21:20 ч.

23.07.18

3 мин.

0

1

0

Здравната каса или пациента ще лекуваме

от Стела Стоянова |

Здравната каса или пациента ще лекуваме

Директивата да се плащат само най-евтините лекарства звучи плашещо


Стела Стоянова


При представянето на поредните промени в Здравната каса чухме и за изписването на лекарствата на болните, които проф. Дечо Дечев предлага като неин нов началник. Ясно е, че той наследява проблеми, трупани с години, и се чуди как да оправи бакиите до момента, но е видимо също така, че реформата отново ще бъде в ущърб на пациента.
"В цял свят фармацевтичната индустрия стимулира предписването на по-скъпи терапии. Това не е в интерес на пациента и трябва да се промени", заяви той вчера. Но ако касата реши да подкрепи само най-евтиното и най-масово лекарство, а за всички други пациентът да доплаща, това ще направи достъпа на десетки хора до лекарства, които са най-подходящи за тях, на практика невъзможен. Всички знаем, че генерични медикаменти, които са по-евтини и поради това касата плаща именно за тях,


дават значително по-лош ефект, а понякога и никакъв


В тази ситуация пациентите се принуждават да плащат пълната сума за по-скъпите лекарства, които обаче ще им помогнат, вместо НЗОК да поеме поне част от сумата. Поне двама мои близки с Паркинсон получаваха като предписание лекарство, платено от касата, което не им действаше, и на финала си купуваха друго със собствените си пари, което касата няма да покрие.
Имало е и обратни случаи - познавам хора, кандидатствали за покриване от Здравната каса за някои от възможно най-скъпите лекарства, които не им се отразяват добре, и след това ги прехвърлят на по-евтини. Лекарите най-добре знаят, че решението кое лекарство е подходящо за пациента, особено в по-тежък стадий, е строго индивидуално. И не можем да продаваме масово най-евтините лекарства за тежки заболявания като хранителни добавки, така че всеки да си зобне от всичко, а касата да покрие онова, което е евтиния.
По света вече се говори за персонализирана медицина, при която може да се избере индивидуално лекарство за всеки пациент след специализирани изследвания.


У нас обаче се опитваме да ги напъхаме в калъп


за да актуализираме финансовата рамка. Кого все пак лекуваме тук - пациентите или недъзите на Здравната каса, които са отдавна доказани? На този етап всичко се прави така, че да бъде напаснато съобразно правилата на касата - клинични пътеки, рецепти, отпускане на лекарства под калъп. А народът обикаля и се моли на химиотерапевти и знахари, болни от рак си купуват някакви особено лечебни гъби от Китай по интернет, от които умират за две седмици. Лекарите у нас вече не мислят как да лекуват пациента, а как да му напаснат клиничната пътека. Виждала съм го с мои близки, които влизат в болница с една диагноза, а излизат с друга. А много от докторите по правилата на НЗОК се превръщат във фокусници, които трябва да вадят зайчета от ръкава си, за да може болницата да скърпи бюджета си. Надявам се, че поне проф. Дечев няма да се подиграе с тях, както и с пациентите, които все по-често си доплащат, за да купят лекарство, подходящо лично за тях. Може би наистина първо трябва да излекуваме касата?


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 18:37 · 24.07.2018
Половината налични пенсионери вече щяха да са мъртви, ако нямаха осигурен достъп до модерни лекарствени средства. Ако ги лишим от тях наистина ще лишим БСП от половината електорат до следващите избори. Хитър замисъл. Де го чукаш, де се пука. Само като му кажеш на пенсионера, че вече ще доплаща 40 лв. за модерното си лечение - ще получи инфаркт още преди да е стигнал до вкъщи. Ми да мрат бедните и старите казва новия шеф на Касата, а здравите ще си ги лекуваме в частните болници. Ужким!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент