Ще доведа децата си да им покажа България

Вярващ човек съм, но грешен, казва Филип Киркоров

Ще доведа децата си да им покажа България | StandartNews.com

Филип Киркоров започна голямо турне в България с последния си спектакъл, който се казва "Я" ("Аз"). Първият концерт беше в Русе вчера, а следващите са във Варна(19.09.) Бургас (22.09), Пловдив (24.09) и в в зала 1 на НДК в София на 25 септември. Спектакълът "Я" продължава 150 минути и в него участват 80 артисти. Режисьори са Франко Драгоне и Павел Брюно, работили върху проекти на Цирк дьо Солей и шоуто A New Day на Селин Дион. Хореограф е Тони Теста, работил с Майкъл Джексън, Джанет Джаксън и Кайли Миноуг.

- Филип, как се отнасяш към България?

- България е моята втора родина. Моя родна земя, където съм прекарал най-съкровените и топли моменти от моето детство и юношество. Заедно с моите родители, с които не се виждах много често заради „ номадската" им професия. България е вълшебното ковчеже на моите спомени, което съм отварял в най-тежките моменти, за да се стопля и да се заредя със сили и да продължа напред. Вече имам деца, които растат с всеки изминат ден. Сега е мой ред да ги заведа в родния ми край. Още повече, че благата вест за раждането на сина ми я получих, докато се намирах точно в София по време на поредното ми турне.

- Предстои ти поредното голямо турне в България. Какви са очакванията ти ?
- Началото на 30-годишната ми кариера бе положено точно в моята слънчева България в далечната 1987 година по време на музикалната програма "Мелодия на годината". Тогава изпях песента на патриарха на българската музика Тончо Русев – "Телефонна любов". През всичките тези 30 години творчество неуморно прославям и пропагандирам по цял свят българските естрадни песни, така, както и националната българскта фолк култура. Напълно естествено е, че веднага след отпразнуването на моя юбилей реших, че тази година шоуто „Я" трябва да го видят и в България. Ето ме сега тук, пред вас! Моята българска есен започва на 17 септември с концерт в Русе, после на 19 септември във Варна, на 22 септември – в Бургас, а на 24 септември – в Пловдив. Кулминацията очаквайте с грандиозния концерт в София на 25 септември.

- Аз видях концерта „Я" в Кремъл на твоя юбилей и разказах на нашите читатели за този невероятен спектакъл! С какво ще изненадаш сега българската публика?
- Шоуто "Я" го измислихме заедно Франко Драгоне - легендарния режисьор на нашето съвремие, създател на най-добрите в света спектакли на супер звездите от шоу-бизнеса, като Селин Дион и Майкъл Джексън. Отначало малко ме притесни заглавието на спектакъла – "Я" ("Аз" на руски). Смело, набива се на очи, и същевременно кратко.
Помислих си: "Скоро ми предстои юбилей. Ставам на 50! Кога, ако не сега?!". Още повече, че една от идеите на постановката се състои именно в това, че творческото ми "аз" се състои от хиляди частици на пъзела: обстоятелства, хората, които работят с мен. Вижте само афиша: той прекрасно отразява всичко и говори сам по-себе си. Франго Драгоне създаде шоу където се опита да пресъздаде и изрази мен – истинския Киркоров: без маската, такъв, какъвто още никой не ме беше виждал. Мисля, че ние успяхме.

- Имаш утвърден и наложен почерк на сцената. Не си ли се замислял сега, след като навърши 50, да смениш стила?
- Движението – това е животът. Аз непрекъснато се променям. Както в музикален аспект, така и вътрешно, а също така и външно. Знаете ли, при нас казват, че да работиш в шоу-бизнеса е все едно да се возиш на ескалатор. За да останеш поне за малко на едно място, трябва непрекъснато да се катериш нагоре. А за да се задържиш на върха, трябва да тичаш! Ето, както виждате, аз тичам вече 30 години от своята кариера. Слава на Бога – има за кого, заради моите прекрасни деца.

- Ти каза по време на концерта си в Кремъл, че „ на никого не отиват перата, както на теб". Защо си се влюбил в този костю ?
- Това за перата го казах с ирония. Просто бях сред първите в нашата страна, който се осмели да дарява празник на своите зрители в този вид. И този костюм сякаш се превърна в моята визитна картичка. И дори тогава, когато свалих короната с перата, хората продължават да асоциират образа ми с тези страхотни пера и кристали.

- В екипа ти работят и твои български роднини, чичо ти, ако не греша. На какъв език общувате и лесно ли се работи с тях?
- Не работя с роднини. Можем да изпеем нещо заедно, в дует, да дадем интервю, но не работим заедно. А общуваме като правило на руски.

- Знае се, че се занимаваш с благотворителност. Защо го правиш ?
- Искам да помагам. Предимно чрез онези фондове, чиито организатори познавам много добре. Като Ксения Алферова и Егор Бероев. Те са основатели на фонда „Аз съм" и подпомагат децата със синдрома на Даун. От една страна се старая да не бия много на очи с това, което правя с благотворителни цели. Но от друга страна пък – много е важно да се разказва и показва с личен пример как може да се помага на хората около теб.

- Обичаш ли да правиш подаръци ?
- Аз съм страшен маниак на тема пазаруване! Е, не мога да изкупя всичко само за себе си, нали?! Правя, разбира се, подаръци на близките си хора и на приятелите. На децата, на Алла. Не е задължително да правя скъпи подаръци! Това може да е нещо мъничко ! Имам особен късмет с намиране на уникални нещица на битаците в различните страни по света!

- Как се отнасяш към животните? Имаш ли си домашен любимец?
- За момента нямаме никакви животинки в къщи. Може би, ако децата поискат да си вземем домашен любимец, тогава вече няма как да им откажа.

- Кое за теб в момента е на първо място – сцената или личния живот?
- В момента семейството за мен е на първо място. Изключително много отдадох на своята професия, буквално фанатично се занимавах с любимото си дело и изобщо не съжалявам. И слава на Бога, че и публиката ми отговаря с взаимност. Но сега се наслаждавам на бащинството, на мига, когато се прибираш в къщи, където те чакат и винаги топло те посрещат.

- Вярваш ли в Бога, ходиш ли на църква?
- Аз съм вярващ човек, но грешен. Венчал съм се, и съм кръстил децата си. Всичко това са знакови събития в моя живот.

- Какъв се чувстваш – руснак, българин или арменец? В Русия почти никой не знае, че по-баща си арменец? Криеш ли арменския си произход?
- Мисля, че за мен вече всички знаят абсолютно всичко. Дори това, което и аз самият не знам. Понякога ми е толкова интересно да слушам за себе си. И както е написал Булгаков: "Въпросите на кръвта, са най-сложните въпроси в света!".
Голяма мешавица е при мен да ви кажа: арменци, цигани, французи, руснаци....Това е само, което на мен ми е известно. И нищо не крия. Напротив, гордея се! Та нали това е моето наследство, което от своя страна е определящо за моята личност, за моите творчески и вкусови пристрастия.

- Как поддържаш българския си език? Пожелай нещо на нашите читатели и твоите фенове в България.
- От българското в семейството ни най-много поддържаме българската кухня! Моята скъпа леля Мари възхитително,приготвя български гозби на фурна, както и тестени лакомства. Въпреки, че доста рядко си позволявам, но не мога да се сдържа да хапна парченце.
А на читателите на „Стандарт" и на своите фенове пожелавам преди всичко здраве и усещане за пълнота на живота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай