10:30 ч.

17.03.17

3 мин.

0

7

0
Къде в Европа откриват митинг с "Аллах Акбар"!?

Колкото сме по-меки и предпазливи към Турция, толкова по-агресивна ще става тя


Когато стане дума за гласовете от чужбина, обикновено става дума за тези от Турция. Те имат по-съществено влияние върху изборния резултат. Според мен ако има активни действия от страна на Анкара за мобилизиране на изселническите общности в Турция, това може да доведе буквално до вкарване на една партия в парламента. Имам предвид разбира се ДОСТ. Защото с един масив от 70-80 хиляди гласа от Турция, като се прибави и вота в България, е в състояние да получи 110-120 000 гласа. Това ще гарантира резултат около изборната бариера в зависимост от избирателната активност.


Това, което ме притеснява обаче, е наблюдаваното използване на ислямската религия за чисто политически и партийни цели от страна на ръководството на ДОСТ и на турския посланик Сюлейман Гьокче. Имаше много такива публикации в медиите, имаше снимки. Има и свидетелства, че митингите и събранията на тази партия се откриват с "Аллах Акбар". На тези партийни форуми често присъстват и представители на ислямското вероизповедание. Това е недопустимо. Това поведение трудно може да се оцени предварително колко ще мотивира допълнително избиратели в подкрепа на ДОСТ, но при всички положения ситуацията не е за подценяване. Според мен българските власти все още проявяват излишна толерантност към подобни прояви. Чл. 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения е категоричен: дипломатическите представители на една държава
нямат никакво право да се намесват във вътрешно-политическия живот на друга. Още повече в предизборна кампания. И още повече в интерес на конкретна политическа партия.


Това е грубо нарушение на Виенската конвенция.


Това в никоя нормална държава не остава без последствия. За съжаление вероятно от съображения, които не са достояние на широката общественост, българската държава засега се въздържа от по-крайни мерки по отношение на турския посланик. Имам предвид да бъде изгонен от страната. Ето как постъпи в подобна ситуация Холандия. Тука даже паралелът не е точен, защото в единия случай – в Холандия, Германия и Австрия става дума за агитация от турски представители за турския референдум. А при нас става дума за българските избори, в които турската държава се намесва по такъв демонстративен начин. Българските партии, сякаш улисани в предизборната си кампания, също не взеха ясни позиции по скандала. Очевидно има един страх, едно опасение от възможността за крайно влошаване на отношенията с Турция, което може да отпуши мигрантско-бежанска вълна към България.


Струва ми се, че колкото по-мека и предпазлива е нашата позиция към Анкара, толкова по-агресивни ще стават действията на турската държава. Що се отнася до опасенията, че секциите в чужбина са малко – не смятам, че е така. Във Великобритания са достатъчно, за да се гласува нормално. Не съм склонен да отдавам толкова внимание на секциите в САЩ, защото броят на избирателите там е твърде малък. Съображението на българската държава е основателно – няма смисъл да се откриват голям брой секции за сравнително малко гласуващи.


В следващия парламент ще има шест партии, като потенциалната шеста виждам или „АБВ-Движение 21", или Реформаторския блок.


И двете формации имат потенциал да прескочат бариерата. Марешки с евтините бензиностанции също печели определена подкрепа, но не знаем какъв е скритият организиран вот за него. Той определено има логистика и възможности чрез мрежата си за такъв вот и при една не особено висока избирателна активност той може да бъде голяма изненада. Победителят според мен ще бъде по-скоро вляво.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:37 · 20.03.2017
Що не си мълчи,да не се вижда,че е тъп?.Счита,че глупостта може да се скрие зад псевдо научно формирование с етикет "модерно".И така е придобил автоматично качества свише.Имитира поведението и същността на типажи като Мон дьо и лорд Евгени Минчев.Толкова е показно задълбочен и навътре в материята.Жалък тъпчо!
Потребител · 14:29 · 20.03.2017
Пълен глупак.Обльо.Атрофирал мозък,с приказки 'на едро",далече от действителността.И този мисли,че може да прави политически анализи и даже да е в политиката.Нещастник.
Потребител · 02:40 · 19.03.2017
България се тласка отвън към национална катастрофа последните две десетилетия и ще я достигне напълно след около още толкова ако няма шокираща промяна. Вече загубихме над четвърт от населението, следващо ще е териториално разбиване.
Потребител · 05:16 · 19.03.2017
@Потребител Със сигурност Турция, Саудитска Арабия и дестеките мюсюлмански NGOs тласкаt отвън, проблема е че в България има продажници и предатели дето освен собствения интерес не виждат нищо друго
българин · 21:47 · 18.03.2017
Не съдиите,
Боко Тикквата разреши ДОСТ,
защото"мислеше" че нямат БЪДЕЩЕ !!!
Извинявам се че написах "мислеше" ..
Потребител · 05:04 · 19.03.2017
@българин Както са ги разрешили така могат и да ги спрат. Те са ислямисти. Какво чакат МВР, и данъчни служби, много бързо и лесно по законен ред могат да ги вкарат в затвора. Да проверят от къде им идват парите, кои са им спонсорите.
Потребител · 16:20 · 17.03.2017
СЪДИИТЕ РАЗРЕШИЛИ ЕТНИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ДОСТ ДА СЕ УБИЯТ СЪС КАМЪНИ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ПРЕД СЪБРАЛИ СЕ СЪГРАЖДАНИ . ПУБЛИЧНО ДА ИМ СЕ РАЗМАЖАТ АЛЧНИТЕ КРАТУНИ. НЕКА НЯКОЙ ДА ПУБЛИКУВА ИМЕНАТА ИМ. ДА ГИ ЗНАЕМ ВСИЧКИ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент