12:50 ч.

19.05.17

3 мин.

0

5

0

Българите са пасивни срещу агресията

от д-р Цветеслава Гълъбова |

Българите са пасивни срещу агресията

Грижата за психично болните трябва да стане държавен приоритет


Българите сме все по-пасивни срещу агресията и изглежда сме изгубили цялата чувствителност към чуждата болка. За по-голямата част от обществото е все по-непонятно какво е това емпатия, съпричастие, съчувствие.


Егоцентризмът избива. Ние се задоволяваме да се затворим в себе си и да се интересуваме само от себе си и нашето лично благополучие, а общо-взето какво става навън, няма много значение. Активни сме само на клавиатурата. Там сме действени, там вдигаме революции. Когато обаче стане дума за съдействие в критична ситуация като тази с пребитата на спирката в Бургас 72-годишна жена, нас ни няма. Може би това е останало от времето на социализма, когато разчитахме, че държавата ще направи всичко. Чакаме някой друг да ни свърши всичко и понеже нищо не става, си събираме куфарите и заминаваме на Терминал 2. Но това не е решението.


Много е важно усещането за принадлежност към общност


Поради тази причина ние си търсим половинка в живота, сключваме брак, искаме да сме в приятелски отношения с някои хора, за да задоволим нашата вътрешна потребност да сме част от някаква общност. И за съжаление като че ли вътрешната ни потребност да бъдем част от българския народ е най-малка.


По принцип за всяко човешко поведение има много фактори. И разбира се, страхът е естествена реакция особено, когато насреща ти излезе една горила като младежа, изритал жената на спирката. В клипа с побоя се вижда, че на спирката бяха 5-6 човека. Как никой от тях не реагира, някой да каже: "Ние сме повече, да го спрем". Като най-безучастен стоеше мъжът сред чакащите на спирката. Жените бяха по-адекватни в тази ситуация, помогнаха на пострадалата. Страхът си е страх, но той не е оправдание за такава безучастност.


Дали биячът от спирката в Бургас има психична болест в тесния смисъл на думата или има психопатия, ще го установи тепърва експертизата. Ако обаче се окаже, че той наистина има сериозни психиатрични заболявания и по болестни мотиви е извършил това нещо, ще означава, че просто може би не си е взимал медикаментите или не е бил достатъчно добре контролиран.


Факт е, че за психично болните у нас се грижат лошо. Българският средностатистически психиатричен пациент, е между 25 и 35 г, безработен, получава инвалидна пенсия и цял ден е свободен да прави каквото иска. Защото няма дневни центрове, няма кой да се занимава с тях и те са оставени на близките им, докато издържат. Липсата на грижа от страна на държавата за нашите пациенти води до тяхната все по-изразена маргинализация и до желанието на обществото да ги изолира. И всъщност се насажда едно


неправилно мнение, че психичната болест е равна на агресия


Не, това не е така. Психиатричният пациент не е задължително агресивен. Той трябва да бъде обгрижен, той трябва да бъде лекуван и да получи едно достойно, адекватно отношение, което у нас не се случва. Държавата трябва да създаде една национална политика за психично здраве, каквато имаше, но не се изпълни, която да бъде на ниво правителство. И когато я приеме, кабинетът трябва да даде абсолютно сигурни гаранции, че ще я изпълнява, както и следващите правителства. Става въпрос за доктрина, чиято реализация изисква поне 5-8 години. Тази реформа, освен много време, ще отнеме и много пари - и за обучение, и за подобряване на условията, в които се лекуват психично болните и за създаване на дневни центрове във всяка община. И в тези дневни центрове да работят медицински сестри, психолози, социални работници с адекватни заплащания. Не със . Надявам се това да е сред приоритетите на Министерството на здравеопазването.


Определено трябва психичното здраве да се възприеме като много съществена част от общественото здраве и тогава да стане реално приоритет. Другата ми надежда е по някакъв начин Европа да ни натисне. Преди две години излезе един доклад, в който ни бяха сложили на последно място по грижата за хора с ментални увреждания. Явно Европа трябва да ни притисне както се случи с домовете за социални грижи за психичноболни, които бяха закрити.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:04 · 26.05.2017
нормално живеем в концлагер
Потребител · 12:58 · 21.05.2017
Tova e rabota na gerb pravitelstvo bkp 50 miliona pavlova fa kaje kade sa i da postrojat psihistr.bolnizi a ne kato besdomni ku4eta gi gledat bolnite narkomani ludi tn a v bg ima mnogo bolni hora gladni deza a vie v parlamenta dte ugoeni ministrite sa6to debeli bogati egoisti
Стефан · 11:04 · 19.05.2017
Докторицата се оказа голяма патка,защото се опитва да обяснява причината за съвременните недъзи с остатъци от комунизма.Неправилно!Тази агресия и тази отчужденост са присъщи на капиталистическото общество,особено съвременното.Още Жан Пол Сартр с тревога и загриженост е разглеждал въпроса за екзистенциализма и в частност алиенацията /отчуждението/.Така,че да не бърка причините и за всяко нещо да обвинява миналото.Нашето беше по-добро,топло и сплотено.
Потребител · 09:21 · 19.05.2017
Мила ми, изключително наивна, д-р Гълъбова!Българите в ситуация на агресия са пасивни защото закона у нас, защитава агресора а не жертвата.Примерите са ужасно много.Ако хората на спирката го бяха набили щяха да ги разнасят по съдилища и да бъдат осъдени защото "са превишили пределите на неизбежната самоотбрана".Затова, без патетични простотии по вестниците а?
Потребител · 03:18 · 19.05.2017
тeрминал 2 ми донeсe много рeшeния eдно рeшeниe e да си ходя къдeто искам законно въоръжeн до зъби И там кадeто сум на такова бургаско момчeнцe можe да му размажа мозука по паважа И шe мe пжснат слeд 30 минути от полицията направeтe същото в българия
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент