Изискванията към шофьорите на автобуси да са като към пилотите

Изискванията към шофьорите на автобуси да са като към пилотите | StandartNews.com

-Господин Стратиев, през последните дни млади шофьори предизвикаха няколко катастрофи. Какви мерки биха могли да предотвратят инцидентите с водачи с малък опит?
-Това е нещо, за което се говори от доста време. Младите водачи, след като завършат шофьорски курс и придобият правоспособност, по някакъв начин би трябвало да продължат своето обучение. За един месец трудно се става водач. Когато казвам, че трябва да продължат обучението си, имам предвид с човек, който ги съпровожда и има квалификация. Или пък с повторно явяване на изпит, така че да докаже, че все пак е придобил някаква практика. Такъв модел съществува в Австрия – след първата година младият шофьор се явява на нещо като практически изпит.

-Подобна практика трябва да бъде нормативно уредена...
-Разбира се. В момента това е пожелателно. Но аз съм съветвал хората да прилагат подобни варианти и лично аз съм го правил с моите деца. Например, младият шофьор е взел книжка през лятото, но през зимата няма представа какво се случва на пътя. Именно тогава някой трябва да излезе с тези млади водачи, за да им обясни, да им покаже и те да изпробват на безопасно място как да реагират, когато има поледица и т.н. Младите водачи поголовно не се обучават и на магистрали и са неподготвени за движението там.

-Възможно ли е идеите, които предлагате, да бъдат изисквания още преди взимането на шофьорска книжка?
-Да, разбира се, вариантите са много. Единият вариант е преди 18 г. младият водач да получи някаква правоспособност от учебната форма, която да му дава право да се обучава допълнително от свой приятел, роднина или родители. И чак след това да се яви на изпит, след който да получи документ, ако го издържи успешно. Вариантите са много и са различни. Друг е въпросът кой и дали ще бъде избран.

-Какви по-строги наказания трябва да има за шофьори, употребяващи алкохол и наркотици? Последният подобен случай е от неделя, когато 21-годишна пияна и надрусана водачка изпотроши десет коли.
-Много често се коментира темата алкохол и наркотици. Ако започнем да коментираме други нарушения, които водят до произшествия и смърт, мисля, че ще бъде по-важно и по-значимо. По някакъв начин хората се заблуждават, че това е най-големият бич на пътя. Заради алкохол и наркотици загиват под десет човека годишно, а пък по темата се говори най-много. Вече има достатъчно контрол. Полицията има достатъчно технически средства както за установяване на наркотични вещества, така и за алкохол. Наказанията са доста сериозни. Знаете, че за алкохол над 1,2 промила, а за наркотици въобще подлежи на наказателен процес. Изключително малко са загиналите по тези причини, не трябва да се концентрираме единствено и само върху това нарушение. Разбира се, не го отричам, става въпрос за много тежко нарушение. Такива водачи застрашават себе си и пътниците, както и другите участници в движението.

-Казвате, че алкохолът и наркотиците не са най-честата причина за смърт на пътя. Коя е най-честата?
-Най-вече скоростта – високата и несъобразената. Последната много често е причина, особено при младите водачи, да не преценят обстановката на пътя, да се съобразят с нея и да намалят скоростта. След скоростта другите причини са отнемане на предимство и навлизане в насрещната лента. Това са трите най-неприятни събития със сериозни последствия.

- В петък стана тежка катастрофа на магистрала „Тракия", при която млада шофьорка блъсна автобус и загинаха шестима души. Какво е вашето обяснение за случилото се, защото мнозина се съмняват, че лек автомобил може да изблъсква автобус?
- И аз го казвам това – много е трудно и затова вероятно разследването ще бъде много тежко, с много експертизи. Автобусът е 20 тона, а пък колата е един тон. Представете си, ако срещу вас има един човек или някакъв обект, който е 20 пъти по-тежко от вас. Как бихте могли да го побутнете – това не е реалистично. Допускам, че водачът е предприел много спешна, спасяваща, според него, маневра, която е довела до това тежко произшествие. Без съмнение ударът на лекия автомобил е бил значим. Обстановката е била спокойна, пътят е бил чист, водачът на автобуса е наблюдавал пътя пред себе си и изненадващо някой го удря. Съвсем естествено и инстинктивно е водачът на автобуса да навие волана надясно, да премине включително и аварийната лента и там вече да се опита да върне автобуса върху платното за движение. За съжаление, въпреки че скоростта от 90 км е разрешена, рязката маневра е много рискова. Опитвайки се да се спаси от това съприкосновение с лекия автомобил, допускам, че водачът е направил тази маневра и поради това е излязъл в канавката. Още повече, че някои от пътниците споменават, че автобусът се е залюлял. За да се залюлее, трябва воланът да е навит надясно към аварийната лента, за да избегне автомобила, и след това наляво, за да се задържи на пътното платно. Но не се е получило. Това са само предположения, следствието ще установи точно какво се е случило.

-Веднага след катастрофата се поднови дебата за задължителното поставяне на колани в автобусите. Трябва ли да има такова изискване и как ще бъде следено за неговото спазване?
-Няма панацея за пътната безопасност, но има много малки неща, които спасяват човешки живот. Коланът е едно от тези неща. След като има колан, чието предназначение е да обезопаси пътника, е много елементарно и много лесно той да се постави. При всички случаи това би помогнало. Не твърдя, че това ще спаси пътника, но вероятността да оцелее и дори да не бъде ранен, е много голяма. Не си заслужава за едно толкова просто действие пътникът да си рискува живота.

- Какви други мерки биха могли да повишат сигурността на автобусния транспорт?
- Едно от нещата е техническото състояние на автобусите. Не говоря за автобуса от катастрофата на магистрала „Тракия", тъй като той е нов. Освен това подготовката на водачите би трябвало да е много по-сериозна и те да имат обучения, защото работата им е много отговорна. Все пак зад гърба на водача на автобус стоят по 30-40 пътника и неговото поведение като шофьор е много важно и значимо. В момента има остър недостиг на водачи на автобуси и товарни автомобили и понякога се правят компромиси с качеството на водачите, които се назначават. За тези хора би трябвало да се приложи нещо подобно като за пилотите на самолети, защото от тяхното поведение зависи живота на много хора.

- България продължава да е една от страните с най-много жертви на пътя в Европа. Защо това е така, според вас?
- Преди само няколко години бяхме по-добре от Гърция, Румъния, постепенно отидохме на последно място. Миналата година се прекъсна тази тенденция за непрекъснато увеличаване на загиналите. Няколко са факторите за тази ситуация. Първо, все още не се използват техническите средства за контрол в достатъчна степен. Това би увеличило изключително много контрола. А контрол означава и дисциплина, създаване на навици да бъдат дисциплинирани водачите на пътя. Когато говоря за технически средства имам предвид средства, работещи автономно, независимо от полицията. Когато се слага един радар в колата, този радар трябва да се съпровожда от двама полицаи. Всичко това зависи от отпуската на полицаите, от тяхното здравословно състояние, от смените на работа. Т.е. един мобилен радар далеч не е толкова ефективен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай