Надпревара с лютеница и люти чушки весели Кирково

Местните смениха тютюна с червената капия, която се оказа добър поминък

Надпревара с лютеница и люти чушки весели Кирково | StandartNews.com

За втори път граничната община Кирково бе домакин на Фестивал на чушката. Поставената добра традиция миналата есен този път привлече двойно повече последователи от региона, страната и чужбина. Сред гостите бяха зам.- председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, депутатът Адлен Шефкет, кметът на Кърджали Хасан Азис, Халил Шенол, кмет на побратимената на Кирково община Газиемир от Измир, Турция.

На обновения площад в Кирково бяха открити щандове на местни производители на червена капия от различни сортове.„Любовта ни към родния край ни кара да спазваме традициите", заяви в приветственото си слово кметът на Кирково Шинаси Сюлейман и отбеляза, че към тях се прибавя и фестивалът на чушката.Той подчерта, че производството на червена капия вече се превръща в основен поминък на хиляди семейство от региона и желанието на граничната община е чрез фестивала да популяризира отглеждането на традиционната българска чушка като алтернатива на тютюна. Кирковският край е най-големият производител на червена капия в Кърджалийско.

Само в района на Чорбаджийско засетите дка са над 500. През последните години площите се увеличават, като има заявен интерес и към отглеждане и на сорт камби. Празникът на 9 септември започна с кръшни хора още в 10 часа и продължи до полунощ. На площада бяха открити щандове на местни производители на червена капия от различни сортове. Бяха показани също традиционни ястия и домашно приготвени продукти от чушки и други зеленчуци, сръчни домакини уточняваха и разменяха рецепти. Разбира се, дошлите можеха да си купят и от новата реколта червена капия. В края на деня всички сергии бяха почти празни. „При нас всичко е натурално", хвалеше се леля Севда.

Местни жители бяха подготвили и друга изненада -предлагаха питки, приготвени с брашно, смляно в старата 200 – годишна воденица на село Шумнатица. Специална комисия и гости дегустираха ястията, приготвени от чушки.Станаха ясни и победителите в конкурса за „Най-вкусната домашна лютеница", която се оценяваше по четири критерия- цвят, вкус, мирис и плътност.

За първи път най - известният у нас карвинг специалист Веселина Славчева демонстрира гравиране на плодове и зеленчуци. Нейното майсторство привлече вниманието на десетки любопитни деца и възрастни. И този път една от атракциите на Фестивала на чушката бе кулинарното шоу. Миналата година Ути Бачваров забърка миш-маш, с който бяха нахранени безплатно стотици гости на фестивала. Този път в ролята влезе най-атрактивният местен готвач Бриго, който през лятото работи по морето, а през другото време – в механата в Кирково. Опиталите от неговия миш-маш коментираха, че по нищо не отстъпва на този, приготвен от Ути.

Много емоции предизвика състезанието за изядени най – много люти чушки за определено време. Надяждането си беше истинско предизвикателство към хората с „най-здравите стомаси", които с изкривени лица преглъщаха т. нар. местен шишерон. По време на надпреварата можеше да се консумират всякакви напитки и храна.
„Хубавото е, че все повече младежи се включват в подобни прояви. Смятам, че това е начинът не само да се търсят разнообразни форми за развитие и обогатяване на културния живот в района, но и да се запазят обичаите и традициите на местните хора", сподели зам. –кметът на Кирково Валентина Димитрова.

След официалните приветствия на сцената се качиха народната певица Ангелина Милева и танцова формация „Антик". И този път имаше гости от чужбина, това бе фолклорна група от община Газиемир от Турция.
Актьорът Краси Радков пресъздаде популярните свои герои Гацо Бацов, Шишо Бакшишо, даже влезе в ролята на премиера Борисов. Песните,танците и отличното настроение не спряха до късно вечерта. За най- малките и тийнеджърите от община Кирково бяха поканили детско шоу с клоуна Роко Коко, проведе се и волейболна среща между отборите на „Кирково 2015" и "Арда" – Кърджали. Късно след обед на сцената бе концертът на Тони Стораро, а Фестивалът на чушката завърши с дискотека под звездите с участието на Устата и шоу с ANDROMEGA и празнична заря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай