Надрусаните шофьори на курс за изчистване

Надрусаните шофьори на курс за изчистване | StandartNews.com

Книжките да се връщат, когато е сигурно, че нарушителите вече не употребяват дрога, казва Алекси Стратиев,
експерт по пътна безопасност

Случаят, при който пиян и дрогиран шофьор помете с БМВ шест момичета на тротоар в Китен, е изключително неприятен. Още по-притеснително е, че заловените след употреба на наркотици водачи се увеличават. В някаква степен това се дължи и на засиления контрол от страна на Пътна полиция, която използва все повече модерни технически средства за да проверява дали седналите зад волана не са употребили дрога.
За сравнение може да се каже, че по отношение на алкохола ситуацията в общи линии е овладяна. Според статистиката тежките прозишествия с жертви по вина на пияни водачи намаляват.
По въпроса за наркотиците мисля, че трябва да се преразгледат предвидените наказания за надрусани шофьори. При това

не става въпрос само за увеличаване на санкциите

Изцяло трябва да се преосмисли политиката по отношение на такива водачи, които са пристрастени към наркотични вещества.
Защото дори да е лишен от права, защото е хванат да шофира надрусан, в момента в България не е решен въпросът кога на този човек ще му се върне свидетелството за управление.
Сега, ако даден нарушител е изтърпял наказание от половин или една година забрана да шофира, след това отива на гишето на КАТ и си иска книжката. Въпреки, че той си остава пристрастен към наркотиците и не се е изчистил от тази зависимост. Което означава, че във всеки един момент

може отново да посегне към дрогата и после да се качи в колата

Може да вземем пример от практиката в Германия, където заловен да кара под влияние на опиати шофьор трябва да премине задължително курс, който да установи, че той вече е прекратил употребата на наркотици. Едва тогава вече може да му се върне свидетелството за управление.
Казусът със заловени надрусани водачи има и още един важен аспект.
Уредите, които Пътна полиция ползва у нас за установяване на употребата на наркотични вещества, са последна дума на техниката.
Но понеже самата проверка е доста скъпа към тестване на шофьорите се пристъпва едва, когато се породи визуално поне съмнение за това, че
те може да са под влияние на някакъв вид дрога.
Всяка година Пътна полиция влага все повече средства в тези технически средства и все повече усилия в тези проверки.
Тестът, както за алкохола, така и за наркотиците, харчи бюджетни пари на МВР.
Мисля, че това положение трябва да се промени.
Предлагам, когато е установен и доказан положителен случай на употреба на алкохол или дрога, нарушителят би трябвало да си плаща тези разходи. Защото един тест за наркотици излиза към 30 лева, а пък кръвната проба за алкохол отива някъде към 100 лв. и това се покрива от медицинските заведения, които вместо да разполагат със средства да лекуват болни, харчат пари за установяване на тези нарушения.
В България полицията е облагодетелствана,
че може да спира всеки един водач и да го прибере за употреба на алкохол. Нещо, което в редица европейски страни не е възможно. Там те трябва да провеждат официално обявена операция и т.н., което кара водачите да си позволяват по чаша вино. Докато при нас във всеки един момент може да бъде проверен. Засиленият контрол
в това отношение вече дава добър резултат.
Въпросът е да се направи нужното, за да се засили и контрола върху шофьорите, които употребяват наркотици. В един момент те се превръщат в по-голям риск от пияните водачи, което изисква спешни мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай