22:00 ч.

24.09.18

3 мин.

0

8

0

В очакване на вести от Чичо Сам

от редактор |

В очакване на вести от Чичо Сам

Срещата на Тръмп и Борисов може да пренареди пасиансите на власт и бизнес


Когато в средата на май Бойко Борисов за първи път се похвали, че е получил покана за среща от Доналд Тръмп, новината мина почти незабелязано. Може би защото беше изказана пред младежите от ГЕРБ в разгара на европредседателството. Или защото няколко седмици по-късно премиерът неочаквано, вместо на запад, излетя на изток
и влезе в Кремъл при Владимир Путин. Среща с противоречиви резултати, които и до днес остават загадка за широката общественост.
Не е такава обаче ситуацията днес, четири месеца по-късно, когато Борисов кацна в Ню Йорк за седмична визита. Не за да търси личното си щастие в американската мечта, а за да усети накъде духа вятъра за България в глобалната турбуленция на международните отношения.
Протоколната причина за задокеанската му визита е участието в сесията на Общото събрание на ООН. В която от 8 години не е участвал. Но ако през 2010 година значението на България за световните процеси бе твърде незабележимо, то сега страната ни


е фактор в една от най-горещите точки на планетата


- Балканите. Борисов отива на форума като активен участник, а не като пасивен наблюдател, ръководещ една от близо 200-те делегации на държавите- членки. Българският премиер има самочувствието на държавен лидер, който отдавна работи за европейската перспектива на Западните Балкани. И със сигурност доклада му пред общото събрание се очаква с повишен интерес по цялата ос САЩ - Европейски съюз. Най-малкото, защото ще прозвучи дни преди македонския референдум, който ще е поредният тест за съотношението на великите сили в региона. Или поредно доказателство, че си оставаме "буре с барут" за света.
Каквито и послания да отправи Борисов в речта си пред ООН, те са за света. Ние, българите, сме се вторачили в другите знаци от визитата. Няма да е пресилено, ако се каже, че всичко в държавата е замряло в очакване на новините от Чичо Сам. И всеки се кахъри в своята си област. Защото по стара традиция, българите вярват, че


съдбата им се решава от "Големия брат"


Едно време той беше в Москва, сега е във Вашингтон.
Политиците вярват, че тежката дума за управляващата коалиция у нас ще се даде отвъд океана. Срещата на почетния председател на ДПС Ахмед Доган с американския посланик в навечерието на ремонта на кабинета и отпътуването за САЩ на Борисов опънаха нервите на голяма част от патриотите. Ако американците дадат зелена светлина за предсрочни избори, това ще бъде червен картон за бъдещото им участие във властта. Ако пък Тръмп изпрати по Борисов поздрави на Доган, това преждевременно ще сложи край на управленската им приказка.
Не по-малко притеснени са и в БСП. Американско рамо за Борисов може да означава отлагане на мечтата им за реализиране на новата визия за България.
За първи път ГЕРБ също чака с нетърпение завръщането на лидера си. За да разбере кое от лобитата къде е в сърцето на Тръмп и кое е загубило подкрепата му.
За бизнеса тази визита напомня далечната 1997 година. Когато съдбата на банките в България се реши на годишната среща на Международния валутен фонд във Вашингтон. От Америка дойде прословутия доклад за плачевната състояние на 17 български финансови институции, които 4 месеца по-късно се разделиха със лицензите си, независимо от близостта им с тогавашния премиер Жан Виденов. Сегашните ни олигарси са в подобно тягостно очакване дали ще попаднат в черния списък, санкциониран и отвън.
За военните пък визитата на Борисов е повече от любопитна, защото най-малкото ще повдигне завесата с какво и срещу кого ще се отбраняваме, позиционирани на географската карта като врата между Изтока и Запада. Което пък ще подскаже и каква ще е ролята на президента в новите процеси.
С една дума - иде голямото завръщане. Не по Чандлър. А по Борисов. Което най-малкото означава, че визитата му в Ню Йорк няма как да се разглежда фотографски. И не опира само до една снимка. Та било и с Тръмп.


Светлана Владимирова


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 02:01 · 26.09.2018
Тръмп му обърна по малко внимание отколкото на пиколото пред хотела, но нашия тиквун така или иначе друго освен конграчулейшън не може да каже. Историческа издънка е този наш мутро-премиер
Потребител · 23:01 · 25.09.2018
ББ дойде в Америка и такъв дъжд вали не е истина. Дават го да вали цял ден и вече мина границата от 3 inch дъжд. Много наводнени пътища и райони. Няма късмето момчето да се разходи на shopping in NYC
Bad luck
Потребител · 15:47 · 25.09.2018
Не се заблуждавайте, че България е центъра на вниманието. Много хора дори не знаят къде се намира тази страна.
American
Shopeto · 22:42 · 25.09.2018
@Потребител Не знаят къде е, защото са необразовани american idiots
Потребител · 07:42 · 25.09.2018
Страната ни била фактор. Алоуу. Светланче. Я се забърши. Нещо се поолигави. Тия работи другаде се правят. С лигавенето имам предвид
Потребител · 07:40 · 25.09.2018
Едно ръкуване ако наричате среща значи сте много зле с пропагандата. А и Тръмп нямаше как да откаже подадена ръка. Щеше да изглежда грозно от негова страна.
Shopeto · 11:31 · 25.09.2018
@Потребител На Меркел не и подаде ръка при първата им среща въпреки, че тя го пита изрично. И да, много грозно беше.
.,.., · 23:54 · 24.09.2018
.,.,,.,..,
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент