Дупница на опашка за селфи с Мерцедес от 1953 г.

Градът на автоборсите стана площад за ретро парад

Дупница на опашка за селфи с Мерцедес от 1953 г. | StandartNews.com

Десетки ретро автомобили и техните собственици от цялата страна си дадоха среща на площада в Дупница в съботния ден. Подобно събитие в града до момента не беше организирано. И макар със своите около 180 автоборси Дупница да е безспорен център у нас на търговията с употребявани автомобили, толкова много добре гледани коли на едно място даже и тук не бяха виждали.

Гледката беше впечатляваща

както за ценители, така и за хилядите дупничани и гости на града, дошли специално за ретро парада. Освен че всеки посетител можеше да си направи селфи до старите марки коли, можеше и да ги пипне и да научи за тях всичко, което го интересува.
Най-нетърпеливите участници в парада пристигнаха от рано. Други се присъединиха към авто шоуто в малко по-късен час, а около обяд започна и представянето на всеки от участниците. Събраха се близо 70 автомобила и 8 ретро мотоциклета, главно от Югозападна България - София, Перник, Кюстендил, Самоков, Благоевград, но дойдоха колеги и от Сливен и Ботевград, сподели организаторът на събитието Владимир Димитров, председател на Сдружение Автомобилен ретро клуб "Авангард". Влади е от Перник, където е регистрирано и сдружението, но вече има опит с организирането на подобни събития - във столичния квартал "Владая" и два пъти в Калояново. Самият той е почитател на марката "Опел" и има различни модели. В Дупница е докарал и "Рекорд", "Манта" и една "Аскона" - А GТ 51" от 1970 г., която е с историческа и сантиментална за собственика си стойност, но за жалост му се налага да се раздели с нея, макар да му е донесла много призови места, медали и купи. Спешно ми се налага да разплащам дължима сума и затова съм принуден да я продам, доверява с тъга Влади, допускайки, че това може да е последното му публично представяне с Асконата.
"Автомобилът е купен от Елена Гаврилова през далечната 1970 г. в САЩ, когато дамата е била представител на НРБ в ООН. Oсвен за лични нужди, тя се е ползвала и служебно, поне така пише в документите. Също така колата е ползвана и от сина й Владимир Гаврилов, който през онези години също я е карал, даже е направил и инцидент с нея, но е

била напълно възстановена в УБО

тъй като дамата е била лична приятелка на Тодор Живков. Когато купувах колата, открих и символика в това, че е моята кола, майка ми се казва Елена, а аз съм Владимир. Много хубави спомени имам с това чудо на техниката. В момента колата е доста променена, с редовни документи. Препарирана е в Мад Макс Ауто от Мартин Колев. Има стерео, нови предни седалки, наскоро претапицирани, предни и задни дискови спирачки, 15-цолови джанти с нови летни гуми, разказва за любимата си кола организаторът на ретро парада в Дупница.
Така подробно на събитието от специалист бе представен за публиката всеки от автомобилите. Особено впечатляващ бе Мерцедес 180 D от 1953 г. , собственост на Маргарит Карабуров, издател на сп. "Автокласика и мотоциклети". Автомобилът е с изминати над 500 000 км и много участия в ретро ралита у нас и в чужбина, но е като нов и привлича погледите отдалече. Той е и най-старият автомобил в шоуто в Дупница. "Най-млад" пък е друг Мерцедес - Роудстър от 1992 г. Негов собственик е добре познатият в средите на колекционерите на ретро автомобили Иван Топалов. Публиката се заглеждаше и по друг Мерцедес - Пулман, и по едно Рено Паджеро от 1978 г.
Най-много хора сякаш се събираха при

два лъскави Ягуара

Единият е на Тони Петрунов от 1968 г., а другият е малко по-нов модел - от 1976 г. Публиката се радваше и на резличните марки кабриолети.
На изложението имаше доста Мердеси и от любимите на организатора на парада Владимир Димитров Опели. Само пернишкият ретро клуб участва с три от неговите коли и с още два ретро Опела, както и с един Москвич. От соц возилата за парада бяха докарани Волги, Варшави, Лади, Москвичи и даже четири Трабанта.
За домакините бе особено интересно, че в Дупница също има колекционери, които са притежатели на редки автомобили. Колите им са доста добре запазени и реставрирани и също бяха на площада. Сред тях бе едно рядко срещано Булгар Рено 10 от 1968 г. , собственост на Ивайло Василев. „Във всеки един град има такива хора, но просто не го афишират. Те идват на наши мероприятия в другите градове, а сега ще имат възможност пред собствените си съграждани да се покажат автомобилите. Малцина в Дупница знаят, че в града се намират и са собственост на колекционери два автомобила, от които са останали едва по 9 такива в целия свят.", коментира Владимир Димитров.
Забавлението наистина е добро, коментираха от публиката. През целия ден на площада звучеше и приятна музика. Кулминацията на събитието бе около 16.30 часа, когато кметът на Дупница Методи Чимев обяви кой от автомобилите получава

Купата на кмета

тъй като ретро парадът е под неговия патронаж.
Надявам се хората да са останали доволни от това, което видяха и ако е така, догодина ще го направим пак, обещаха от Сдружение „Авангард". Любовта към ретро автомобилите обединява много хора и те са като едно голямо семейство, а перничанинът Владимир Димитров в случая се явява само катализатор на желанието на тези хора да споделят хобито си и с други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай