Спасихме сезона с 6 хиляди българи от Украйна и Молдова

Няма значение трудно или лесно работим с ГЕРБ, важното е, че е ефективно, казва вицепремиерът Валери Симеонов

Спасихме сезона с 6 хиляди  българи от Украйна и Молдова | StandartNews.com

- Г-н Симеонов, доколко приетите от правителството промени в правилника за прилагане за Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция ще решат проблема с липсата на кадри по морето и в туризма изобщо? Колко хиляди са нужните работници, които се надяваме да си внесем от чужбина ?
- Към момента имаме вече около 1000 чужденци, които са преминали процедурата и ще работят у нас по време на туристическия сезон. Повечето от тях са от български произход. Над 6000 наши сънародници от Украйна и Молдова имат сключени договори и до дни ще се възползват от облекченията, които им гарантира правилникът. Българите са и винаги ще продължат да бъдат гръбнака на служителите в туризма. Въпросът е след като „спасихме" този сезон е как да направим сектора по-привлекателен за работа.
- Хотелиери и ресторантьори не допринасят ли за проблема, като плащат мизерни надници на персонала си и не инвестират в квалификацията му ?
- Отговорността за сегашното положение е споделена между държавния и частния сектор. От една страна, аз разбирам предприемачите в туризма, за които инвестицията на високо ниво в качествата на персонала е рискова – това е сезонен бизнес и може още след половин година кадрите да са отишли при конкуренцията или дори да са напуснали България. От друга страна, редно е държавата да подаде ръка на бизнеса и да осигури професионално образование, съобразено с нуждите на регионите. Тогава, представителите на туристическия бранш ще могат лично да изберат своите бъдещи служители и да сключат договори за стипендии, следдипломна квалификация и впоследствие работа в техните обекти. Що се отнася до мизерните заплати, това не отговаря напълно на истината. През този сезон, трудно могат да се намерят спасители на 1200-1500 лева, а готвачите в по-големите ресторанти взимат над 2500 лева. Това не са ниски заплати – дори отнесени към стандарта в България, те са по-добри, отколкото аналогичните в някои страни от Западна Европа, отнесени към цените на продуктите, услугите и наемите.
- Защо дефицитът на квалифицирана работна ръка се превърна в такъв голям проблем за родния бизнес и инвеститорите ?
- На първо място, поради липсата на достатъчно професионални учебни заведения, които да осигурят необходимите кадри с адекватна практика. На второ място е трудовата миграция към Западна Европа. На трето място – сезонният характер на заетостта в сектора. И на четвърто, но не на последно – бързият ръст на нашите курорти изпревари възможностите на пазара на труда.
- Какво може да направи държавата по отношение на професионалното образование, за да бъде по-адекватно на нуждите на бизнеса ?
- Да го възроди в партньорство с бизнеса. Според мен, образованието е ефективно, когато е споделена отговорност между държава и бизнес и е съобразено с регионалните нужди.
Иначе се получава хаос, при който държавата произвежда кадри, за които няма работа (прависти, бизнес мениджъри, специалисти по международни отношения), а бизнесът отваря работни места, за които няма кадри. Виждаме го ежедневно.
- Скандалът с шведа, който ритна камериерка, роди дебати защо България привлича основно евтини туристи ? Какво може да се направи за да не идват гости, които се интересуват само от евтин алкохол, наркотици и секс туризъм ? Какъв е шансът да печелим и от културно-исторически туризъм, например ?
- На първо място трябва да рекламираме по-мащабно нашата култура, история, традиции, обичаи и уникалност. България е единственият много добре запазен етнографски „резерват" в цяла Европа. Ние все още спазваме традициите на траките, прабългарите и славяните – изпълняваме ритуали и разказваме легенди с хилядолетна давност. По време на пет-вековното османско робство, българите са водили културна съпротива срещу подтисниците и така днес сме от малкото народи в Европа, които имат толкова запазена автентична култура, традиции, обичаи, фолклор и история. Така, постепенно фокусът ще се измести от парти туризма към културно-историческия.
- Как ще продължи битката с уродливите "преместваеми обекти" в националните курорти ?
- С безкомпромисно събаряне, което ще продължи през целия сезон и ще се ускори още повече след края му. Все пак, не трябва да правим панаири и зрелища пред туристите. Но незаконното ще бъде съборено. Трябват повече действия и по-малко приказки в туризма – хванахме нерешени с десетилетия проблеми и сме на път да ги решим за под една година.
- Като вицепремиер по демографската политика предизвикахте бурна реакция заради изказаното мнение за „безотговорно раждане", което е практика при ромите. Как може обаче да се спре тенденцията 13-16 годишни циганки да раждат на конвейр, а след това да разчитат на държавните помощи без да полагат грижи за децата си ?
- Много от тези българки раждат, защото социалните системи им дават такъв стимул. Ще ме извиняват народните представители от ДПС, но нека спрат лицемерието да защитават сегашните порядки по гетата с аргумента, че аз съм бил еди-какъв-си-мразец. Аз искам искрено да помогна на тези млади българки да престанат да бъдат обект на сексуален нагон, бидейки често изнасилвани и принуждавани да раждат по 7-8 и повече деца. Семейното планиране беше висша отговорност в моето поколение, а днес в тези малцинства то се е превърнало в начин за изкарване на пари. И то начин, при който жената често е разглеждана просто като инструмент – отвратително и неприемливо. През идните месеци ще започнем с реални предложения за реформи в социалната сфера, които да променят стимулите – ще направим цялостна демографска стратегия в сътрудничество с БАН.
- Имате ли идея как може да се ограничи практиката училищата да прикриват масовите отсъствия от часовете на деца от ромския етнос, за да не се губят субсидията за тях ? Сега много роми получават дипломи, а излизат от училище напълно неграмотни. Така те почти нямат шансове и за реализация на пазара на труда.
- В коалиционното споразумение с ГЕРБ сме заложили промяната на делегираните бюджети в училищата и обвързването им с качеството на образователния процес.
- Имате ли притеснения около скандала за оградата по границата, партийна атака ли са аргументите на Елена Йончева или зад тях има и други интереси ?
- Това е чисто политическа атака. Ако забелязвате, БСП като опозиция няма идеи за подобряване на живота на българите – те стоят в парламента, само за да пречат и рушат. Всяка седмица подхващат по някоя тема, изкривяват я с лъжи и манипулации и се опитват да провалят програмата на правителство. Какви са фактите – на моята покана за обход и оглед на оградата днес, те отказаха да изпратят своите представители. Това показва, че те не се интересуват от истината и фактите и са готови да превърнат в политическа дъвка дори обекти с важност за националната сигурност, с които България може да се гордее.
- Обединените патриоти лесно ли работят с ГЕРБ в рамките на общата коалиция и къде се получават най-големите търкания ?
- Няма значение дали работим лесно или трудно, а дали работим ефективно – засега смятам, че отговорът е еднозначно „да". Вътрекоалиционните въпроси ще си останат вътрекоалиционни – така се прави в една зряла демокрация. Българското общество се интересува от нашите действия за подобряване живота в страната и от резултатите, а не от какви са ни отношенията.
- Как гледате на опита на премиера да затопли отношенията между Турция и ЕС ?
- Отношенията между Турция и ЕС трябва да са прагматични и взаимноизгодни, а не топли или студени. България трябва да се възползва от ролята си на посредник и географски съсед на Турция по най-добрия за нас начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай