Изборите - новата цел на терора

Изборите - новата цел на терора | StandartNews.com

Появи се нещо още по-опасно от насилието и атентатите. Това е последният писък в модата на насилието - с натиск и кръв да се тестват изборните резултати в европейските държави.

Преди гласуването за Брекзит беше убита проевропейската лейбъристка Джо Кокс. А преди парламентарните избори в Холандия местните националистически настроения бяха тествани лично от Реджеп Ердоган с опитите за незаконно агитиране сред местните турци. Цяло щастие е, че мнозинството от холандците не се поддаде. Наивници ще сме да не очакваме инциденти и в Германия за изборите през октомври...

Стрелбата срещу полицията на „Шан-з-Елизе" съвпадна с предстоящите президентски избори във Франция. Те ще се проведат в извънредни условия за сигурност, а политическият живот през последните дни вече е разбъркан. Поредният инцидент предшества знаковия за Евросъюза вот за Елисейския дворец и очертаващия се балотаж за националистката Марин льо Пен. 23 април беше определен във Великобритания като „денят, който може да потопи ЕС". След дълго отлаганите реформи французите са на ръба да отрежат ан блок традиционните партии и ситуацията да облагодетелства трудно контролируем радикал с вече лишен от европарламента имунитет.

Уви, инциденти като онзи под Триумфалната арка са от полза най-вече за най-крайните партии и политици, чиято цел е разрушаване на статуквото. А най-лошото е, че те се извършват вече под път и над път, от всеки, на когото разумът се е изпарил. А свързването на атентатите с Ислямска държава е просто мода. Няма никакво значение дали атентаторите вярват, че отиват в Рая, преди да извършат поредното безумство - те са огледален образ на неонацистите, които са виждали Хитлер само на снимка. По-важното е, че обявилите се за фенове на Ислямска държава се превръщат в патерица на онези партии и личности, които по презумпция са най-силно настроени срещу тях. А най-опасното от всичко е крайната цел на терора в Европа. Тя не е да бъдат подпомогнати националистите на Стария континент, а способността им да създадат проблеми в Евросъюза и евентуално да го разцепят.

Необичайно тежък ден за размисъл във Франция след стрелбата в центъра на Париж...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай