Може да поискаме ремонт на кабинета

Вижда се изчерпване и умора във властта, твърди заместник-председателят на Парламента

Може да поискаме ремонт на кабинета | StandartNews.com

- Господин Марешки, чухме, че сте пострадал при спорт. Добре ли сте вече?

- Получих травма на кръста, докато спортувах, и вече няколко седмици едва се движа. Заради това пропуснах и последните работни дни на Парламента. Но аз винаги съм вярвал в екипа си, а както виждате - нашите депутати се представят най-добре до момента. Колкото до травмата, ние всички сме спортни натури и не обичаме да губим, особено, когато защитаваме справедлива кауза. Затова стискаме зъби с болката, изправяме се и продължаваме напред да защитаваме каузата си. Така ще бъде и в Народното събрание наесен.


- Като че ли се очертахте като опозиция на правителството, а го подкрепихте при създаването му. Станахте ли съюзници с БСП?
- Всеки има право на шанс да се докаже. Затова и ние дадохме шанс на кабинета на Борисов. Всеки обаче има право да не използва своя шанс или да го пропилее с лека ръка. Струва ми се, че управляващите не разбраха какво означава гласуваното доверие. До момента, и парламентът и правителството - и двете под един и същ контрол, са неработещи и вместо конкретни решения на проблемите на хората ни облъчват със скандали, лобистки законопроекти и кризисен пиар. ВОЛЯ винаги е била в съюз само с българите, и абсолютно нормално да се противопоставяме с всички сили на всяка нередност, всеки неброжелателен ход на управляващите. Черният пиар обаче не спи. Тези, които ни наричаха "патерица на ГЕРБ", сега тръбят, че сме с БСП. Ние подкрепяме само и единствено идеи и предложения в полза на хората.


- Кабинетът обяви 850 мерки като част от четиригодишната си програма. Как ги оценявате?
- Като общи, пожелателни, послания. Очаквахме повече конкретика. Всяка мярка трябва да има ясни стъпки как ще бъде приложена. Много е лесно да тръбиш, например, че малкият и среден бизнес ще се развива с помощта на държавата. Въпросът е как, с какви мерки и, най-вече, кога? За да не стане като пенсиите и заплатите - щели да ги вдигат, ама до края на мандата. На този принцип, аз ви обещавам, че до 2030 година ВОЛЯ поема ангажимент за минимална пенсия от 3000 лв. Нека да бъде сериозни, моля Ви. Мерките са закъсняли и бяха написани най-вече под нашия натиск. ГЕРБ имат вече трети мандат, защо не са били готови с макрорамката досега? Ето това е един големите проблеми на управляващите, които и да са те, работи се на парче, кърпят се моментните ситуации, но не се мисли в перспектива. Именно затова ВОЛЯ ще продължи политиката си на катализатор на процесите в парламента. Няма да оставим управляващите на спокойствие, докато не видим реална промяна и работа в полза на хората. Но ако не се случи това, което избирателите очакват, и продължават да се създават само корупционни скандали, ще сме принудени да мислим за нов кабинет. Моята прогноза е, че той може да се случи още в това Народно събрание.

- Предстоящото председателство не е ли причина за единни виждания?
- Няма да позволим правителството да се скрие зад тезата, че председателството на ЕС предполага стабилност и не може да има промени. Председателството не може да е оправдание за бездействие в останалите сфери, извън външната политика. Договорът с Македония е исторически успех, например и заслужава адмирации. Когато обаче хората са бедни, нямат работа, демографският срив е неминуем и вече все по-видим, икономиката се срива, чуждестранните инвестиции намаляват драстично, медиите се ползват за бухалки, прокуратурата залита в защита на нечии интереси, мнозинството в парламента защитава лобистки интереси, корупцията е навсякъде, ние от ВОЛЯ няма как да се примирим.

- Какви са бъдещите ви приоритети?
- Да спрем корупцията, да запушим течовете (пари в държавата има, няма кой да ги събере, администрацията не работи), да освободим хората и малкия и среден бизнес от прекомерната административна тежест. И, най-вече, това в което сме най-силни - да даваме прагматични, бързи и работещи решения на загнояли проблеми. Краде се безобразно! Това е видно от всички. Ще бъдем и особено активни при формирането на Бюджет 2018, защото той е инструментът за видима промяна в държавата. Видяхте и до момента, че освен да критикуваме, можем и да работим качествено. Ако някой е очаквал, че ВОЛЯ ще бъде мълчалива и безлична група, вече се е убедил, че това няма да е така.

ВОЛЯ с куп закони
в парламента наесен

Депутатите от партията искат действено правителство

На висока скорост възнамеряват да влязат членовете на ВОЛЯ в парламента, научи "Стандарт". След като внесоха 8 законопроекта и поправки на закони за първите си 100 дни в Народно събрание, депутатите от партията на Веселин Марешки вече са подготвили още няколко инициативи за новия сезон. През септември в деловодството на парламента ще бъдат внесени няколко предложения, сред които такова за защита от т. нар. "фалшиви новини". "ВОЛЯ е една от партиите, които пострадаха най-много от черния пиар в предизборната кампания за 44-ото Народно събрание. По-интересното е, че в България, той не се практикува само от нерегламентирани сайтчета и блогове, а и от медиите, считащи се за уважавани, както и от институции", коментираха от щаба на най-младата парламентарна партия.

Оттам не пропуснаха да се похвалят, че статистиката от първите им 100 дни работа сочи 67% ефективност, което е повече от два пъти над тази на следващата в класацията политическа структура.
В новия парламентарен сезон ВОЛЯ ще настоява и за разглеждане на приоритетните за тяхната група законопроекти за мажоритарния вот, за отпадане на субсидиите за партиите и за отпадане на абсолютния имунитет за депутатите. За последното предложение са нужни 60 подписа, за да бъде внесено, поради което инициаторите се обърнаха и към Президента Румен Радев, който също разполага с възможност да направи това. От ВОЛЯ уточниха, че са единствената политическа сила отговорила с реално действия на очакванията на над 1/3 от българите, дали вота си на референдума през 2016 година с искане за мажоритарна изборна система и за отпадане на субсидиите на партиите.

"Основната ни битка през есента ще бъде за намиране на решение за демографския срив, подкрепа на малкия и среден бизнес, и, разбира се - борбата с картелите. Освен това искаме несимволична подкрепа за пълнолетни и образовани родители. Ще предложим по 1000, 2000 и 3000 лв. еднократна помощ за семействата с първо, второ и трето дете. Обърнете внимание - на семейства, в които родителите са над 18 години и са с минимум средно образование", коментира председателят на парламентарната група на партията Гергана Стефанова.

Друг основен приоритет ще бъде борбата с корупцията и неработещата държавна администрация, допълни тя. ВОЛЯ ще подкрепи реално работещ и добре обмислен антикорупционен закон в продължение на обещанията си от предизборната кампания, че кражбите на всички нива в държавата трябва да бъдат пресечени.

"ВОЛЯ иска работещо правителство и парламент, с повече резултати и по-малко празни обещания. Пожелателното говорене без реални действия ни тласка от проблем в проблем. Скандалите от типа на "НДК" не бива да се превръщат в емблема на българското председателство на ЕС. Нашата страна трябва да извлече максимума и да излезе с гордо вдигната глава от този процес", коментира заместник-председателят на ПГ на ВОЛЯ Полина Цанкова.

Повишаването на събираемостта на приходите към бюджета - най-вече от глоби и данъци, както и носенето на конкретна отговорност от колективните органи, също ще бъде основна цел в работата на екипа на Веселин Марешки. Именно внимателният подход към Бюджет 2018 ще бъде една от основните посоки, върху които ще се концентрират най-свежите депутати в парламента. Законопроектът може да се окаже и ключов за оцеляването на правителството "Борисов-3", смятат от ВОЛЯ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай