Научете се от кубинците да се радвате на живота

Дребните подаръци отварят много врати на Острова на свободата, казва Мариела Нордел

Научете се от кубинците да се радвате на живота  | StandartNews.com

Мариела Нордел е от кубински произход. Тя е уникална личност – истински космополит и полиглот. Семейната й история е готов сценарий за Холивуд. Баба й е удивителна красавица, актриса, в която се влюбват едновременно кубинският диктатор генерал Фулхенсио Батиста и неговият най-голям враг Фидел Кастро. Баща й е незаконен син на Батиста, но пък става любимец на революционния вожд Фидел. Малката Мариела расте по света и получава солидно образование. Красивата й външност, езиците, които владее, и разкрепостеното й поведение й осигуряват лесен достъп до хора от световния елит. Била е модел, мениджър на световни марки. По професия е пиар, но от години се занимава с изяви в областта на кулинарията, която е нейното хоби. Била е най-яркият участник в кулинарното шоу „Мастър шеф". Нейният екранен образ е повече от впечатляващ. Какъвто е и целият й живот! Известна е с предаването си "С черпак в куфара" по телевизия "България Он Еър". Живяла е дълги години в Швеция, понастоящем е в Холандия. Ето какви съвети за пътуване до Куба даде тя за читателите на „Стандарт".

- Мариела, за теб няма тайни в Куба. Какви съвети би дала на хората, желаещи да посетят тази далечна за българите страна, която в годините на соца наричахме Острова на свободата ?
- Моята татковина става все по-модерна сред младото поколение. По-старите добре познаваха Куба, защото навремето имаше една постоянна българска колония на острова от почти 20 000 души - изпратени по работа, влюбени, дошли по партийна линия. Сега е почти невъзможно за обикновен човек да се запознае с тази екзотична и топла страна. Ще дам няколко съвета как да осъществите мечтата си с малко средства и да изкарате незабравимо.
1. Авиолинията.
Една голяма част от бюджета гълта самолетният билет. Аз ви препоръчвам да започнете търсенето отрано. Най-добре се обединете няколко приятели - поне 10 човека, тогава може да преговаряте с авиокомпанията за един безплатен билет и групова цена. Добри оферти периодично изваждат Канадските авиолинии, Турските, КЛМ и Аерофлот.
2. Настаняването.
В Куба офертите са най-различни - от луксозни /доколкото това понятие може да съществува в Куба/ хотели от интернационални вериги до частни квартири. Има няколко трика да се сдобиете с евтини оферти за хотели. Посетете директно сайта на хотела - избягвайте травел агенциите, освен ако не са държавни кубински. Има една фирма, която принадлежи на военните в Куба –„Гавиота". Те предлагат сравнително добри условия при скромни цени. Друг вариант е да ползвате сайта на кубинската външнотърговска фирма Кубанакан - те също като "Гавиота" имат собствени хотели и сносни цени. Ако се спрете на вариант частна квартира, трябва да сте много внимателни. В системата „АрБиенБи" /RBNB/ се появиха доста фалшиви оферти. Аз познавам Хавана до най-малката подробност и мога само като прочета адреса или описанието, за да кажа има ли такава къща или не, но доста българи се опариха като капарираха супер квартири, а после се оказа, че няма такъв адрес и такава постройка. Използвайте само проверени адреси, такива с препоръки на хора, били там или просто ми пишете на лично, за да проверя. Нормално стая за двама с климатик и закуска излиза около 20-30 евро на вечер. Често хазяите предлагат и транспортни услуги и срещу 10-15 евро на ден ще ви бъдат и лични шофьори.

- А как се придвижват хората в Куба? Какво ще ги посъветваш относно транспорта?
- Да, сега е време да обърнем внимание и на третата точка от моите съвети.
3. Транспортът. В Куба това си е голям проблем! Ако сте повече хора, добре ще е да си вземете рентакар, но рискувате, ако не си отваряте очите. Застраховката не ви покрива чистачките и гумите, затова внимавайте къде паркирате. Не ползвайте държавните таксита, защото са много скъпи. Най-добре е да си намерите от местните един "чофер", с когото да се спазарите да е на ваше разположение по време на престоя ви. Тези хора намират бензин на черно или направо си го крадат, ако работят като снабдители/шофьори. Пазарете се! Ако искате да обиколите острова, не се качвайте на влак!!! Много е романтична мисълта да направите такова пътуване, но не ви съветвам - после ще ми благодарите. Има една държавна фирма, която транспортира с автобуси с климатик до главните градове и курорти. Плаща се в твърда валута и билети се купуват от офисите на държавните туристически агенции, които са в хотелите, но си заслужава. За транспорт в Хавана препоръчвам да си купите карта за туристическия бус, който обикаля от Марина Хемингуей до Стара Хавана. Минава на интервал 30-40 мин., на два етажа е и е приятно да се пътува с него. Друга опция са "Кокотакси" - мопеди, модифицирани като триколка - с две места отзад за клиенти. Приличат на кокосов орех, затова ги наричат така.

- Как стои въпросът с парите? Все още ли боравят с „песос"?
- Парите! Те навсякъде са много важни. Куба е може би единствената държава, която има две национални валути - кубинско песо и конвертируемо кубинско песо или СеУСе, както му викаме там. То е едно към едно с долара. Не носете американски долари в Куба. По-добре е евро. Не обменяйте евро за конвертируемо песо на улицата, нито в чейндж бюрата, защото курсът не е добър. Единствено в държавните банки. Чака се малко, но пък ще сте сигурни във всичко. Ако искате да си смените в неконвертируемо, тогава най-добре сменете на улицата. Курсът е 25/30 песо за долар. Рискувате обаче да ви избомбят или да ви направят "кукла". По-малко рисковано е да смените на пазарите, защото там продавачите са си постоянно и няма да ви излъжат. А и те имат големи количества песос, което гледат да обърнат в твърда валута. На някои места - в големите вериги хотели и ресторанти, приемат кредитни карти, но не е практика. Банкомати почти няма. Винаги си оставяйте парите в сейфа на хотела или ги дръжте у себе си - квартирите не винаги са сигурни.

- Какво да сложим в куфара на път за Куба?
- Багажът – важен елемент от пътуването. Напълнете куфара, но не прекалявайте. В Куба няма почти нищо или е с лошо качество, или прекалено скъпо. Носете си летни, леки дрехи. Няма смисъл от супер "тежкарско" облекло - там няма къде да се обличат супер официални тоалети, нито някой ще ги оцени. Аз препоръчвам да си вземете стари дрехи, които после да раздадете на местните хора като подаръци и да не ги връщате обратно у дома. Носете и подърци - те отварят много врати! Ценят се тоалетните сапуни, евтините парфюмчета, дезодорантчета, дъвките, бонбони, шоколади, дребни сувенири. Имайте предвид, че на кубинската митница са много проклети - ако носите примерно два телефона или два таблета, могат да сметнат, че единият е за търговия на черно и да ви го конфискуват или обмитят. Не носете прекалено много техника! И без това нетът там е скъп и го няма. На всяка цена си вземете трансформатор за електроуредите, защото там е 110 волта, не 220, както в Европа. Освен това контактите им са различни - плоски - като американските, не кръгли и ще ви трябват също поне няколко трансформери за щепселите на уредите ви.

- Каква е храната? Трябва ли да внимаваме с по-специфичните ястия?
- Храната! Не очаквайте гурме чудеса! Не очаквайте нищо! Има няколко що-годе добри ресторанта, но са убийствено скъпи и пак ще излезете разочаровани. Аз препоръчвам класиката, която не трябва да се пропуска, като "Бодегита дел Медио", където на стената известни поети от цял са писали стихотворения. Има и българско стихотворение там - „Бодегита" на голямата наша поетеса Ваня Петкова! Добре е да се посетят и "Флоридита", и "Паладарите" - семейни ресторантчета, които се помещават в къщата на собствениците и се хапва, каквото стопанката е приготвила за деня. Ако сте из провинцията, питайте местните - къде те се хранят. В магазините с неконвертируемо песо всичко е с "либрета" - купони, и няма почти нищо. В дипломатическия и другите магазини с конвертируемо песо - СеУСе, може да се купят разни неща, но са пак много по-скъпи от нормалните цени и със съмнително качество. Обикновено всеки квартал си има "Меркадо агропекуарио" - там може да пазарувате срещу обикновено песо или СеУСе продукти директно от селяните и производителите. Има добър избор на плодове, зеленчуци и месо. За 1 долар може да получите няколко огромни авокадо или десетина банана, 6 манго. Ако сте наели къща или стая, помолете хазяите да ви заведат там и да ви свържат с техните снабдители. Рибата и морските дарове в Куба са деликатес и почти не се продават по магазините. Всяка къща там си има снабдител - хора, които работят в тези браншове, те обикалят обикновено 1-2 пъти седмично и продават разни благинки. Аз купувах 12 опашки от омар за 13 долара. Сега се откриха и добри пекарни - проучете къде има наблизо такава и си купувайте от там сладките, хляба, закуските. Хубав кубински ром може да намерите в магазините с конвертируемо песо и на много евтина цена - около 5-6 лв. излиза бутилката. Нямате право и да ядете костенурка - това е криминализирано и ако ви хванат в паладар да хапвате този деликатес, рискувате затвор, а тамошните не са никак приятни.

- Какво ще кажеш за нощните забавления?
- Да, има такива, разбира се, предимно кабарета. Препоръчвам задължително да се посети кабарето на „Паризиен" в Насионал и известните в цял свят „Тропикана". В „Тропикана" зависи на коя маса сте седнали, дали има включена храна, пиене - различни са цените. Средно излиза с трансфера около 70-80 евро една вечер на това шоу. Но пък се помни за цял живот.

- Какво можем да си купим от Куба? Какви подаръци?
- Подаръци!? Куба не е шопинг дестинация, но има неща, които си заслужава да купите от там. Пури - скъпи са, ако си ги купувате от магазините със СеУСе. Може да се намерят евтино на улицата, но внимавайте да не ви пробутат фалшиви. Най-сигурно е да купите от някой, който работи във фабрика за пури - те си ги изкарват от там по техни си канали. Кафе - кубинското кафе е уникално! Дървени склуптури и картини - до хотел Хавана Либре, до хотел Ривиера, на Пласа де ла Катедрал в Стара Хавана има пазари, където кубински артисти излагат своите произведения. Може да намерите истински шедьоври от махагон, абанос. Аз си купувам от там хюмидорите - кутиите за пури. Кожени изделия - има уникални неща от крокодилска и змийска кожа. Черен и червен корал - страхотни бижута от този екзотичен материал. Ром - задължително! Гуаябера - кубинската национална дреха. За мъжете това са елегантни ризи с дълъг или къс ръкав, а за жените - рокли. Аз си ги набавям от един бутик на улица "Обиспо" - точно преди Къщата на Христофор Колумб. Там ги шият и освен, че са прецизни, материалите са лен, фин памук. Мачете - от тези, с които селяните секат тръстиката. Музикални инструменти - маракаси, тамбори, китари. Парфюми - Куба има традиции в изработването на изискани аромати. Испанците вкараха и модерни машини и като се прибавят екзотичните растения, получават се ефирни аромати. На мене любими са ми "Марипоса", "Корал негро", "Алисия Алонсо". Сладко от Гуаяба - гуава на български - продава се на блокчета в дървени кутийки. Лекарства - ПеПеХе - легендата за мъжката потентност, освен това и прочиства артериите. Ескосул - лекува тумори и рак.

- Чувала съм, че има доста жрици на най-древната професия. Това така ли е?
- Проститутките! Там не са професионални. Може да срещнете както инженерки, така и селянки или студентки. Повечето не го и правят за пари, а за да бъдат заведени на ресторант, дискотека или да срещнат чужденец, който да ги изведе от острова. Тези, които работят за пари, взимат между 15 и 50 долара на ден, зависи колко е красива и дали дели със сутеньор. Може да ги намерите навсякъде - от Малекона - крайбрежната улица, до градинките пред хотелите. В хотелите нормално не ги пускат, освен ако няма връзки с охраната или не е агент на ДС. Ако искате да си вкарате някоя, трябва да я регистрирате и да платите отделно стая или да дадете бакшиш на рецепционистката и охраната. В частните квартири няма проблем - може да си водите който си искате. Не приемайте те да ви водят някъде, защото шансът да ви оберат и нападнат е голям. Ако си вкарате някоя в стаята, приберете си скъпите неща, особено от тоалетната, защото влизат вътре и обират, каквото сварят. Внимавайте много, защото там проститутките са си цяла напаст - ще ви дърпат момичета и момчета навсякъде - по улицата, пред туристическите места. Искайте им и "карне де идентидат" - това са техните лични карти. Първо, за да се уверите, че не са непълнолетни /в Куба се наказва много строго/, второ, за да им видите името и адреса. Така няма да им идват разни мисли и идеи в главите. Ако ви излезнат с номера, че нямат, да знаете, че лъжат и не е читава работата. В Куба всеки е длъжен да има винаги идентификация със себе си. Освен това си носете презервативи от България, в Куба са скъпи и некачествени. Има и много висок процент СПИН.

- А самите кубинци какви са като хора?
- Хората! Те са добронамерени и гостоприемни, но боклук има навсякъде. Не се предоверявайте! Много се краде! Заслужава си да опознаете хората и да гостувате на кубинско семейство, ще направите приятели до живот. Иначе кубинците са много весели, темпераментни и непокисти. Не гледат на живота много сериозно!

- Какво друго трябва да знаем за Острова на Свободата, преди да го посетим?
- Друго! На излизане се плаща летищна такса, затова си оставете десетина евро. Преди да кацнете в Хавана, проверяйте във вестниците и списанията да няма голи фигури, защото в Куба порнографията се преследва тежко. По закон може да пиете и карате, но ако направите катастрофа и сте пил, ще ви скъсат задника. Ако решите да посетите и някой курорт - Варадеро примерно, най-добре си купете пакет от кубинска туристическа агенция /във всеки хотел има техни бюра/ - цените са много добри. Ние с детето платихме общо 140 евро за една седмица „ол инклузив" в 4-звезден хотел на Варадеро. От тях си взехме и билета за автобуса, който излезе също много евтин. Правете малки подърчета на тези служителки - от тях зависи да ви дадат и супер оферти, които пазят за техни хора. За целта вземете от тук десетина мускалчета с розово масло и сапунчета от роза, ще свършат работа! Сприятелете се с пиколото на хотела - той знае всичко и може да ви уреди всичко! Ако е сезон, не пропускайте да посетите националната опера в Хавана и да изгледате някой хубав балет. Кубинският национален балет се конкурира от десетилетия с Болшой театър, който се счита за най-добрия в света. Не напразно винаги са сравнявали Мая Плисецкая с Алисия Алонсо, великата кубинска балерина. Научете се да танцувате салса - има много курсове и частни учители, които си предлагат услугите.

- Какво ще пожелаеш на читателите на „Стандарт", независимо от това дали ще ходят или не в Куба?
- Научете се от кубинците да не се стресирате и да се наслаждавате на живота!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай