Стадионът е на "Левски" за вечни времена

Държавата да иска наем и данъци е все едно да поискат аз да плащам, че живея у нас, казва Георги Марков

Стадионът е на "Левски" за вечни времена | StandartNews.com

По възникналия казус с ползването на стадион "Георги Аспарухов" "Стандарт" потърси мнението на Георги Марков. Депутатът от ГЕРБ е бивш конституционен съдия и като такъв познава добре законите. Освен това е бивш член и на управата за ФК "Левски", след като дълги години бе член на Надзорния съвет. И знае добре ситуацията с игрището на "Герена".

- Г-н Марков, футболен клуб "Левски" периодично се обвинява, че ползва без да плаща стадион "Георги Аспарухов". Съществува ли наистина такъв проблем?
- Не. Проблем със стадион "Георги Аспарухов" не съществува. Той е построен от самия клуб, неговите привърженици и фонд "Социално битови предприятия и мероприятия" към този район навремето. По времето на комунизмът преди и след Живковата конституция няма как да им се даде акт за собственост. Такъв обаче се дава за оперативно ползване през 1969 г., когато "Георги Аспарухов" е завършен. Това означава, че клубът има правото на вечно и безвъзмездно ползване. И то си е в сила и до днес. По-късните промени в законите не касаят "Левски", защото Конституционният съд с Решение 7 отсъди да се отдават имоти на концесия, включително и спортни, както прецени, но това не засяга придобитите преди 10 ноември с право на безвъзмездо и безсрочно ползване. Да, "Георги Аспарухов" бе преактуван през 1998 г., но положението на "Левски" не се променя.

- Кой има за цел този въпрос за се повдига до безкрай?
- Не мога да кажа. Но виждам в това действие срещу премиера Бойко Борисов. Защото като кмет, а след това и по време на трите му мандата, хора, които са част от управлението, повдигат решени въпроси. И до ден днешен "Левски" има правото на това оперативно ползване. А това означава безсрочно и безвъзмездно. Собственик по закон, и преди, както и сега, си остава държавата. По-закон тя трябва да се грижи за своята собственост. Виждаме обаче как го прави със стадионите и останалите спортни съоръжения."Левски" обаче е вложил 14 млн. в базата само от 1999 г. до 2009 г. Защо никой не говори за това? А само да плаща наем. Как като "Георги Аспарухов" му е даден безвъзмездно, защото си го е построил сам. Все едно аз да плащам, че живея у нас.

- Да, но плащате данъци за жилището си.
- Така е, но си е моя собственост. Разликата е голяма. Държавата е собственик на "Георги Аспарухов", но го е предоставила безсрочно и безвъзмездно на "Левски", защото клубът си го е построил. Няма как сега да му иска наем и данъци.

- Мнозина фенове на "Левски" подозират, че този въпрос се повдига заради проблемите, които имат други клубове със стадионите си и процедурите, които предстоят при тях?
- За другите не знам. Честно казано - не ме интересува. Знам само как стоят нещата при "Левски". Това е положението, както ви казах по-горе. Казах на г-н Кралев (министъра на спорта -б.р), че този въпрос трябва да залегне и в новия закон за спорта. Клубовете, на които базите са отдадени за вечни времена, да си запазат тези права. Актуването през 1998 г. бе наложено заради промяната на клубовете, които станаха акционерни дружества. За съжаление много от тях попаднаха в ръцете на мутри, които искаха това. Един "Байерн" стана акционерно дружество много по-късно. Проблеми с базите има. Но новият закон просто не лови казуса с "Левски". Така е по Конституция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай