22:40 ч.

11.06.18

3 мин.

0

2

0
Je suis Пенка

Кравата отърва ножа, но безумните разпоредби на Брюксел си остават, знаят го и превозвачите


Цяла Европа, а защо не и половината свят, си отдъхнаха с облекчение. Кравата Пенка отърва ножа и скоро ще се върне при своя стопанин. България и Евросъюзът се разминаха с печалната слава на брутални касапи буквояди, стриктно придържащи се към законите на Брюксел, които понякога се оказват повече от абсурдни.


Както и да го гледаме, щеше да е повече от жестоко хайванчето да бъде умъртвено заради една разходка до съседна Сърбия, която за беда не е член на ЕС. Вероятно обаче точно това щеше да се случи, ако историята с кравата не беше възмутила обществото у нас и зад граница повече от всяка драма с бежанец. Практиката сочи, че от родната агенция за безопасност на храните БАБХ не си поплюват в такива случаи и стриктно изпълняват разпоредбите на Брюксел. А те предвиждат


смърт за всяко животинче, което прекрачи нелегално границите на Евросъюза


Според чиновниците и експертите, сътворили разпоредбите, така жителите на общността ще бъдат защитени от възможни зарази и болести, които хайваните могат да пренесат. Просто и ясно на хартия, но стряскащо брутално и жестоко, когато става въпрос за напълно здрави животни.


Пенка обаче щеше да отиде на оня свят, а гибелта й щеше да бъде аргументирана с точни цитати на точки и алинеи от брюкселските разпоредби. И нищо не можеше да я спаси, ако съдбата не беше се намесила в лицето на собственика на кравата Иван Харалампиев. Той трогателно разказа пред медиите личната си драма с любимата крава, даже смело послъга, че е бременна. И бавно и полека растящото възмущение за обречената Пенка взе да расте като лавина. Най-гръмогласни бяха на Острова, където използваха неволите на кравата като драстичен пример за вредата от евробюрокрацията. И взеха на висок глас да се вайкат какво чака британския добитък след Беркзит. Големите британски таблоиди дори изпратиха кореспонденти в кюстендилското село Копиловци да опишат драмата на животното и неговия собственик, а ежедневникът "Телеграф" отвори онлайн петиция, настояваща животът й да бъде помилван. За Пенка взе да жали и самият сър Пол Маккартни, легендата от "Бийтълс".


На редовните прескоференции на Еврокомисията


въпросите за кравата звучаха наред с тези за митата на Тръмп


Беше въпрос на време да тръгнат шествия с лозунги "Je suis Пенка" и протести с искане тя да бъде помилвана. У нас обаче този път се усетиха навреме накъде отива работата. Първи удариха алармата евродепутатите от управляващата коалиция, които обясниха какво петно ще лепне върху имиджа на страната председател на Съвета на ЕС одраната кожа на Пенка.


В агенцията по безопасност на храните след кратко чесане по главите намериха спасителен изход. Обявиха, че Пенка ще бъде подложена на тестове и ако лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести, тя ще бъде помилвана.
В крайна сметка така и стана. Даже към края на седмицата животното триумфално ще се върне в обора в село Мазарачево. А стопанинът й обеща празнично меню от лукс фураж за изтърпените неволи.
"Да живее Пенка!", възкликна дори говорителят на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, щастлив от хепиенда.


Въпросът обаче е какво ще се промени след чудодейното избавление на Пенка. Ще пренапишат ли разпоредбите си бюрократите от Брюксел? Ще сменят ли чипа родните служители от агенцията за безопасност на храните? Или ще чакаме поредна трогваща история за друго хайванче, което пак ще извади на показ безумията, превърнати в закони. Да не говорим, че много родни превозвачи сигурно вече си мечтят и те да успеят така да трогнат общественото мнение на Запад, както направи клетата Пенка.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:25 · 12.06.2018
Европа пусна 2.5 милиона нeлeгални имигранти, а за eдна крава търси смъртна присъда.
Потребител · 14:45 · 12.06.2018
Направете си сами сметката: Колко струват дебатите в Брюксел за кравата, колко телевизионно време отне в България, плюс заплатите на журналисти у нас и в чужбина по въпроса за кравата - сравнете ги с цената на една "ЯЛОВА КРАВА" (каквато се оказа) и ще разберете, че един селски хитрец НАДХИТРИ всички нас!........ Хитреца искаше голямо ОБЕЗЩЕТЕНИЕ, за това, че кравата му била бременна и по време на престоя в Сърбия изгубила плода????? Тоя хитрец заслужава съд!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент