Холандците отказаха да излетят от Европа

Най-големите евроскептици натриха носа на националистите, ред е на французите

Холандците отказаха да излетят от Европа | StandartNews.com

Така чаканите избори в Холандия минаха. За изненада на много т.н. анализатори и социолози, у нас и в чужбина, които предричаха успех на крайно дясната Партия за свободата на Герд Вилдерс, последната не получи доверието на избирателите. Нещо повече, тя получи почти еднакви резултати с още две партии – Християн-демократически призив и Либерално-прогресивната партия „Демократи 66". Официалните резултати ще бъдат обявени след седмица, но на база 90% от преброените бюлетини проевропейската Народната партия за свобода и демокрация на досегашния премиер Марк Рюте получава 33 места в парламента. Вилдерс ще се задоволи вероятно с най-много 20, а ХДП и Д66 с по 19.

Изненадващо Зелените леви ще имат 14 представители. Тъй като и трите партии са проевропейски, то няма никаква трудност да съставят правителство, за което са необходими минимум 76 гласа в 150- членния парламент в Холандия. Така холандците обориха всички анализатори, предвиждащи победа на крайно десните и едва ли не последващ референдум за оставане на страната в Евросъюза. Явно на някои много им се е искало това да се случи, но холандците, като основатели на ЕС, като прагматични и мъдри хора избраха да продължат европейския път на страната си в компанията на останалите държави членки на съюза. Добра новина за всички нормално мислещи граждани е, че призивът на премиера Рюте да бъде спрян национализма се осъществи. И Холандия може би постави началото на такъв процес в цяла Европа. Защото, каквото и да говорим, процъфтяващата Холандия е държава с много силен евроскептицизъм. По-силен дори от британския. Нали тук предвиждаха Вилдерс да спечели 37 места в парламента.

Но явно виждайки проблемите пред които се изправя Великобритания след Брекзит холандският избирател предпочете общността с всичките и недостатъци, бюрокрация и прочие пред едно не съвсем сигурно бъдеще извън съюза.

Холандският пример вероятно ще рефлектира и върху президентските избори във Франция, първият тур на които ще се проведе в края на април. Тук също имаше, а още има прогнози, че крайно дясната Льо Пен може да спечели. Наистина преди година имаше засилване на националистическите тенденции, но това време отмина и французите едва ли ще допуснат да бъдат подмамени с популистки и националистически лозунги. Борбата тук ще се води между бившия премиер консерватор Франсоа Фийон, бившия министър на икономиката Еманюел Макрон и Мари Льо Пен. Въпреки компроматите с които бе залят Фийон, той продължава да има стабилен рейтинг. Макрон също. Дори те леко покачват подкрепата за тях. Що се отнася до рейтинга на Льо Пен неговия пик премина през миналата година и оттогава е в застой, независимо от провежданите митинги и шествия в нейна подкрепа.

А и да не забравяме, че след президентските избори идват и парламентарни. Така, че напълно е възможно да видим на втория тур Фийон срещу Макрон, а Льо Пен да остане в историята. Защото французите знаят, че са един от двата основни стълба на ЕС и като такъв величието на Франция е непоклатим, но докато са в този съюз. Извън него това величие няма да бъде толкова подчертано.

Другият основен стълб на евросъюза Германия също е изправен пред избори. Тук нещата изглеждат по немски акуратни. ХДС загуби, каквото можа и се застопори като все още най-силната партия във федерален мащаб, ХСС в Бавария е неразбиваем, а социалдемократите имат бъдеще само в партньорство с Меркел. Самата тя въпреки трудните моменти свързани с политиката и спрямо имигрантите остава най-стабилният и разпознаваем лидер, така, че въпреки многото упреци и критики мисля, че Германия ще запази статуквото и там големи промени няма да настъпят. Освен, че може би популистите „Алтернатива за Германия ще имат представители в Бундестага. Но едва ли ще получат 15% от гласовете, както предричат някои социолози.

В цялост трябва да кажем, че европейските граждани, макар и да недоволстват и критикуват бюрократичната система на евросъюза, отхвърлят като цяло национализма и популизма, защото осъзнават, че заедно в една общност са много по-готови да приемат предизвикателствата на времето, отколкото поотделно. Дано това го разбере и българският избирател и да не се вслушва в "ура патриоти", адепти на евроазийското присъединяване, а категорично да заяви европейската си ориентация и желанието си България да бъде в Европа, където е от самото си основаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай