22:20 ч.

08.10.18

5 мин.

0

5

0

Спекулациите за убийството изпревариха разследването

от редактор |

Спекулациите за убийството изпревариха разследването

Престъплението е извършено по твърде брутален и примитивен начин, за да е поръчка, смята Тихомир Безлов


- Г-н Безлов, МВР обяви, че работи по всички възможни версии за убийството на русенската журналистка Виктория Маринова. В същото време в социалните мрежи вече е пълно с хипотези. Какво
е вашето обяснение за това настървение да се
импровизира с възможните мотиви за смъртта на
тв водещата ?
- Категорично не бива да се спекулира със смъртта на една жена и майка при положение, че знаем толкова малко за убийството. Аз разбирам, че някои имат благородни мотиви да обявят една смърт за жертва на организирана престъпност, корупция и т.н. Това, което имаме до момента обаче, е първо недостатъчно, и второ, някак си, ми изглеждат много крайни някои хипотези за мотивите на убийството.
- Най-честият въпрос е доколко е вероятно убийството да е свързано с професионалната работа на Виктория ?
- От това, което се коментира, става ясно, че журналистката е имала едно светско предаване -"Подиум", и всъщност го е преобразувала в "Детектор" . Въпросното предаване за предполагаема злоупотреба със средства от фондовете на ЕС, за което се говори в публичното пространство, е било първото, което е било социално -политическо. А и за самата телевизия, в която е работила, никой до този момент не беше чувал, вероятно с изключение на хората в Русе. Така че, ако някой е търсел някакъв политически или сплашващ ефект, би било доста странно усилие да поръчва убийство на журналистката. По-скоро би заплашил близките на авторите на разследването, ако иска да ги плаши. Затова версиите в тази насока са чисто спекулативни, ние нямаме факти, а просто някакви логични връзки - кое ни изглежда повече или по-малко реалистично, но не знаем нищо в конкретика.
Ако все пак хипотетично свържем убийството с работата й, по скоро бих си представил версия за нейно разследване, което да засяга някакъв местен проблем в Русе. Но засега ние не знаем дали има такова нещо. Не виждам обаче какъв ще е мотивът да се извърши такова тежко престъпление.
Иначе явно Виктория е била достатъчно смела журналистка за да направи последното си предаване, в което е поканила и румънски журналист заради съмненията за далавери с еврофондове.
- Комисарят по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович поиска разследването за убийството да се провежда под международен контрол, защото последната й работа е била свързана с предполагаема злоупотреба със средства от фондовете на ЕС ?
- Няма проблем да има международен контрол, не виждам някакви вътрешни пречки. Естествено, че темата е интересна за чуждите медии, защото самият образ на страната ни редовно е свързван и с някакви корупционни съмнения. Проблемът е, че каквото и да покаже разследването, то ще остави един негативен нюанс, че в България е убит журналист.
- БСП не се ли опита да експлоатира случая, излизайки със специална позиция ?
- Не мисля, че е нещо неочаквано като реакция. Нормално е всеки, който е в опозиция да излезе с някаква позиция, когато имаме убийство на журналист. Засега не виждам някой рязко да политизира случилото се. Всички чакат да излезе повече информация. В същото време разследващите се опитват да не изтичат подробности, защото пък от това може да се възползва извършителят на убийството.
- Виждате ли някакво сходство между сегашното убийство и това на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново преди години ?
- При убийството на Виктория Маринова има и сексуално насилие. Оставените следи
водят към извода, че не би следвало престъплението да е резултат от някакъв заговор или поръчка. Извършителят е оставил прекалено много възможности да се намерят улики и доказателства срещу него. Става дума преди всичко за ДНК-то. За разлика от търновския случай, където беше типично убийство, свързано с грабеж, тук имаме брутално изнасилване.
Което на практика отхвърля повечето конспиративни теории.
- Значи според вас имаме по-скоро посегателство срещу Виктория като жена, а не като журналистка ?
- На мен по-скоро така ми изглежда. Гледах жертвата на снимки, тя наистина е привлекателна жена. Целият проблем е, че след толкова много шум, убиецът, ако има малко здрав разум, вероятно много яко ще се покрие.
- Според премиера намереното ДНК на убиеца много скоро ще доведе до разкриването му. Споделяте ли неговия оптимизъм ?
- На пръв поглед е така, но ако убиецът не е криминално регистриран и разследващите не разполагат с негово ДНК ? Защото има всякакви насилници и не всички са в полезрението на полицията. Така или иначе разследващите вероятно ще започнат да търсят хората с такъв профил, защото това убийство е много специфично като извършване, не всеки е способен да го
направи. Малък процент хора са склонни към такава жестокост. Обикновено се прави оценка кой може да е потенциален убиец. Не бих се учудил вече да има заподозрян, както твърдят някои медии, но все още да няма достатъчно доказателства срещу него.
- Експерти твърдят, че ако до 48 часа не стане ясно кой е извършил престъплението, шансовете убиецът да бъде разкрит и заловен намаляват с 30-40 %. Споделяте ли тази констатация ?
- Такъв тип примитивно убийство е разкриваемо, особено, когато разследващите разполагат с ДНК на убиеца. Ако си припомним случая със сестрите Белнейски, които също бяха убити жестоко, там
по някаква причина уликите от мястото на престъплението бяха съсипани.
От хора в МВР знам, че добре подготвените експерти за такъв тип разследвания са много малко. Съвременните модерни методи са скъпи, а Институтът по криминалистика и криминология трябва да разполага с доста техника, която липсва. С други думи МВР не притежава достатъчно технически и човешки капацитет. А това е проблем, който трябва да бъде решен.


Антония КЮМЮРДЖИЕВА


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:39 · 09.10.2018
ТО стана съвсем ясно полицаите са бивши милиционери и не знаят какво да правят на местопрестъпление освен че не знаят да пишат не умеят и да си служат със скъпата техника която е закупена но е извън строя сестри БЕЛНЕЙСКИ са умити с маркучите съвсем умишлено и труповете с тези на доктора са вече 9 всичко в полза на милицаите и убийците които се пазят отдалеко тук сигурно при първия оглед някой милицай фетишист е прибрал гащичките на журналистката и сега отново района е отцепен за да ги върне изпрани и изгладени
Потребител · 09:14 · 09.10.2018
Толкова е гадно да се използва нещастието с журнарлистката за политически цели предварително! БСП веднага се възползва от случая и разтръби, а международните организации, включително и ООН лапнаха въдицата, защото тя е журналист. А ако убитата беше обикновено момиче, кой би се наел да ангажира обществото с него? С какво една журналистка е по-добра от десетките загинали при катастрофи или криминални прояви?
Shopeto · 17:52 · 09.10.2018
@Потребител Убийство на журналист, защото си е вършил работата (ако е така, разбира се) е опит да ни затворят устата на всички нас. Това е разликата, можеше и сам да се сетиш, ако беше помислил преди да пишеш.
Потребител · 08:14 · 09.10.2018
То тепърва ще станем смешни като открият поредния безнаказан циганин или българин с 200 висящи престъпления. Тогава тия от еврокомисията ще разберат, че тя е жертва на това, че живее в безправова държава просто и може да е всеки на нейно място
Shopeto · 07:57 · 09.10.2018
"Един негативен нюанс" най-определено не ни е достатъчно. За това варварско убийство, ако наистина е свързано с работата и, заслужаваме България да получи едно такова леке, че всички да ни сочат с пръст и да казват "ето това са неандерталците". Защото ще са прави: банда нецивилизовани простаци с байрак, това сме.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент