Ако трябва с принуда, но децата трябва да са в клас

Нужно е да се върне оставането на ученици от първи до четвърти клас, казва Митко Митев

Ако трябва с принуда, но децата трябва да са в клас | StandartNews.com

Митко Митев започва работа като учител в ОУ"Братя Миладинови" през 1982г. Шесто училище в Сливен е известно с това, че в него учат 100% ромски деца. Митев е директор на училището вече 17 години. Той се смята за един от най-големите експерти в образованието, свързано с роми.

- Господин Митев, Шесто училище ли е най- голямото в Сливенска област?
- Да, в него учат малко над 1500 деца.

- Всички ли са от ромския квартал „Надежда"?
- Да, на 99%.

- С колко деца започнахте миналата година, господин Митев?
- 1501.

-А с колко завършихте учебната година?
-1419.

- Откъде идва тази разлика?
-Голяма чат от тях заминават за чужбина заедно със своите родители, най- вече в Испания, Германия и Англия. Втората група отпаднали деца спират да идват на училище поради незаинтересованост на родителите, които просто отказват да осигурят присъствието им на училище. Някои ровят казаните заедно със своите родители, други гледат по- малки братчета и сестричета. Третата група е предимно от момичета, които спират да идват на училище заради ранни бракове, обикновено това става около 6 клас. За миналата година имаме около 15 и 20 такива случаи. Уведомили сме всички възможни органи на държавата за всеки един случай.

- Господин директор, задейства ли се вече Механизмът за връщане деца на училище при вас?

- Само преди няколко дни по тези въпроси Вие говорихте с министъра на образованието Красимир Вълчев, който дойде тук на място. -Да, активно работим не само за връщане на училище, но и в детските градини. Със заповед на началника на РУО- Сливен д-р Михалева се сформираха такива групи. В нашия екип имаме 6 учители, както и представители на другите институции, определени с постановлението на Министерския съвет. Днес (петък) стартирахме обхождането на адреси. Още не мога да кажа колко деца ние издирваме, защото квартал „Надежда" е безбрежно море. Колегите днес са посещавали адреси в една от най- тежките улици в квартала- „Кара Кольо". Там има около 70 деца на възраст от 5 до 16 години, които не посещават училище.

- И какви са първите резултати от посещенията на тази улица?
- Колегите са провели срещи с родители, но някои са заминали в чужбина, други из България. На първо време се установява местоживеенето, а ние проверяваме дали детето е записано.

- Има ли проблеми с посрещането на Вашите колеги при визитите в квартала?
- Някъде се приемат с разбиране, някъде „на нож". Тогава се намесват органите на реда.
- Може ли отсега да се каже какъв ще бъде ефектът от този механизъм?
- За мен е рано. Идеите, които имат министерството и управляващите, като цяло са добри. Заявявам го като човек, който от 35 години работи в това училище. Ако трябва с принуда, но законът трябва да се спазва и децата да идват на училище. Защото тяхното отсъствие е бомба със закъснител, която вече рефлектира върху обществото и нацията ни.

- Господин Митев, преди време се вдигна голям шум около ранните женитби, последва честа намеса на прокуратурата, виждате ли Вие светлина в тунела за решаването на този проблем сред ромското население?
- Не, мисля, че проблемът по- скоро се задълбочава. На практика след пети, шести клас момичетата в училище стават по-малко. Имаме случаи на крадене на деца за булки. Други родители пък спират децата си, за да не бъдат откраднати за булки, докато идват на училище. Трети директно си продават момичетата, но това става в затворен кръг и много трудно се доказва.

- А сред тези, които завършват училище „Братя Миладинови", има ли деца, които искат да продължат образованието си?
- Има такива. Всичко е свързано с детето и семейството. Макар че образованието в ромския етнос е на заден план, има семейства, които искат да изучат децата си. Завършилите при нас обикновено отиват в професионалните гимназии по механотехника, текстил, строителство и електротехника.

- Има много гласове, които искат закриването на училища като вашето- с компактно население само от роми. Това си е сегрегация...
- Формално е така, но ние в Сливен имахме един опит, продължил няколко години за изнасяне на ромските деца в различни други училища. И той се провали. Така че практиката при нас показа друго.

- Чувал съм, че вашето училище няма проблем с парите. Какъв е бюджетът ви за годината?
- 1,7-1,8 млн. лева, в зависимост от броя на учениците.

- Готови ли сте за първия учебен ден?
- Да, готови сме. При нас учениците са на две смени от 7:30 до 18:30. Всички стаи са заети до една.

- Накрая ще Ви помоля за апел или искане към ръководството на образователното министерство.
- Да се олекотят учебните програми, доста е трудно на деца с различен от българския произход да се справят с материята в началния етап от обучението си, а оттам идва изоставането и това е една от причините за отпадане от училище в прогимназиалния етап. И още нещо - да се промени закона и да има оставащи ученици от първи до четвърти клас, защото не се ли ограмоти едно дете до четвърти клас, нагоре шансът е минимален.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай