Служебно разтуряне на държавата

Защо кабинет с два месеца хоризонт се скъса да уволнява и назначава

Служебно разтуряне на държавата | StandartNews.com

Много хора казват, че служебното правителство идва, за да направи изборите. Категорично не е така. Служебният кабинет има всички правомощия, които има и едно редовно правителство. Няма право единствено да внася законопроекти, тъй като няма парламент. Въпросът обаче е в мотивацията. Защо? Защото, когато едно служебно правителство дойде и омете всички бордове на търговски дружества, всички най-важни агенции, всички най-важни поднадзорни на министерствата дирекции и второстепенни разпоредители с бюджетни средства, то трябва да обясни защо го прави. Естествено, човек би си казал - там са назначени едни партийци, сега ги сменят други. Тук обаче е големият въпрос, защо ги сменят тези други, кои са тези други, кой е гласувал за това те да сменят назначените от ГЕРБ през 2014 г. партийци. Защото преди три години хората са гласували за ГЕРБ, те са искали тази партия да управлява и е в реда на нещата да си назначи нейни кадри.

Сега виждаме как

НДСВ се връща във властта през задния вход

назначавайки свои областни управители, директори, управители на търговски дружества и още куп други началници. Поправете ме, ако бъркам, но никой не е гласувал за НДСВ на последните избори. Затова, когато се прави такъв ярък политически ход, огромният проблем и дефицит е да се обясни защо се прави. Ако логиката е, че е избран президент от БСП, а той прави служебното правителство и то ще провежда политиката на БСП, махайки кадрите на ГЕРБ, редно е това да се каже. Ако се каже, то донякъде би било честна позиция, която не противоречи на Конституцията. Само че нищо такова не се казва. Корнелия Нинова твърди: "Нямаме нищо общо, не знаем за какво става въпрос. Не са тези наши хора".
Човек от Изпълнителното бюро на БСП стана вицепремиер, но тя казва: БСП няма нищо общо с правителството на Герджиков. Член на соцпартията става военен министър, но от "Позитано" казват: нямаме нищо общо с решенията, които НАТО е взел преди една седмица. Така че голямата измама тук е в нечестността с мотивацията към цялото общество. Всеки има право, когато дойде на власт, да си избере екип, с който ще управлява, да си сложи негови кадри и да си провежда политиката. Само че едно служебно правителство не би трябвало да провежда политика- нито лява, нито дясна, нито зелена, нито либерална, нито консервативна. То има задача да управлява държавата до провеждането на избори. Откъде накъде се връща НДСВ на власт, откъде накъде се връща Тройната коалиция ? Откъде накъде се увеличава броя на съветите на директорите, за да може на квотен принцип 3-5-8 да се назначат максимално много хора. Друг е въпросът кой нормален професионалист би приел пост за два месеца.
И това е голямата тревога и голямата лъжа, а не че сегашната власт няма право да прави тези рокади. Не, имат право, но каква им е мотивацията ? Защо в търговски дружества, които са излезли на печалба- пристанищата, аерогарите, ТЕРЕМ, се сменят директорските бордове. За два месеца напред. Каква мотивация оставя това у тия професионалисти?
В последните години от БСП, които бяха предимно в опозиция, непрекъснато казваха: "ГЕРБ уволнява, ГЕРБ назначава, не можем да си отгледаме професионална администрация". Как да я отгледаме тази професионална администрация като имаме служебно правителство, което за два месеца хоризонт,

показно уволнява хора, които с нищо не са дали повод за това

с професионалната си работа за държавата и данъкоплатците. Така не се гради държава, така се разтуря държава.
Смея да твърдя, че и натискът за задължителното гласуване и за провеждането на референдум на вяска цена в един ден с президентските избори, са част от една и съща цел. Тя беше, след като не може по нормален начин да се бие ГЕРБ на избори, да се закарат до урните всички аполитични българи. Хора, които мразят всички политици по принцип, но ще излязат да гласуват, защото има референдум. А и защото гласуването е задължително. Въвеждането му беше едно огъване от ГЕРБ пред Обединените патриоти, което стигна до своя логичен завършек, а именно решението на Конституционния съд, което отмени задължителния вот. Решение, което връща нещата по-скоро в нормалния им вид. Не казвам, че съм против задължителното гласуване, а казвам, че ако то се приема, трябва да е наистина задължително. В смисъл да последват санкции. Например, няма да те обслужват административно.
В същото време се учудвам колко много хора бъркат машинното гласуване с електронно. Ние продължаваме да се въртим около казус, който все пак води до това да зарежеш всичко в един хубав неделен ден, да отидеш до училището си и да пуснеш своя глас. Дали ще задраскаме бюлетини или ще натиснем бутон, мисля, че няма толкова голямо значение. Акцентът и натискът впоследствие трябва да остане върху въвеждането на електронното гласуване. Тук се измества за пореден път фокуса върху друга посока, която не е съществена. Около измисления скандал "Костинброд" се видя, че е абсолютно нелепо продължаващото говорене за фалшификация на изборите. То е обидно за всички, които го говорят, особено, ако те са партии, тъй като те по закон имат право и на хора в комисии, на застъпници, на наблюдатели. Говорейки за фалшификации, обиждат и себе си, тъй като техните хора са там. Или пък признават, че са част от тази фалшификация.

Записа Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай