Кредитите растат и при бизнеса, и при домакинствата

Кредитите растат и при бизнеса, и при домакинствата | StandartNews.com

Оливeр Рьогл e Председател на УС и Главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк. Съществената част от кариерата му е преминала в Групата Райфайзен с фокус върху пазарите в Централна и Източна Европа. Преди да поеме поста в България през 2013 г., повече от 12 г. работи в дъщерната банка на Райфайзен в Сърбия, като от 2005 г. е неин главен изпълнителен директор. Работил е повече от 3 години и в Райфайзенбанк в Русия.

Роден е през 1964 г. във Велс, Австрия. Завършил е Икономическия университет във Виена с магистратура по икономически и социални науки, и специализация "Банки и финанси". Преминал е и едногодишна Програма за обмен в Университета в Илинойс, САЩ. Владее немски, английски, френски, български и сръбски език, ползва руски.

- Г-н Рьогл, преди броени дни The Banker определи Райфайзенбанк за „Банка на годината" в България и за 2017 г. С какво спечелихте тази награда?
- За втора поредна година сме отличени с една от най-престижните награди във финансовия свят и това е голяма чест за нас. За мен лично това е признание за усилията на всички служители на Райфайзенбанк да бъдем една от водещите банки в страната по отношение на клиентското преживяване, иновациите и ефективността. При определянето на победителите The Banker взема предвид и основните финансови показатели, а отчетите ни са отлични.

- Каква е равносметката Ви за изминалата година?
- 2017 г. бе успешна от макроикономическа гледна точка, въпреки множеството предизвикателства - външнополитичeското напрежение, Brexit, изборите във водещи европейски държави – например в Германия все още не е ясно какво правителство ще има и дали изобщо ще може да се състави, или ще има нови избори.
Като цяло европейските страни се радват на стабилен икономически ръст и България не прави изключение от тази тенденция – напротив – нашият регион отново е един от моторите на растеж в Европа.

- Как ще определите изминаващата 2017 г. за банките и бизнеса – какво се случи през тази година, по-лека ли бе тя за икономиката ни?
- Икономическото оживление, което наблюдаваме през последните 3 г., стана още по-видимо през 2017 г. – най-вече за обикновения човек – с по-високите доходи, намаляващата безработица. По отношение на банките, най-голямото предизвикателство - средата на ниски лихви, продължи да е водещ фактор. Въпреки това банките в страната отбелязаха сериозни ръстове. Въпреки ниските лихви по депозитите, те продължиха да растат, като това осигури ръст на и без това високата ликвидност на банковия сектор в България. Ниските лихвени равнища и стабилните макроикономически параметри бяха в основата на покачване на нивата на кредитирането. Лошите кредити намаляват, но банковата система в България има още работа, която трябва да свърши, за да се постигнат здравословни нива от около 5%.
Наблюденията ни са, че икономическият растеж през последните години се базира основно на износ и потребление, като и тази година вероятно ще приключи със спад в инвестициите, но с повишено крайно потребление. Надявам се занапред да отчитаме ръст в инвестициите – и вътрешните, и външните, които да се реализират от бизнеса, а ние като банки имаме готовност да подкрепим инвестиционните проекти.

- В кои сектори се вдига нивото на кредитирането ?
- Кредитите растат във всички сегменти – и при финансирането на бизнеса, и при домакинствата. Ако погледнете паричната статистика на БНБ – кредитите през всеки един месец на тази година се увеличават спрямо същия месец на 2016 г. Ръстът в нашия портфейл е още по-голям - 46% в новия обем потребителски и жилищни кредити към септември, 22% при микропредприятията. В сегмента корпоративни клиенти портфейлът ни също расте добре.

- Какви са прогнозите Ви за следващата година?
- Имаме всички предпоставки да очакваме 2018 г. да бъде още по-успешна от изминаващата 2017 г. Нашите прогнози са, че ръстът на БВП на България за 2017 г. ще достигне 4%, толкова и през 2018 г. Очакванията ни са, че лихвите ще останат ниски. България върви в правилната посока и трябва да се възползва от предстоящото председателство на Съвета на ЕС, за да се позиционира като атрактивна дестинация за чуждестранни инвестиции и да направи стъпки в посока влизане в "чакалнята" на еврозоната ERM II.

- Какви са новите пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките и как ще се справите с тях?
- Европейските регулации са необходимост и ние работим активно, за да ги въведем. В действителност предстоят влизането в сила на основополагащи законодателни промени като Общият регламент за защита на личните данни (GDPR), ревизираната Директива за платежните услуги (PSD2), финансовият инструмент МСФО 9, MIFID II. Те променят до голяма степен досегашния начин на банкиране и несъмнено ще изискват сериозни инвестиции от страна на банките в ИТ технологични решения, повишаване на квалификацията на служители и пренастройване на вътрешните системи и процеси. Но вярвам, че всичко това се прави за добро и целта в крайна сметка е банките да станат по-сигурни, по-прозрачни, от което в крайна сметка печели клиентът.

- Кога очаквате периодът на рекордно ниски лихви да стигне своя край и готови ли са клиентите да приемат покачването им? Какви ще са последиците?
- Никой не може категорично да каже кога точно лихвите ще започнат да се покачват. Единственото сигурно е, че лихвите ще растат. Сигналите от ЕЦБ са те да се запазят на сегашните ниски нива поне до края на 2018 г., което в комбинация с високата ликвидност и сериозната конкурентна среда, предполага поддържане на ниски лихви в България. Неминуемо рано или късно тези исторически най-ниски нива на лихвите ще започнат да се покачват, но не очаквам това да се случи рязко. Разбира се, ниските лихви не трябва да са единствената предпоставка за теглене на кредит, особено когато говорим за по-дългосрочни заеми.

- Какво ще посъветвате хората, които планират да теглят кредити?
- Важно е бизнесът и хората да направят реалистично своите планове, имайки предвид и евентуалното плавно покачване на лихвите в бъдеще. Фактът, че депозитите продължават да растат, въпреки ниската доходност, означава че има неизползван инвестиционен потенциал, както от бизнеса, така и от частните клиенти. В срещи с клиенти ги съветваме, че сега е изгоден момент за взимане на дългосрочен кредит с фиксирана лихва.

- Как ще коментирате пазара на имоти – достигнаха ли цените своя таван и има ли балон, както през периода 2007-2009 г.?
- Факт е, че през последните 2-3 години цените на имотите растат с двуцифрени числа, особено в големите градове. Ако сравним обаче българския пазар с други европейски пазари, където ръстът започна много по-отдавна, ще видим, че все още имаме да догонваме. Това се усеща и от започналото съживяване на кредитирането – ипотечното и проектното, което неминуемо ще се отрази на развитието на пазара на недвижими имоти. Очакванията ми обаче са, че цените ще растат плавно, тъй като на пазара излизат все повече новопостроени имоти, които ще задоволят увеличеното търсене.

- Депозитите в банките запазват своя ръст, въпреки почти нулевите лихви. Какво бихте посъветвали хората да направят с парите си, за да не бъдат „изяждани" те от таксите за управление на сметките?
- Има много алтернативи на депозитите и хората все по-активно ги ползват – вече говорихме за недвижимите имоти. Застраховка „Живот" също е добра алтернатива. Инвестициите във взаимни фондове също – например нашето управляващо дружество през последната година увеличава клиентите си двойно – и това са преди всичко т.нар. ритейл клиенти – физическите лица и домакинствата.

- Каква е стратегията на Райфайзенбанк за следващата година?
- Стратегията ни през последните години не се променя съществено, защото се е доказала като успешна. Искаме да растем органично във всички клиентски сегменти, като предлагаме висококачествени и иновативни продукти и услуги, и повишаваме удовлетвореността на клиентите.

- Очаквате ли още банкови консолидации и сливания?
- Българският банков пазар има още потенциал за сливания и придобивания, както и за придобиването на големи миноритарни пакети. Според мен обаче участници на този пазар ще са по-малките банки.

- Каква според Вас е банката на бъдещето?
- Високотехнологична, бърза и отворена към клиента– все повече на екрана на компютъра или мобилното устройство. Но ще остане и това, което е движело банковия бизнес десетилетия наред – доверения и сигурен партньор, консултантът, с когото да обсъдите бизнес плана си или покупката на първото си семейно жилище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай