Трябва да се преборим с двойния стандарт в ЕС

Искаме да спасим от фалит родните превозвачи, но още нищо не е решено, казва евродепутатът Ангел Джамбазки

Трябва да се преборим с двойния стандарт в ЕС | StandartNews.com

- Господин Джамбазки, като че ли все още има неразбиране какво точно спечелиха и какво изгубиха българските превозвачи при обсъждането в Брюксел на пакета "Мобилност?
- На първо място изключихме транспорта от директивата за командированите работници. А това е важно, защото иначе би фалирал буквално веднага българският бизнес, а и този в Източна Европа. Това е най-сериозният пробив. Следващото, което успяхме да постигнем, е да отложим задължението за връщане на водачите в собствената им държава на 21-ия ден, което за тях ще бъде облекчение. Това са двете неща, които могат да бъдат отчетени като спечелени за българските превозвачи.
Разбира се, има условности. Като това, че шофьорите ще могат да почиват в кабините на камионите си, но на охраняеми паркинги с определени условия, които обаче понастоящем ги няма. Да не говорим за изискването да има джендър приятелски тоалетни, което е просто меко казано е странно.
И още една голяма уловка има – водачите не трябва да се прибират, но в третия документ от пакета се гласува връщането, задължението на превозното средство да товари и разтоварва поне веднъж на 21 дни в държавата, в която е регистрирано. Това по същество си означава връщането на камиона. Дали ще върнеш шофьора или камиона, то е едно и също.

- Има ли спорни текстове, които са въпрос на тълкуване ?
- Такъв е текстът, в който се казва, че камионът трябва да се върне на всеки 21 дни в държавата, в която е регистриран. Тук идва следният въпрос, много сериозен - дали това връщане на автомобила се отнася само за каботажните превози, тъй като този доклад би трябвало да засяга каботажа, или се отнася за всички превози. В случай, че тълкувателното решение, което ние поискахме веднага след гласуването, се отнася за целия бранш, това би означавало влошени условия.

- Казахте, че е спечелена битката, но не и войната. Кои са следващите стъпки в дебатите около пакета "Мобилност" след гласуването в комисията по транспорт и туризъм на Европарламента ?
- Предстоят преговорите в т.нар. „система триалог". Това е разговор между Европарламента, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия. Да не забравяме, че предложението на Комисията беше съвсем различно от това, което подкрепихме ние. Разговорът сега започна, но е добре, че тръгваме от по-добрата позиция, отколкото беше предвидено за нас.
Всички тези точки, които ние постигнахме като добър резултат, обаче могат да бъдат превърнати в лош. Затова ние просто трябва да продължим да работим упорито и последователно по темата, а не да си мислим, че сме свършили работа.
Предстои разговор в Съвета, където думата вече ще имат министерството на транспорта и българското правителство.

- Вашият партиен шеф във ВМРО и настоящ вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов упрекна Европейския съюз в налагане на двойни стандарти спрямо България заради пакета "мобилност". Съгласен ли сте с него?
- Ако има образец за двоен стандарт в света, ако има образец за цинизъм, това е първоначалният проект, който беше предложен за гласуване. Той е насочен само и единствено към кражбата на бизнес. Целта му е предприемачите от цяла Източна Европа да бъдат фалирани, като им се създават изкуствени пречки, защото те са по-конкуренти, возят по-бързо, по-добре, по качествено и доставките им са по-успешни. И тук след 10 г общ пазар президентът на Франция се сети, че някой краде от хляба на неговите работници.
Тогава пък ние трябва да попитаме какво правят френските хранителни вериги в България, не крадат ли от хляба на малките и средни предприемачи у нас. Това всъщност е точно така. За десет години общ пазар навлизането на чужди вериги на българския пазар предизвика фалит на наши фирми и прати на улицата много хора. Сега те са преквалифицирани, някои са отишли в строителството, други в превозите и т.н. И сега след 10 г. някой им каза на тези хора- ама вие всъщност вземате хляба на френските работници. При цялото ми уважение, хлябът на френските работници нас не ни интересува, това е проблем на френската държава. Не може обаче по никакъв начин от нас да се иска солидарност по този въпрос. Няма как да се получи просто, тъй като никой не е проявил солидарност с тези наши съграждани, които загубиха своя поминък и препитание за последните 10 г. Така че това е абсолютният символ на двоен стандарт и на лицемерие.

- Кой и защо иска да вземе бизнеса на българските превозвачи?
- Западните им конкуренти - белгийците, французите, германците. Защото ние сме по-добрите в този сектор. Това е българският бизнес, който генерира може би около 2 млрд приходи в българския държавен бюджет на година от данъци и осигуровки. Това е третият по големина български бизнес след енергетиката и туризма. Това са между 120 и 150 000 човека, които са пряко засегнати от това. Добавете към тях снабдители, доставчици, рекламисти, юристи, счетоводители, застрахователи, всички свързани с транспортния бизнес.

- Свързаха ли се вече с вас лично български превозвачи и какви са техните първи реакции ?
- Има загриженост. И при нас има загриженост от самото начало.

- Може ли да се прогнозира кога ще има окончателно решение по пакета "мобилност" ?
- Евентуално през септември, по време на австрийското председателство. Аз обаче не съм оптимист, че ще бъде решено тогава, тъй като очаквам нашите западни конкуренти да се опитат да променят текстовете, които не им харесват.

- Някои от сдруженията на български превозвачи заплашиха с референдум за излизане от ЕС, ако новите регулации драстично ощетят бизнеса им ?
- Това е неосъществимо. Но ние не трябва да искаме излизане от ЕС, а трябва да защитим интересите си в този съюз. Нашите интереси са българските превозвачи да работят на този 550 милионен пазар. Няма как 48 000 регистрирани наши влекача да работят у нас, няма толкова бизнес в България за такъв голям брой камиони. Така че ние имаме интерес от общ пазар и нашето задължение е да се преборим за това да можем да работим на него свободно. Дори само да си представим едно евентуално излизане от ЕС, това ще ни върне в ситуация да се чака по граници, да се искат разрешителни и т.н., което ще смаже конкурентността на българските превози. Безсмислено е да се говори по този въпрос. Да не говорим, че по смисъла на закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, подобен референдум е неосъществим, тъй като се отнася и засяга подписан вече международен договор, който е влязъл в сила.

- От ВМРО реагирахте много остро срещу предстоящия гей парад в София. Защо държите да бъде забранен ?
- Този парад е абсолютна нахалност и наглост, нещо напълно излишно. Напълно подкрепям общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера в искането му това мероприятие да бъде забранено. Да оставим настрана емоционалната страна на въпроса, че някакви досадници се опитват да ни натрапват своите различия и да ни карат да ги харесваме, защото са различни. Всъщност мен това изобщо не ме интересува, но от гледна точка, че МВР ще похарчи 160 000 лева да охранява някакви хора, които и без това никой не иска да напада, провеждането на парада е скандално. Това, че някой е решил да прави личния си полов живот публично достояние, няма как да е за сметка на всички данъкоплатци. Искам полицаите да бъдат в гетата, там, където трябва да бъдат и да респектират престъпниците. Ето, сега всички медии въртят случая от Ботевград с избягалия
осъден престъпник. Той води престрелка в центъра на града, където живее и където никой не може да го открие. Ботевград не е Ню Йорк, не е голямо селище, бил съм много пъти там. Полицията можеше да залови издирвания затворник, но защо не се случва това? Защото има недокомплект на личния състав на МВР и служителите са демотивирани. И вместо полицаите да преследват престъпниците, те трябва да пазят някакви хора, които са решили да ни показват своите задници. Затова е прав Карлос Контрера, че този парад трябва да бъде забранен. След като се налага да бъде охраняван толкова много, значи е заплаха за обществения ред. МВР трябва да прояви най-сетне характер и да го забрани. Или тези хора да съберат помежду си пари, повечето от тях са състоятелни, и да си наемат една джендър или гейфренд охранителна фирма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай