21:00 ч.

08.10.18

3 мин.

0

3

0

Конспирацията не пожали жертвата

от редактор |

Конспирацията не пожали жертвата

СТЕЛА СТОЯНОВА


Преди време имаше една поредица криминални романи, която започваше с букви от азбуката - А като алиби, Ж като жертва. Сетих се за нея покрай нелепото и ужасяващо убийство на една млада жена - русенската журналистка Виктория Маринова. Защото в нета и медиите се изляха куп коментари -Ж като жертва или като журналист? Куп колеги се опитаха да придадат на едно все още нерешено дело привкуса на нарушената свобода на словото и да намекнат, че ако версията за убийството се окаже друга, значи ченгетата са покрили журналистическо разследване. Куп други хора се опитаха да обяснят, че тя не е разследващ журналист, защото правела предавания за финтес, червила и парфюми, и поради това едва ли не злепоставя
великата ни професия с версията, че може да е била убита заради разследване.
В суматохата забравихме за едното Ж. Не е Ж като Журналист. А Ж като жертва. Виктория е човек, убит жестоко,


и има право на същото справедливо разследване


за смъртта си, както и някой инженер, архитект, учител, лекар. Има и същото право на справедливо разследване, на каквото би имал някой клошар.
За съжаление в момента общественото мнение дори не й го позволява, защото преекспонира темата за свободата на словото със същата наслада, с която дълго време не се е сещало, че подобна свобода няма. Колеги от медиите, не само в малките градове, но и в София, сещате ли се колко е лесно да ви запушат устата с някаква сума за едно елементарно разследване, без да се налага да Ви убиват. Един мой познат от местна медия в Южна България ми разказваше, че една от местните мутри опитала да го сплаши, после казала "Абе можеш ли за 20 лева хонорар да развалиш далавера за 5 милиона?" Ами никой не може. Нека не се опитваме да се изкарваме взаимно Ана Политковская и да оставим полицията и разследващите да си свършат работата въпреки всички резерви, които имаме спрямо тях. Нека не казваме предварително "Аха, проверяват психично болните, понеже не им се прави сериозно разследване".
Вместо това


гледаме все същите политически дъвки и опити


на определени хора да превърнат една смърт в знаме, въпреки че тя не е. Защото тежко и горко на българската журналистика, ако тя се сети да развее някое знаме, чак когато стане дума за смърт. А напоследък май прави все това. В момента ние не все едно не търсим справедливост за смъртта на Виктория, а индулгенции за факта, че свободата на словото у нас е химера и търсим да му припишем всяка жертва, за да докажем колко сме велики и че и у нас убиват заради разследвания. За щастие, до момента май не убиват. И дано Виктория не е първата. А че имаме повод да си поговорим защо сме стигнали дотам, е друг въпрос. Естествено, възможно е и да е обратното, но нека това докаже разследването.
По-важното е именно то да бъде честно и да стигне докрай. Тя е преди всичко човек, загубил живота си. Ако се научим да не делим жертвите на "журналисти" и останали, вероятно най-сетне ще разберем защо всеки има право на справедливост.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:19 · 09.10.2018
Най-после един разумен призив да не се придава политическо значение на едно все още не разкрито убийство. "Ако се научим да не делим хората на журналисти и останалите вероятно най-сетне ще разберем защо всеки има право на справедливост+ - напълно съм съгласен с последното.
Shopeto · 07:49 · 09.10.2018
В други страни след такова убийство, политическо или не, хората демонстрират по улиците. Какво правим ние? Превключваме на следващият канал и ако изобщо има коментар, той е от вида "журналята и без това са тъпи и за бой".
С точно този цинизъм и простащина, в България се създаде тази отровна атносфера в която се раждат чудовищата. Спете спокойно деца.
опетков · 08:09 · 09.10.2018
@Shopeto За да не излизат хората по улиците са виновни точно колегите на пишещия, а вероятно и той самият. И в България както се видя няма нужда да ги убиват, просто им подхвърлят по някой мизерен хонорар. "Журналист" наистина вече е мръсна дума.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент