Защитата на клиентите не е лобизъм за адвокатите

Защитата на клиентите не  е лобизъм за адвокатите | StandartNews.com

Жан-Жак Уетвилер, президент на Международния съюз на адвокатите, пред Канал 3

Във Франция правомощията на адвокати и нотариуси се регулират чрез преговори помежду им. Удостоверяването на подписите е правомощие, което беше прието от март 2011 г. от френския парламент и оттогава нещата функционират много добре. Не може да смятаме, че промените в закона за адвокатите във Франция дават нови правомощия. Напротив, тези правомощия са важни, защото дават по-голяма сигурност на клиентите. Става дума за запазването на професионалната тайна и за задължението за компетентност на адвокатите, за защита на адвокатските кантори. Целта на промените в Закона за адвокатурата в България е да защитим интересите на клиентите.

Гръцките адвокати стачкуват от 15 януари досега. Френските адвокати също стачкуваха. Този законопроект е лобистки, но за да защити интересите на клиентите, а не на адвокатите. Ще ви дам един пример. Законопроектът налага дисциплинарна отговорност на адвокатите и задължението те да получат необходимото образование и компетентност. Не трябва да се вярва на онези, които са срещу законопроекта, защото те са тези, които осъществяват лобизъм.

За разлика от други стачкуващи, адвокатите не са платени, когато стачкуват. Освен това в момента се опитваме да променим много значими точки. Френските адвокати стачкуваха доста през последните 10 г., и то по много важни теми като например правната помощ. Не вярвам изобщо, че клиентите ни биха "стачкували" по някакъв начин. Това са аргументи, които се извеждат от някои професионални категории, които всъщност се опитват да си запазят хляба. Днес пазарът на адвокатурата е свободен. Докато в някои страни не е така. Вие ще легнете ли на операционната маса, за да ви оперира монтьор от автосервиз? Всяка професия има своя специфика.

Преди два века Жан Жак Камбасерес е казал: "Трябва да избираме съдиите сред най-богатите, за да избегнем всякакви проблеми". В много страни съдебната система е критикувана. Има допуснати грешки в съдебните системи на много държави навсякъде по света. Това, което съм констатирал е, че има много реформи, които протичат в момента в българската съдебна система, за да бъде на равнище. И тези усилия водят до резултати. Във всички страни по света в даден момент има проблеми със съдебната власт. Но мога да кажа, че навсякъде по света вървим с гигантски крачки напред.

По въпроса за Брекзит вероятно след него доста британски фирми ще се слеят с компании от ЕС, за да избегнат така истинския Брекзит. Има много банки, които вече се установиха в Ирландия. Трудно е да се прогнозира в каква посока ще се движат фирмите, но европейското законодателство е обвързващо и може да накара някои европейски фирми да излязат извън пределите на Европа.

Основателят на крайнодесния Национален фронт Жан-Мари Льо Пен от години наред призовава за провеждането на референдум във Франция за оставането или напускане на Евросъюза. Сондажите сочат, че 64% от французите са "за" оставането. Европейските мнения обаче не траят във времето. Терористичните атаки могат да променят общественото мнение за няколко часа. Все пак мисля, че Европа е стабилна и обединена. Основният принцип на ЕС е за правова държава и зачитане на човешките права. Не е възможно за една страна, която не зачита човешките права, да принадлежи на Европа.

Не смятам, че толерантността на французите е някакъв проблем. Напротив, това е привилегия. Хората, макар и от различна вяра, трябва да живеят заедно. Тероризмът по определение не може да бъде предвиден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай