Реформаторският блок все още не е изчерпана формула

Реформаторският блок все още не е изчерпана формула | StandartNews.com

Любен Петров искаше да управлява СДС-София еднолично и затова бе сменен, казва Борислав Бориславов

Какво стана в СДС-София, защо бе сменен председателят Любен Петров с д-р Антон Койчев, възможно ли е да се запази Реформаторският блок и да управлява заедно с ГЕРБ? "Стандарт" потърси за отговор на тази въпроси един от знаковите лица на столичната организация на СДС Борислав Бориславов.

- Какво става в СДС, г-н Бориславов, защо беше сменен шефът на софийската организация на партията?
- Аз мога да говоря за това, което става в софийската организация на СДС, тъй като имам преки наблюдения като неин член. Не мога да скрия, че от доста време насам се натрупваше напрежение в софийската организация благодарение на Любен Петров. За съжаление, след като той стана председател, практически организацията тръгна много рязко надолу. Ние не сме се събирали с месеци – нещо, което никога не се е случвало в СДС-София. В последната половин година аз не си спомням да е имало градски съвет на партията. В крайна сметка след президентските избори се стигна до подписка на членове на градския съвет, както е по устав, с искане да се насрочи заседание. И председателят беше длъжен да се съобрази с тази подписка. Г-н Петров обаче не свика градския съвет. А трябваше да го направи. След президентските избори политическите процеси се развиваха много бързо, което налагаше съответно дискусии и вземане на решения по променената политическа ситуация. Освен това СДС- София трябваше да се събере и да вземе курс към предстоящите извънредни парламентарни избори в България. Събранието беше отложено за след Нова година и вчера (б.р. сряда) вечерта то беше проведено и единодушно с над две трети от гласовете на членовете на СДС–София беше сменен досегашният председател Любен Петров и беше избрано ново ръководство в лицето на д-р Антон Койчев. Надявам се, че оттук нататък нещата в софийската организация ще тръгнат нормално. Новият председател е абсолютно утвърден в професията си, водещ хирург в Александровска болница, преподавател в Медицинската академия. Ясно е, че не е човек, тръгнал да прави кариера през политиката. Напротив, това е пример за десен политик - човек, който има професия, има бекграунд, самочувствие, че може да даде нещо на обществото. Човек с гражданска позиция. Желая успех на новия председател на СДС-София!
- Накъде върви СДС ? Има ли риск от обезличаване, каквито упреци бяха отправени към лидера Божидар Лукарски ?
- Г-н Лукарски се съобразява с мнението на членовете на партията. За разлика от много други партии СДС не е на едноличен режим. Спомнете си как се роди СДС. Хората, които са чувстват седесари, са свободни хора, и са защитавали винаги това, което мислят. Никой председател на СДС не е успявал еднолично да прави това, което си иска. Така че г-н Лукарски по същия начин би трябвало да свика национален съвет и този съвет да реши какво да се прави оттук нататък.
- ДСБ или ДБГ е по-естественият партньор на СДС
и доколко има бъдеще Реформаторският блок в сегашния си вариант ?
- Аз съм представител на групата на Реформаторския блок в столичния общински съвет и мога да кажа, че като такъв работя отлично с колегите и от ДСБ, и от ДБГ. Ние сме един добър пример за това как може да се работи без сътресения в коалицията. Реформаторският блок се наложи вече като марка, от друга страна никой от СДС няма основание да се срамува от двете години участие в управлението. И не смятам, че трябва да се правят някакви резки движения в последните месеци преди изборите. Нови формации много трудно могат да се организират за тези три месеца. Така че не смятам, че разцеплението на десницата, излизането от Реформаторския блок и формирането на някакви нови проекти е най- доброто за избирателите на десницата. Напротив, десният електорат винаги е искал обединение, а не разединение. С едно изречение - не смятам че формулата Реформаторски блок е изчерпана.
- В историята на СДС има един много трагичен момент – подялбата на символа, когато СДС се разцепи на три точно преди избори. И тогава Дертлиев и Дренчев не можаха да влязат в парламента. Сега не се ли очертава пак такава опасност – парламентът да остане без дясна формация освен ГЕРБ.
- Много пъти се повтаря този сценарий на разцепление. И резултатът винаги е бил трагичен. Съвсем наскоро имахме такъв пример – през 2013 година, на парламентарните избори, когато нито СДС, нито ДСБ влязоха в парламента Затова мисля и се надявам нашите приятели от ДСБ да размислят и да не предприемат ходове, които отново биха разделили избирателите вдясно на две и така нито една от двете части на десницата да не попадне в парламента. Това би било много тъжно, тъй като тогава популистки партии ще решават съдбата на България.
- А какво е положението в Пловдив, във Варна, в другите големи градове, където СДС има влияние? Те как гледат на това, което става в София?
- Ами миналата година нямаше нито един национален съвет на СДС. Това беше едно от странните решения на вече бившия председател, който тръгна да подменя структури в организацията, които реално съществуваха, вместо да се опита да изгради нови там, където нямаше. Той започна да подменя организации и хора. Така че нямаше национален съвет и нямам представа какво мислят колегите в другите области. Но предполагам че на предстоящия национален съвет всички позиции ще бъдат представени и ще стигнем до разумно решение.
- Какво ще бъде според вас следващото управление – по-скоро дясно, или по-скоро ляво. Всички социологически агенции са категорични, че нито ГЕРБ, нито БСП ще имат шанс за самостоятелно правителство.
- В кръга на прогнозите наистина едва ли ще има партия, която да управлява самостоятелно. То се видя и в този парламент, че това е невъзможно Моите опасения са, че е много вероятно да видим управление на коалиция на левицата и обединените патриоти, тъй като не вярвам БСП за трети път да настъпи мотиката и да направи коалиция с ДПС. Но не смятам, че тази коалиция е най-добрият вариант за България. Силно се надявам разумът в десницата да надделее и центробежните сили и личните амбиции да останат на заден план.
- А управление ГЕРБ – Реформаторски блок?
- За мене към днешна дата с това, с което разполагаме на политическия пазар, това е най-добрият вариант. Не виждам по-добра комбинация. Разбира се, ако патриотите се присъединят към една такава коалиция би било още по-добре. Но като гледам последните изявления на лидерите, ултимативните искания за вдигане на пенсиите, става ясно че патриотите залагат повече на популизма.
- Искате да кажете, че Реформаторският блок по никакъв начин няма да заложи на печелившите карти за изборите – национализма и популизма?
- Това че патриотите наричат себе си патриоти, не означава, че останалите партии трябва да абдикират от темата за патриотизма. Не говоря за крайния национализъм. Патриотизмът е нещо изключително важно, то винаги е било в основата на идеологията на десницата. Аз самият се считам за патриот не само като правнук на Ботевия четник Спас Соколов, а заради убежденията ми. Тази тема по никакъв начин не трябва да се загърбва от останалите партии. И в никакъв случай тя не е запазена марка само на патриотите. За мене е изключително важно отношението към Македония, където непрекъснато се правят гаври с историята, която се подменя и се фалшифицира. Това трябва да залегне в програмата на абсолютно всички български партии. Трябва твърдо да държим на историческата истина и докато Македония не започне да се съобразява с нашата позиция по никакъв начин не може да се говори за нейно членство на в Европейския съюз.
- Вашата политическа кариера стартира още като студент, вече сте утвърден политик, как намирате днешната младеж?
- Да, участвах в първите студентски протести като студент, после при протестите по времето на Виденов бях вече стачник докторант. Днешната младеж е поколението, което тогава се раждаше, бебетата на демокрацията, някои от тях даже бяха на митингите по площадите в детски колички. Мисля, че днешните младежи са много по-прагматични и предразположени да бъдат десни, защото разчитат на собствените си сили да получат добро образование и възможности да работят и да се реализират. Аз винаги съм се борил за това в България кадърните хора да могат да се развиват и да работят тука, а не да ходят в чужбина. Това е ключов момент и от това зависи бъдещето на България.
- Аз имам наблюдението, че повечето от младите предпочитат чалгата пред политиката. Тези, които са различни, заминават за чужбина и не се връщат повече тука.
- Има и такива. Но тези, които са в нашите университети, би трябвало да им се даде шанс да поемат един ден управлението на държавата. Но винаги е било така, младите се делят на две групи. Едните мислят само за купони и удоволствия, другите се концентрират върху бъдещата си реализация. Но има нещо, което ги обединява – и едните, и другите, искат да живеят в една нормална и по-богата България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай