след завършването си. Повечето предпочитат по-добре платена работа в частни фирми или в неправителствения сектор. Хората под 30 години, които в момента преподават в училище, са едва около 5000. Затова и в момента училищата запълват липсата си на кадри с преподаватели след 65 г., като


първо ги пенсионират, а после ги назначават


на граждански договор. Цялата ситуация представлява нож с две остриета – от една страна, по-възрастните учители са добре подготвени, но вече трудно намират контакт с младите хора, които предпочитат по-интерактивно и разчупено поднасяне на материала. А често пъти дори и самата им подготовка е мит – те са запомнили онова, което са учили навремето в университета, и поради липса на средства за специализирана литература и обучения вече въобще не са в крак с най-новото в дисциплината, която преподават. Младите пък излизат зле подготвени още от университета – преподаватели на бъдещи начални учители се оплакват, че техните възпитаници пишат „дефЕцит", „бОнтува", „адвокаД".
Естествено, причината най-добрите студенти да не се насочват към работата в училище, до голяма степен е финансова. Ниските заплати са способни да прогонят всеки кадърен човек от класните стаи, защото е уверен, че ще си намери работа другаде. Затова и МОН започна поетапно вдигане на учителските заплати от тази есен, като към края на мандата то ще бъде двойно. Дотогава средната учителска заплата ще бъде около 1700 – 1800 лева, докато заложената средна заплата за страната като цяло в управленската програма на ГЕРБ е около 1500. Така ще бъде изпълнено обещанието средните заплати на преподавателите да бъдат поддържани над средните за страната, което вероятно ще бъде предпоставка


не само да привлечем млади хора в клас


но и да задържим в училище учителите на средна възраст – в момента най-често напускат тези между 35 и 45 години. Нещо повече – за да се обезпечат малките населени места с преподаватели, учителите, които пожелаят да отидат там, ще получават допълнителни финансови стимули. В момента има цели региони, където учители не могат да бъдат намерени – дори и в най-близкия град. Интересното е, че докато през миналите години не стигаха преподавателите по езици, вече има остър недостиг на даскали по природни науки, математика и информатика. Точно областите, които трябва да издърпат и страната, и икономиката ни напред. Друга идея е да се регламентира законово преназначаването на пенсионерите, но с допълнителни обучения и при намален норматив предвид възрастта им. Проблемът днес е, че младите хора смятат тази професия за непрестижна, тъй като са свидетели на прекалено много ругатни, които се изсипват върху бедната учителска глава. А престижът на професията се връща с пари, но и не само с тях.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:18 · 20.08.2017
Парите не са фактора който ще реши проблема.Голяма част от младите са демотивирани да се обучават съзнателно , защото получават всичко много лесно! Диплома за средно на всички записани след 8 клас,не се притесняват от неприсъствие в учебните часове с МЕСЕЦИ , от неусвоен материал, те са ,,царете" в учебните заведения защото са финансовото обезпечение на училищата .А ....какво ли да ги мотивира....?????
Потребител · 01:58 · 12.08.2017
българите са в червената книга- само софийски мангали и цигани ще останат скоро
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент