Мажоритарният вот е приоритет за ГЕРБ

Надявам се да успея да обера емоциите си като зам.-председател на парламента, казва Цвета Караянчева

Мажоритарният вот е приоритет за ГЕРБ | StandartNews.com

В четвъртия си мандат като депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева беше избрана за заместник-председател на парламента. Признава, че предложението я изненадало. Една от най-емоционалните ораторки в партията на Бойко Борисов сега ще трябва да усмирява страстите в Народното събрание. Пред "Стандарт" тя коментира как се вижда в новата си роля.

- Г-жо Караянчева, на старта на новия парламент всички парламентарни групи поставиха в основата на своите изказвания мотото „България над всичко". Кои са основните приоритети, около които трябва да се обединят всички политически сили в името на България?

- В ГЕРБ неведнъж сме доказвали, че в действията си се водим от принципа „България над всичко". Най-важната задача на 44-то Народно събрание е запазване на стабилността в страната. Не по-малко важна е и отговорността за опазване на границите ни и борбата с бежанския поток. Без съмнение трябва да бъде и евроатлантическата ориентация на България. Тук е моментът да посочим, че предстои българското председателство на Съвета на Европейския съюз, който започва през януари 2018 г. Всички политически сили трябва да бъдем единни в посока на подготовката и успешното провеждане на председателството. Тези въпроси трябва да обединят 44-то Народно събрание, тъй като без съмнение те са национално значими теми.
За разлика от предходния парламент сега имаме по-малко представени партии. Имаме и заявената твърда опозиция от страна на БСП и ДПС. ГЕРБ и „Обединени патриоти" обаче успяха да постигнат съгласие по отношение на това, че не трябва да има „власт на всяка цена", а да работим за стабилност, просперитет на страната и един 4-годишен мандат на управление. Това доказва и програмата за управление, в която се вижда изключително голяма зрялост и разум от страна и на двете партии. В нея има заложени и тепърва ще бъдат развити реформи, които ние сме длъжни да направим в името на тези приоритети. За тяхното изпълнение обаче са необходими четири години.
- Коя е първата и най-неотложна задача на 44-то Народно събрание?
- ГЕРБ като парламентарна група, която ще излъчи правителство, имаме задачата да обезпечим законодателно политиките, заложени в управленската програма на новия кабинет. Задача пред ГЕРБ е и въпросът с въвеждането на мажоритарния вот, поискан от изключително много български граждани на референдума през ноември. Веднага след резултатите ние поехме ангажимент да го направим. Четейки програмата на бъдещото правителство, съгласува между двете политически сили – ГЕРБ и „Обединени патриоти" все повече се убеждавам, че ние от ГЕРБ наистина сме претворили предизборната си програма в програма на правителството.
Това показва, че сме останали верни на принципа да не говорим популизъм, а реални въпроси и да обещаваме неща, които могат да бъдат изпълнени и са подплатени със съотвените цифри. Много от партиите се бяха подвели по тази наклонена плоскост и днес дори като слушам г-жа Нинова имам чувство, че продължаваме да бъде в някаква предизборна кампания.
- От БСП, която има 80 депутати, вече заявиха, че ще бъдат твърда опозиция на управлението на кабинета „Борисов 3". По какъв начин ще се справите с тази опозиция, за да реализирате записаните в управленската програма промени?
- ГЕРБ и „Обединени патриоти" имат мнозинство в пленарна зала, което не предполага да има проблем при изпълнението на политиките. Надяваме се обаче по някои от основните и важни за страната теми да постигаме консесус и с опозицията. Надяваме се още твърдата опозиция в лицето на БСП да бъде и конструктивна, защото целта на национално отговорните партии не е да се инатиш на всяка цена и да не приемаш добрите промени. Трябва да бъдеш и консенсусен, когато има добро предложение, а да си опозиция, когато си убеден, че имаш по-добри предложения от тези на управляващите.
- Като заместник-председател на парламента как ще се справяте с напрежението в пленарна зала?
- Предстои да видим. Зам.-председателското място е ново амплоа за мен. Надявам се да успея да обера емоциите си, защото всички знаят, че понякога съм прекалено емоционална. Надявам се да бъда безпристрастна и принципна, като нямам никакви съмнения за второто. Номинацията ми за зам.-председател на парламента бе изненада за мен. Приемам я обаче като огромно признание от страна на ръководството на партия на ГЕРБ. Това признание не е само към моята работа, но и към тази на колегите ми от област Кърджали. Това, което показахме на изминалите избори, е много добър резултат. Искам отново да им благодаря, защото работихме здраво и резултатът го показа.
- Към какви задачи, приоритети и законодателни инициативи ще се ориентирате самата вие като народен представител в 44-то Народно събрание?
- Отново посочвам, че една от първите задачи пред парламентарната група на ГЕРБ е внасянето на промените за въвеждане на мажоритарния вот. Тепърва предстои да направим анализ с колегите как да степенуваме законодателните си инициативи. Но на първо място трябва да се гласува новосформираното правителство, защото без него няма как да се продължат политики.
- Споменахте изборните промени за въвеждане на мажоритарен вот. Каква е позицията на ГЕРБ по отношение на евентуално въвеждане на уседналост и за парламентарни, и президентски избори, което засяга гласуването на българите в чужбина.
- Недопустимо е да се отмена правото на глас на български граждани. От ГЕРБ сме го заявявали много пъти. Ние като политици трябва да успеем да направим така, че българските граждани да имат избор пред реални програми и така да се повиши избирателната активност. Проблемът е избирателната активност по време на избори. Нашата цел е да се мотивира всеки един български гражданин да направи своя избор. Това е по-ценно, отколкото ограничаване или отнемане на изборните права.
- ГЕРБ и „Обединени патриоти" продължават да водят преговори по отношение на коалиционното споразумение между двете партии около новото правителство. По какъв начин обаче ще се вземат решенията в коалицията – може би ще бъде създаден консултативен съвет? ГЕРБ имат лош опит от предишната си коалиция с Реформаторския блок.
- Да, ще бъде създаден подобен консултативен съвет. Ще има и регулярни срещи на ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти". ГЕРБ си извади изводите от предишното коалиционно управление. Няма да допуснем в това управление да има извиване на ръце, неизказани препоръки. Целта ни е да проблемите да се поставят ясно и категорично пред двете партии, за да може да намерим дебата за тяхното решаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай