22:00 ч.

09.10.18

4 мин.

0

6

0

Германия ще откаже Европа от дизела

от редактор |

Германия ще откаже Европа от дизела

Слав Славов,
бивш координатор на Икономическата комисия на Европа на ООН с ОПЕК и МААЕ и ексрегионален мениджър в Световния енергиен съвет


Повишаването на данъците за старите коли в България е напълно логична и отдавна отлагана мярка. Още повече, че срещу старите и още повече - срещу дизеловите автомобили се вземат и ще се вземат все по-крути мерки - не само у нас, но и в целия Европейски съюз. Тези мерки са в пълно съответствие със стратегията на Брюксел за преминаване към безвъглеродна икономика, която преди това беше заложена в т.нар. "Зелена книга" на германското правителство и местния бизнес. Така че Германия, която произвежда една голяма част от автомобилите не само на Стария континент, но и в световен мащаб, е решена твърдо да върви напред към безвъглеродна икономика чрез намаляване използването на изкопаеми горива и замяната им с електрическа енергия от "зелени" централи. Германия е решена на това въпреки високата цената на електричеството от тези "зелени" централи - в момента


средната сметка за ток на едно 3-членно германско семейство е около 200 евро


което е страшно много, но това не плаши германците и те са решени упорито да вървят напред към тази "зелена", безвъглеродна икономика.
Във връзка с това например ние в Световния енергиен съвет проведохме проучване в 35 държави в Европа, готови ли са да приложат тази стратегия за трансформация на своите стопанства към "зелени" икономики. 27 държави я отхвърлиха, но 8, сред които Дания и Холандия, декларираха, че ще работят за това. Разбира се, излишно е да казвам, че всички тези страни имат и потенциала да приложат тази стратегия, тъй като те вече имат огромно количество "зелени" централи, от една страна, а от друга - населението им има финансовия ресурс да плаща по-скъпия ток от тях. Така че, като водещи страни в икономиката на ЕС Германия и останалите 7 държави, които подкрепят тази "зелена" стратегия, се налагат политически на такива държави като нашата, които гравитираме около силните, и в крайна сметка ще изхвърлят дизела от Общността.
Първата стъпка е да се обложат дизеловите леки автомобили с по-висок данък, за да се откажат техните собственици да ги управляват. След което постепенно ще започнат да облагат с по-високи данъци и камионите, автобусите и цялата селскостопанска техника. Защото проблемът не са вредните емисии от леките коли. Основният проблем на екологията е общественият транспорт - десетките милиони камиони, автобуси, а също и земеделската и строителната техника, чиито двигатели са 100% дизелови. Но ако решат рязко да ги натоварят с по-високи данъци, това ще се отрази на цялата икономика, тъй като ще роди тежка лавинообразна инфлация. Затова първо страните започват с повишаването на данъците на леките коли, което ще стане по-лесно, а след това


ще продължат и с останалата дизелова техника в транспорта и земеделието


Конкретно за България какво се получава? Получава се така, че страната ни губи двойно. Първо, България загуби като внесе старите дизелови коли от ЕС, поради което има и най-стария автопарк в Европа. Втори път хората в България губят сега, като бъдат обложени за същия този стар автопарк с по-високи данъци.
Крайната цел на Европейската комисия обаче е намаляването на въглеродните емисии с 40% до 2030 г. и не само Германия, но и целият ЕС твърдо ще вървят към изпълнението й. Затова и се вземат тези крути мерки срещу старите автомобили и конкретно и срещу дизела.
Аз съм убеден в това, тъй като германските автомобилостроителни компании са готови да внедряват нови технологии, за да се откажат от дизеловите двигатели и да наложат много по-бързо от очакваното електрическите возила.
След което постепенно ще изхвърлят дизела и от обществения транспорт и земеделието, но плавно, за да не се отрази на икономиката.
Струва ми се обаче, че като че ли все още никой не мисли как ще се отрази целият този процес на рафинериите. Защото ако производството на дизелови двигатели може лесно да спре и да бъде заменено с електрически, то производството на дизелово гориво при фракционната дестилация на нефта няма как да се прекрати и около 26% от всеки тон нефт винаги ще се превръщат в дизел. Затова усилията на учените и на бизнеса трябва да бъдат насочени към решаване на проблема с използването на това дизелово гориво. Разбира се, светът не се движи с еднакви стъпки напред и първоначално това гориво ще бъде изнасяно за Далечния изток - Китай, Индия, Индокитай, Африка, Южна Америка. И тъй като поради намаляващото търсене цената на дизела ще спадне, нищо чудно впоследствие той да се използва като гориво в големите термични инсталации за производство на електроенергия, още повече, че те са оборудвани с много по-съвършени инсталации за улавяне на вредните газове, отколкото автомобилните катализатори.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 18:32 · 15.10.2018
тук явно има неразбиране има големи градски камиони вече на ток а извън града няма как да се съсредоточава замърсяване и парников е фект там ще са на ход по нови дизели а данъците ще са при внос на стари дизели за да не се внасят
ЙОРДАНОВ · 16:51 · 10.10.2018
Като спрат дизеловите автомобили, от къде ще им идват приходите от продажби на петрола, като 65% от цената на дизела са данъци. Това ми прилича на " хара-кири". Правят реклама на електромобилите.
канадеца · 22:16 · 09.10.2018
ЗАБРАВИЛ Е И ДА СПОМЕНЕ ЗА ХИЛЯДИТЕ КОРАБИ,САМОЛЕТИ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ВОЕННА ТЕХНИКА!
Shopeto · 07:59 · 10.10.2018
@канадеца ... също и за това, че ние заедно с немците най-много се инатим да приемем по-строги норми за допустимите вредни вещества. Станали сме заложници на автомобилната индустрия и затова ще си дишаме пушек и ще си кашляме. Заради пустите пари, дето все тичаме след тях, ни тровят всеки ден, ама кой ли го интересува.
Потребител · 08:44 · 10.10.2018
@канадеца Тировете, агроикономиката, всичко това няма електрическа алтернатива към момента. Един 40-тонен ТИР ще мине 200 км с една батерия криво ляво, колкото и голяма да е. После отиде 24 часа зареждане.
Трябва постоянен ток, като блъскащите се колички на времето.
BarakBaghdadi · 09:29 · 10.10.2018
@Потребител Точно това си мислех! Защо ще ги облагат с данъци, след като няма алтренатива? Каво ще постигнат? Просто ще ни ударят в джоба директно, с нулев ефект за вредните емисии...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент