Училището се нуждае от ново Възраждане

Вузовете бълват кадри, които вдигат ръце още в първия час, казва Марияна Митова

Училището се нуждае от ново Възраждане | StandartNews.com

За Марияна Митова да си учител е свещенослужение. И огромно признание. Влага в професията си цялото сърце и душа. Затова и миналата година бе наградена в кампанията на в. "Стандарт" и МОН за "Любим учител" в Природо-математическата гимназия "Сергей Корольов" в Благоевград. Над 300 ученици станаха на крака и я аплодираха. От лятото на 2016 година е директор на XI-то основно училище "Христо Ботев" в Благоевград.

-Г-жо Митова, какво е за вас 24-ти май, Деня на българската култура и просвета и на славянската писменост ?
- Делото на нашите първоапостоли и първоучители Кирил и Методий ни дава нещо велика – словото, писмеността. Точно това е една от основните причини да се съхраним като народ. Затова всеки от нас трябва да се гордее, че е българин. Няма как да не почитаме с цялото си сърце тази дата и този празник. По някакъв начин тържеството на духа, на знанието намира своята еманация днес. Надявам се, че това усещат и всички ученици в България. Хубаво е те да осъзнават думите на своите учители за значението на нашата писменост. За да растат горди българи и достойни и успешни личности. Ако с нещо страната ни заема водещо място в цяла Европа, то това несъмнено е с делото на Кирил и Методий.

- Какво е вашето пожелание към учителите и учениците, към всички българи, по повод празника ?
- Здраве и живот на всички. И да дерзаят, за да успеят. Само това ще ни направи просперираща нация. Колегите да получават достойни възнаграждения, вече има воля у управляващите да не бъде принуден българският учител да живее на социалния минимум, да се чуди как да оцелее физически. Иска ми се да се върнат добрите традиции на българското образование и учителят да се занимава почти изцяло с учебно-възпитателна дейност. По-малко да му се налага да акцентира на административната работа, както е в момента. Децата са богатството ни. Нека растат умни, знаещи и можещи, да са образовани. Искам всички българи да знаят, че са горди потомци на нация, която заема своето място в историята на Европа. 24 май е символ на нашите традиция, достойнство, чест, но преди всичко – духовност.

- Очаквате ли с вдигането на заплатите на учителите да се увеличи интереса на младите хора към тази достойна, но и много трудна професия?
- Въпросът с възнагражденията е много важен, но не решава всичко. Просто е само детайл в цялата палитра на учителската професия, която за мен лично е свещенослужение. Не е лесно да се преподава в днешно време, предизвикателствата са големи, времето е много динамично. Децата са по-различни в сравнение с тези отпреди 15-20 години – мобилни, знаещи много неща, макар и с помощта на интернет и социалните мрежи. Лошото е, че в повечето случаи става въпрос за фрагментирано знание, което не помага за развитието им като граждани и личности. Затова е и трудно да привлечеш вниманието им, да ги накараш да те харесват, да те обичат. А без тези неща е невъзможно да запалиш и поддържаш у тях искрата на знанието. Не бих казала, че очаквам наплив от млади колеги. Защото едно е да искаш, но друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш качествено. Говоря за преподаването, за магията на връзката учител-ученици, за взаимното доверие, за общата цел на родители, преподаватели и деца да се постигне качетвено образование. Като директор наблюденията ми са, че няма „възкръсване" на значението на нашата учителска професия сред тези, които идват след нас. Трудно им е да се справят и с преподаването, те не знаят как да подходят към учениците. Страхувам се, че няма да има кой да учи внуците ми след време, когато си отиде нашата генерация и тази, която е с няколко години по-млада от нас.

- Как ще се реши този проблем?
- Когато престане битката на два университета за един студент. Защото тогава се правят много компромиси. Не се набляга на знанието, на преподаването, целта е да се „открадне" даденият студент и да го пуснат да се дипломира. Гледа се на него като на банкомат. Защото осигурява някакви пари за висшето учебно заведение. Нужна е пълна промяна и във висшето образование, ако трябва да се закрията някои университети. Да има голямо сито през годините на обучение. Добрите и кадърните да вземат дипломи, а не всички да завършват без проблем висшето си образование. Само така в училище ще идват млади и можещи учители, а не такива, които вдигат ръце и не могат да изкарат и един час, без да потърсят помощта на по-опитните колеги.

- Звучите малко песимистично, но явно това е реалността според вас. Има ли надежда за по-добро образование у нас?
- Само при предприемането на сериозни стъпки за реформи. За мен образователната система е длъжна да „произвежда" начетени и мотивирани ученици, които да израстват като успешни хора –със своя професионална реализация и обществена ангажираност, подготвени за смислен и продуктивен живот. Необходимо е модернизиране на образованието и реализиране на мащабна програма "Възраждане", която обвързва образованието, културата и науката в една система. Така ще осигурим приемственост и протичане на успоредни процеси на учене и възпитание, отсъствието на които доведе до сериозни поражения върху духовността и морала на нацията. Необходимо е да се подобри финансирането на всички образователни потребности, да се въведе съвременно оборудване в училищата, да се осигурят допълнителни уроци и специална помощ за придобиване на нови знания и умения на тези ученици, които не се справят.

- Виждате ли добро бъдеще за учителското „свещенослужение"?
- За да си успешен учител, трябва страстно да обичаш това, което правиш. Да се приспособяваш към промените, да въвеждаш модерни методи на обучение. Няма как да изоставаш в днешния променящ се с часове свят. Умните дъски заместват черните, таблетите – учебниците, и новият учител трябва да се справя с това. Преподавателите са длъжни да са наясно с новите тенденции в образованието и технологиите и да знаят как да актуализират уроците си, за да звучат съвременно.
Без сърце няма как да си в тази професия, само диплома и знания не стигат. Защото не правиш чаши и чинии, при цялото ми уважение към тези, които се занимават с подобна дейност. Без сърце и душа няма как да дадеш своите знания на учениците, да си пример за тях. За да разберат значението на знанията и да ги попиват всеки учебен час. Да вървят към „светла бъднина" всеки ден, а не само да пеят просветния химн на 24-ти май!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай