Опасно е Западните Балкани да не вървят заедно към ЕС

Опасно е Западните Балкани да не вървят заедно към ЕС | StandartNews.com

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк кара втори мандат като вицепрезидент на европейските либерали. Роден е на 16 септември 1985 година в Севлиево. Завършва политология и право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий". От 2005 година е член на младежката организация на ДПС, а от ноември 2012 година е неин председател. През 2014 година е избран за депутат в Европейския парламент в парламентарната група на Алианса на либералите и демократите за Европа.

- Г-н Кючюк, преди дни вашият съпартиец Хамид Хамид в интервю за "Стандарт" заяви, че етническият модел на Ахмед Доган трябва да се пренесе на Балканите и в Европа. Дали той наистина ще бъде работещ според вас?
- Една голяма част от работата ми в Европарламента и АЛДЕ е свързана със Западните Балкани. Това ми дава възможност да следя развитието, както на политическите елити, така и на техните общества. Истината е, че ние сме единствената държава от региона, която успя да осъществи мирен преход от тоталитаризъм към демокрация. И това е благодарение на уникалния български етнически модел, чийто архитект е д-р Доган. Това е огромен политически ресурс, който трябва да се използва като движещ интеграционен модел на Западните Балкани.
Какво по-конвертируемо може да предложи България? Младите демокрации на запад от нас се нуждаят от модел, който им дава възможност да използват целия си потенциал.
България трябва да се гордее със спасяването на своите евреи и етническия си модел. И двете събития са уникални по своя характер.

- Споменахте Западните Балкани, по време на последната пленарна сесия в Страсбург Европейската комисия представи своята стратегия за разширяване и конкретно перспективите за този регион. Какво мислите по темата?
- Имах възможност да участвам в дебата и заявих, че представената стратегия за разширяване на EС е поредната стъпка, която ще доближи Западните Балкани към европейското семейство. Трябва да оценим факта, че близо 15 години след срещата на високо равнище в Солун Западните Балкани отново са във фокуса на европейския дневен ред. Но само по себе си това не е достатъчно. За да постигнат значим прогрес, те се нуждаят от ясно разписана пътна карта, която да бъде изготвена по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Нещо повече, в своята стратегия Еврокомисията извежда 2025 г. като подходяща за присъединяване на Сърбия и Черна гора. Смятам това за добра времева рамка, но не съм убеден, че ще има положително въздействие върху региона. Напротив, на Балканите има наслоени исторически противоречия, които могат да бъдат разрешени само с пълното членство на всички шест държави. Идеята да бъдат поставени на различни скорости не е добра и може да разруши и без това крехката стабилност в региона.
Българското правителство не бива да застава на удобната позиция „интеграция, но когато му дойде времето", а да настоява за една ускорена и цялостна интеграционна стратегия за Западните Балкани.

- Как Европа гледа на националистическите партии в управлението на България?
- Европа е пряк свидетел на националистическите прояви в България, при това – в техните най-крайни проявления. Блъскането и ругаенето на възрастни жени, обидите върху цял един етнос, езикът на омразата – това са неприемливи практики, които нямат място в демократична Европа. Участието на националистите в правителството поставя под въпрос ценностите, към които страната се е ангажирала при присъединяването си към ЕС, но и подлага на риск провеждането на успешно българско председателство. Европа може да предолее много тежки кризи – икономически, демографски, социални, политически.
Ако се вгледаме в историята, ще видим, че това се е случвало. Една-единствена криза Европа не може да преодолее – това е ценностната. Допускането на компромис с ценностите означава край на европейския проект. За съжаление, управляващата партия ГЕРБ допусна този ценностен разлом, овластявайки крайния национализъм. Отговорността е тяхна, но последиците са за всички ни, най-вече за младите хора на България.

- Месец след поемането на Председателството от България, какъв е отзвукът в Европа?
- Не мога да кажа, че се различава по нещо значимо от изминалите досега председателства. Много от процедурите са рутинни, а предизвикателствата, пред които Европейският съюз е изправен, не са се променили съществено през последните години. Важно е да се види как България ще съумее успешно да защити заложените приоритети, защото самото им извеждане на преден план не означава, че те ще бъдат реализирани.

- По какви общи за България теми работите заедно с останалите български евродепутати?
- Могат да се посочат много примери за сътрудничество между нас. Съвсем наскоро имахме позиция относно различните аспекти на законодателния пакет за мобилността, приет от Комисията през май 2017 г. Изразихме консолидирана позиция относно членството на България в Шенген, както и европейската интеграция на Западните Балкани. С една част от колегите успяхме да защитим текст, който признава българското малцинство в Албания за национално.
Делегацията на ДПС в ЕП винаги се отнасяла отговорно, конструктивно и проактивно към въпроси, които се отнасят до България и българските граждани.

- Какви са предизвикателствата пред Европа за 2018 г.?
- Все още не сме разрешили миграционната криза. На пленарната сесия през ноември Европейският парламент одобри предложението на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) за преразглеждане на Регламента от Дъблин и това е стъпка в правилната посока. Създаването на добре функционираща европейска система за предоставяне на убежище е един от ключовите фактори, определящи как ще се развие бъдещето на Европа. Предложението се състои в нов механизъм, основан на солидарност, с ясни правила и стимули за тяхното следване – както за търсещите убежище, така и за всички държави членки. От друга страна, Европа е най-засегната от конфликтите по нашите гранични райони и не можем да разчитаме само на партньорите си. Нуждаем се от обща европейска отбрана и новата постоянна военна структура на ЕС - ПЕСКО е едно добро начало за съвместни действия. Да не забравяме също така, че през декември Комисията поиска Полша да бъде наказана с отнемане на правото ѝ на глас. Страната въведе редица промени в правосъдната си система, които са остро критикувани от европейските лидери, и темата за състоянието на демокрацията в Европа също ще бъде водеща през идните месеци.

- Тази седмица евродепутатите обсъждаха бъдещият състав на Европейския парламент след напускането на Великобритания, създаването на транснационална листа и избора на следващия председател на Еврокомисията. Как премина гласуването?
- Напускането на ЕС от Великобритания предположи промяна на композицията на Европейския парламент след 2019 г., което породи бурни дискусии. Броят на евродепутатите ще намалее от 751 на 705 след Брекзит, а местата, които се освобождават от Обединеното кралство, ще се използват при евентуално разширяване на ЕС. В предложената резолюция имаше и параграф за създаването на транснационална листа, която да бъде водена от кандидатите на европейските партии за следващ президент на Европейската комисия. Идеята за подобна листа не е нова и датира от 1998 г., но, за съжаление, и този път текстът не беше одобрен. Това беше една възможност да ускорим демократичния процес в Европа и да дадем пряка отговорност на европейските граждани да гласуват за предпочитания от тях кандидат.

- Какви са инициативите, които младежкото ДПС възнамерява да развие тази година?
- Изискванията към нас нарастват с всяка изминала година. Ние не можем да се задоволяваме с това, че имаме най-сериозно присъствие в България и Европа като членска маса. Ние не бива да приспиваме сетивата си и да останем безразлични към случващото се в нашата родина България. Напротив. Нашата проактивност, нашата подготвеност и образованост са основните ни стълбове. Младите хора на ДПС ще продължават да разчитат на най-ценния капитал за един политик – знанието. Умението да сме адекватно подготвени за предизвикателствата на времената, в които живеем. Защото който гледа само към миналото, ще потъне в него. Такъв човек няма да има свое настояще и още по-малко – устойчиво бъдеще. Напредъкът на обществото е невъзможен без такава борба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай