Българинът тича винаги в обратната посока на света

Българинът тича винаги в обратната посока на света | StandartNews.com

Българинът се смята за много интелигентен и „отворен". Знае всичко. За всички световни проблеми има готов отговор и решение, но не и за своя живот, който смята за опропастен по рождение. Защото се е родил тук, на кръстопътя на световете, където световните сили правят с нас каквото си поискат, а ние сме изначална жертва. Но историята и практиката показват, че не това е проблемът. Бием се в гърдите, че знаем китайската мъдрост: "Когато се зададе буря, едни строят стени, други вятърни мелници".
Знаем я, но не я разбираме и не я прилагаме. А залягаме и се окопаваме, докато утихнат ветровете. Така вървим след събитията като държава, икономика и народ. Нашето мислене е от 19-и век, а бъдещето е там, някъде другаде, и пак ще ни подмине.
Социализмът насади клишето, че трите ключа, на колата, къщата и вилата, са признак за безпределно щастие. Границите на критериите за богатство. А и трите задържат, а не развиват обществения процес и икономиката. Много малко хора могат да проумеят, че имотът не е инвестиция, а разход, който не е за всеки. А колите, които винаги са били само разход, ние имаме повече на глава от населението отколкото някои развити страни и дори производителки на автомобили. Холандия, която няма да стигнем никога, има повече велосипеди, отколкото коли, а при нас велоалеите пустеят. Там колела карат богатите, тук бедните. Масово българинът не разбира защо "западнякът"не си купува кола, а пък може. А ние с най-ниски доходи им изкупуваме трошляците. Затова през 2016 г. са внесени нови над 370 000 коли, а като се извадят бракуваните остават над 250 000 броя, за да достигнат 4.070 милиона автомобила. По 1,7 на домакинство, повече, отколкото хладилниците или телевизорите при социализма. И продължаваме да купуваме и влагаме пари в разходи и загуби, а не инвестиции.
Изкупуваме стари, грохнали и замърсяващи околната среда автомобили, което води до над 2000 души на година пряка смъртност от лош въздух и над 1 милиард лева от болнични, лечение, на белодробни и предизвикани и следствие от тях болести. Страхуваме се от САЩ и Канада, а техните екологични норми са по-високи и живеят на по-чисто, по-добре и по-дълго. В България е мръсно като в Китай, където новите жилища се продават със системи за очистване на въздуха. Т.е жилищен противогаз. Но те взимат мерки. За 2016 г. са произвели и пуснали в експлоатация нови 116 000 електрически автобуса и предвиждат още по-високи темпове. По принцип автомобилът е ниско ефективна машина. Коефициентът на полезно действие (КПД) му е от 10 до 20%. 70% отиват като топлина, а не като движение, кинетична сила и от 10 до 20% са за преодоляване на челното съпротивление. Т.е. колата е 3,5 пъти по-скоро печка, а по-малко двигател. Помните ли нафтовите печки при социализма? Да гориш и разхищаваш фосилни горива вече е тотално изоставане от световните процеси, активно започнали преди десетилетие и развиващи се с такива бързи темпове, че даже не го осмисляме. А ние искаме да строим АЕЦ „Белене" ! И идват партии с тази мантра, защото за изостаналия българин това е прогрес. То е като в епохата на автомобилите да рекламираш като бъдеще коня, защото сега ползваш магаре.
Електромобилът е с 3 до 6 пъти по-високо КПД, т.е 60 % отиват като кинетична сила, няма смяна на масла, триещи се повърхности и 2/3 по-малко части от стандартен автомобил. А знаете ли, че ние, българите, през 1970 г. сме произвели "Москвич" с елдвигател и батерия, по-ефективна от японските и западни аналози. Как ние произвеждахме десетилетия електрокари, а не можем да сглобим един цялостно завършен автомобил ? Любителите на световния заговор имат отговор. Но също така Никола Тесла преди повече от 85 години не само създава електромобил, но е и без захранване. Разказва го A.C. Greene от местния вестник "Сутрешни Даласки новини". С подкрепата на компаниите Pierce-Arrow Co. and General Electric през 1931 Тесла свалил бензиновия двигател от новия автомобил на фирмата "Pierce-Arrow" и го заменил със стандартен електромотор за променлив ток с мощност 80 к.с. (1800 об/мин).
После купил от местния магазин за радиочасти 12 електронни лампи, няколко проводника, шепа резистори и събрал всичките тези придобивки в кутия с дължина 60 см, ширина 30 см и височина 15 см с две стърчащи навън пръчки с дължина 7,5 см. Закрепвайки кутийката зад седалката на шофьора, той издърпал пръчките и обявил: "Сега имаме енергия". След това той карал колата една седмица със скорост до 150 км/ч. Не само бърза, но и безплатна като гориво кола.
Илън Мъск, който започна революцията срещу изкопаемите горива, строи електростанции по американските магистрали, за да може колите които произвежда да зареждат изцяло безплатно. За 20 минути престой, до 430-500 км. Девизът му е „Или безплатно, или бързо", защото другият начин е за до 10 секунди да ти сменят батериите на колата. И проължаваш. Всеки ден само слънцето изпраща на земята 20 000 пъти повече енергия от колкото са всичките енергийни нужди на човечеството.
А има вятър, вода, водни течения, Гълфстрийм и др. Защо горим различни горива, нефт, въглища, уран и т.н. и се тровим? Ако усвоим само 0.0005% от слънчевата активност и няма да има недостиг на никаква енергия. При това евтино или безплатно. Тогава, защо не го правим и накъде вървим?
Ние сме в началото на четвърта техническа революция. Първата е с парния двигател, втората с електричеството и автоматизацията, а третата с компютрите и дигитализацията. Четвъртата е сега. В резултат на третата техническа революция възможностите пред милиарди хора, притежаващи електронни устройства с невиждани досега способности за обработка, съхранение и достъп до познание, са безгранични. Всички тези възможности ще бъдат умножени от пробивите в развиващи технологични сектори като изкуствения интелект, роботиката, интернет на нещата, автономните превозни средства, триизмерното принтиране, нанотехнологията, биотехнологията, материалознанието, съхраняването на енергия и квантовото изчисление. Не, това не е фентъзи за забавлеие. Това е светът от 3 до 5, най-късно до 10 години. И той ще е ще е коренно различен. До 15 г. 50% от сегашните професии ще изчезнат. Ние няма да сме нужни. Структурата на обществото ще е коренно различна. Ускоряването на процесите върви с такива темпове, че човешкото съзнание не може да го възприеме и или го отхвърля, или бавно полудява. Тази революция започна с кризата през 2008 г., както всички важни промени в света започват след катаклизми и кризи.. Помните ли „лошата" Меркел, като казваше, че ще имаме 10 тежки години на преход, а Станишев опонираше, че нас ще ни подмине? Кризите и войните, колкото и да е жалко, са фактори, които движат прогреса и човечеството. Защото намаляват или спират приходите. И понеже управляващите класи не могат да си намалят доходите, намаляват на тези които могат- работници, дребни и средни предприемачи. А за да не се стигне до революции, трябват нови по-високо наукоемки начини за правене на високи печалби. Само крайната принуда тласка напред човечеството.
А научно-техническият прогрес е съсредоточен в САЩ чрез университети, патенти, наука и учени. Там е каймакът. Всички други сме придатък. Там първо откриват нещата, от 6 месеца до година те стигат и до Европа, а при нас след 2-3 години или никога. Докато си мислим за избори и за това как да окрадем постната пица, човечеството върви напред. Ние не го забелязваме, или се снишаваме. За съжаление всички значими български открития са направени в чужбина или преди 9-и септември. България не дава път на интелекта и развитието, а на байганьовците.
А сега идват и избори по байганьовски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай