17:45 ч.

12.09.17

7 мин.

0

9

0
До Македония и назад

Договорът за добросъседство не отказа Скопие от историческите фантасмагории


И аз като много българи поех това лято с жена ми към Македония- Скопие, Охрид, и Охридското езеро, Струга, Битоля и Велес. Бях изпълнен и с любопитство, нали се отваря нова страница в отношенията между нашите две страни с подписването на договора за добросъседство, парафиран от премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август. Питах се, как ли ще се решава най-щекотливия въпрос в това отношение- този за общата ни история. Интересуваше ме, какво се публикува и говори по медиите за българо- македонските работи. Всяка вечер, когато пусках телевизора по някой от каналите имаше филм по тези две теми. Изгледах един филм за „античния етнически македонец" Александър Македонски и подвизите на неговите войни. Също и друг филм, за „македонския" национален герой Гоце Делчев. Проследих и дебат между „историчари" за българо- македонския договор.


В книжарница в Охрид си закупих две книги от „историчарот" Александър Донски: "Етногенетските разлики помегу македонците и бугарите" и „"Уделот на македонците во светската цивилизацjа". Какво научих от тези две книги, пропити от мегаломанство и великомакедонски шовинизъм ?
Македонците били един от най-древните народи на земята, споменати още в библията. По времето на Филип и Александър Македонски те били „антични македонци", нямащи нищо общо с гърците. Говорели на собствен древен македонски език, който за съжаление изчезнал през вековете, под влиянието на „римските окупатори". Какви са македонските богове, в които са вярвали, след като в историята липсва информация за такива? Е, вярвали са и те като гърците в Зевс, Посейдон, Аполон и други гръцки богове, но те не били гръцки, а смесица от финикийски и други богове.


Откъде са се появили „античните македонци"? „


Това, което съвременният македонизъм краде от нашата история се оказва, че е нищо по сравнение с кражбата от древногръцката и древноеврейска история. Оказва се, че още преди да се е родил Исус Христос, светите земи били колонизирани от Александър Македонски и населени от древни македонци. След неговата смърт, тогавашната македонска империя се разпаднала на две кралства- кралството на Птоломеите в Египет („антични македонци", а не гърци) и на кралството на македонската династия на Селевкидите, което се разпростирало на територията на Близкия Изток и Средна Азия. По някое време обаче евреите вдигнали въстание срещу Селевкидите, в резултат на което основали еврейската държава, но в която останали да живеят много македонци, така че било трудно да се установи кои от известните библейски личности са по произход евреи или македонци. Единият от четирите автори на Новия завет, евангелиста Лука „с голяма вероятност" е бил етнически македонец. Както и Апостол Филип, един от дванадесетте Исусови апостоли.


А как се е оформила съвременната македонска нация?


Това станало през шестия век, когато по македонските земи се появили „словени", като по това време там вече имало и „християнизирани" антични македонци. Между тях и словените станала „мешавица" и така се оформила македонска нация.
А какво е ставало по това време по българските земи? Те били обитавани от траките. После дошли прабългарите, които били според едни историци „турко- монголски бугари", според други - „казански татари", а според трета версия, имали „тюркски" или даже "турски" произход. Тракийците и прабългарите започнали да се смесват, към тях се присъединили по-късно появили се славяни, но това не били „македонските словени", а друг вид славяни, известни с името" анти". Преди да дойдат „антите" българите говорели на някакъв туркобългарски език, но след това възприели старославянският език, създаден в околностите на Солун, македонска земя, поради което по- правилно било старославянският език да се нарича старомакедонски, от което пък може да се направи извода, че българският език, бил диалект на македонския.
Според Донски македонците са древна „чиста" раса, превъзхождаща българската, която е била смесица не само от „турко- монголски бугари", татари, траки и анти- словени, но и още от власи, черкези, готи, печенеги, хуни и други племена.


Как стои въпросът със Самуил?


Той е бил македонец разбира се. Македония била окупирана от българите и по времето на Петър той вдигнал въстание, македонците се отцепили и образували своя държава, която просъществувала от 997 до 1018г.
Но защо Василий Втори е наречен „Българоубиец"? Тук Донски всячески го усуква, без да даде никакво смислено обяснение. Той стига дотам, че обявява Василий Втори за македонски цар и тъй като и Самуил бил македонски цар, войната между тях не била нищо друго освен война между две македонски династии. А как стои въпросът, че в Битоля е намерена каменна плоча, с надпис, съобщаващ, че Цар Иван Владислав (1015-1008г.) е „родум Бугарин"? Май царят не е бил българин изобщо, а арменец или евреин- баща му се е наричал Арон, а е наречен българин, защото е бил роден в покорените македонски земи,които, са били част от България.
Такива врели- некипели в писанията на Донски- бол. Като твърденията му, че Кирил и Методий, както Климент Охридски и Наум били чисти македонци. Особено безочливо е твърдението му, че Паисий Хилендарски не бил българин, а етнически македонец. Оригиналните преписи на „Историята..." пък не били запазени, тоест не можело да се каже доколко е вярно съдържанието на по-късните преписи. Защо Паисий никъде не употребявал думата „македонци"? Защото по това време гърците били узурпирали този термин. И защо „етническите македонци", увековечени с паметници в Македония - Григор Пърличев, Райко Джинзифов и братя Миладинови са се обявявали, че са българи? Това нямало значение, много македонци са се били декларирали като сърби, гърци или българи, такива били времената.
Донски намира обяснение за всичко.


Защо лидерите на Илинденското въстание са се декларирали като българи?


Защото известен брой македонски революционери били възпитани и изложени под силното влияние на българската пропаганда и българската Екзархия. Македонският „историчар" безсрамно краде и от по новата българска история, като кръщава като македонци Тодор Александров, Ванче Михайлов,Никола Вапцаров, че даже и сестрите- тенисистки Малееви, баба Ванга и други.
Връх на мегаломанията в писанията на „историчарот" Донски е книгата му за приноса на македонците в световната цивилизация. Римският император Юстиниан Първи, статуя на когото е издигната в Скопие, трябва да е бил македонец, защото е роден в Македония. Богомилството и то е македонско дело, появило се в 10 век, когато Македония била окупирана от България. Македонците имали принос и към исляма, защото Мохамед е влязъл в допир с тях, когато е посещавал Сирия, където македонците- потомци на селевкидите, имали значително присъствие и влияние. А и Александър Македонски бил споменат в Корана, но под друго име- Зул Карниян. Пак чрез завоевателя Александър македонците имали принос и в индийската цивилизация. Даже са свързани и със Седемте чудеса на света, защото те са изградени в земи, владени от македонски владетели. Македонците имали свои олимпийски игри, които предшествали гръцките. Зурлата и тъпанът също са изобретени от тях. Те са създали първия музей в света и изобретили първата, макар и примитивна подводница. Македонският крал Птоломей Първи положил основите на книгоиздателството с изграждането на Александрийската библиотека. Египетската кралица Клеопатра Седма била също с македонско етническо потекло. Крали Марко и Майка Тереза също.


Но кой е „историчарот" Александър Донски?


Някакъв самозван писач, чийто фантасмагорични твърдения нямат почва в Македония и сред местните историци? Нищо подобно. Двете му книги са претърпели няколко издания. На първата страница на книгата за македонския принос в световната цивилизация фигурират имената на цели четирима професори- историци. Зад изданието на книгата му за етногенезисните разлики между македонците и българите стои името на проф. Мария Кукубайска, а рецензент и е най-известният македонски историк, академик Блаже Ристовски, етнически българин, някога учил в Софийския университет под името Благой Христов.
Българо- македонския договор за добросъседство предвижда създаване на съвместна комисия по исторически въпроси и за организиране на съвместни чествания на общи исторически събития и личности. От посещението ми в Македония останах с впечатлението, че това са общи пожелания. Прочетох в местен вестник, че срещу договора се е обявил ди капо тути капи на македонските историчари, академик Ристевски, а на тв дебата относно договора, който проследих и четиримата професори- историчари отрекоха възможността за чествания на общи събития и личности, защото не можело чисто македонските национални личности и събития и да бъдат такива на някогашните окупатори на Македония- българите. И не било редно политиката да се бърка историята. Което ми напомни едно изказване на академик Георги Марков, че всъщност в Скопие историята е открай време слугиня на политиката.
Иначе Скопие, без кичозния централен площад, Охрид, Струга, Битоля и Велес си струва да се видят. Както и да се срещне човек с местните македонци, които са добронамерени и приветливи хора.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:29 · 15.09.2017
гледайте филма ПРАХ русско турската война 1878г е завоевателна имперска сепаратиска защото разделя БЪЛГАРИЯ на 4 части а МАКЕДОНИЯ връща на турцитер освен това е платена с 4 т злато от ВЪЛЧАН войвода руснаците го признват тези професори са изцяло РУСКИ продукт
Потребител · 02:17 · 14.09.2017
Македония е Българска и я губим заради "братята" ни Руснаци. 9 септември е най черния ден в по новата ни история, за съжеление някои още го мислят за празник по същите причини по които и македонците си вярват.
Потребител · 17:40 · 13.09.2017
ПРОДАВА СЕ БЪЛГАРСКА АЗБУКА
30 БУКВИ
ОТ ТЯХ ШЕСТ ГЛАСНИ
ПРОДАВАТ СЕ 30 ТЕ БУКВИ НА ЦЯЛО
ПО ОТДЕЛНО НЕ МОЖЕ
ЩОТО ЩЕ Е МАКЕДОНСКА МУ РАБОТА
ЗА КОНТАКТИ ЕДНО НАУМ
Потребител · 22:32 · 12.09.2017
Преди десетина дни видяхме "величията"на макетата,коне-цяла конюшна,императори,царе,цял свят излиза македонски,други нема.
Потребител · 21:21 · 12.09.2017
Как смeeтe да сe съмниаватe в истинността на пасквилитe родeни от болното въображeниe на вeликиа макeдонски драскач.Нe знаeтe ли,чe И марсианцитe прeди да отидат на Марс са били много дрeвни макeдонци?
Потребител · 18:19 · 12.09.2017
ЛУНО,ЛУНО,ЗЕМЬО МАКЕДОНСКА!!!
Потребител · 18:17 · 12.09.2017
Македонската мегаломания се шири в центъра на Скопие с разни псевдо герои,гледах да видя във Вардар македонската подводница,но освен нещо приличащо на някогашен гръцки кораб не видях,там са струпани грамадни статуи на всички откраднати известни личности,много от които са чисти българи,то бива бива кражба на българската история,та чак се стига до нахалство,защо е този кич не разбрах,встрани от кича град от селски тип-не останах с впечатлението,че това е столица.
Потребител · 18:15 · 12.09.2017
Че какво толкова ново и странно са направили? Продължават антибългарската политика на блядовете, които най-много от всичко ги е страх от силна българска държава.
Мякетата продължават същата пропагандна линия спрямо българите създадена от ЦК на КПСС( въпреки, че и през комунизма руските историци издават исторически трудове относно българската история коренно различни от позицията на комунистическата власт).
Потребител · 18:17 · 12.09.2017
@Потребител Да не забравяме, че през комунизма и нас в училище ни учеха, че прабългаритебългарите били татари.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент