22:40 ч.

15.04.18

3 мин.

0

5

0

В Косово тлее фитила на балканското буре

от Светлана Владимирова |

В Косово тлее фитила на балканското буре

На всеки е ясно, че ако сирийският синдром се пренесе на Балканите, първата искра ще пламне в Косово. Защото там най-ясно е изразено противопоставянето на интересите на Великите сили - и от Запад, и от Изток. Косово е огледален образ на сирийската ситуация. На неговата малка територия е концентрирана взривоопасна етносмес. Пролятата кръв между местните албанци и сърби няма как скоро да бъде забравена. А Косово и до ден днешен ден си остава непризната държава от 5 страни, членки на Европейския съюз - Румъния, Кипър Испания Гърция и Словакия. Това прави ситуацията достатъчно сложна, а


възелът трудно може да бъде разплетен от самите Велики сили


И едва ли е по силите дори на висшите чиновници в Брюксел, по простата причина, че балканският код още е енигма за тях. Затова всички те днес са вперили погледи в дългоочакваната среща на българския премиер Борисов с президента на Косово Хашим Тачи.


Трябва да имаш достатъчно кураж и опит като балкански лидер, за да се намесиш в конфликта между Косово и Сърбия. Особено сега, когато още не са утихнали страстите в двете държави след случката с Марко Джурич. Човекът, който отговаря в сръбското правителство, за Косово и Метохия, беше унижен с демонстративен арест по време на кръгла маса в Косовска Митровица. Последвалите словесни престрелки между Белград и Прищина доведоха дори до дрънкане на оръжие.


Независимо от поредицата европейски совалки в Сърбия и Косово, проблемът си остава и даже е на път да провали голямата среща ЕС- Западни Балкани, която е и най-важната като приоритет за българското европредседателство. Месец преди форума в София, три страни от ЕС и Сърбия вече поставиха под въпрос участието си в нея заради евентуално присъстствие на Косово. Сега като обигран помирител Борисов трябва да
потуши страстите. Мисията изглежда трудна, но не и непосилна. Все пак Борисов успя да организира среща ЕС-Турция във Варна, напук на прогнозите, че първите хора в Брюксел не искат да видят и чуят Ердоган. После българският премиер избра трудното решение да не дразни руската мечка по случая "Скрипал". И така


си запази широко отворената врата от сръбския президент


Вучич, който се смята за руския коз на Балканите.


Борисов знае и какво иска да постигне Европа в региона като довереник на шефовете на ЕС Юнкер и Туск. Когато имаш подкрепа и от Изток, и от Запад, може и по-лесно да преговаряш с бившия командир на Армията на освобождение на Косово Хашим Тачи.


Както за потушаването на скандала между Прищина и Белград, така и за форума ЕС-Западни Балкани в София. Борисов може и да убеди Тачи да не идва в столицата ни за важната среща като му даде ясни гаранция, че отсъстивето му няма да попречи на европейската перспектива на Косово. А резултатите от форума ще съживят Балканите и по отношение на икономиката, и по отношение на сигурността. Хашим Тачи е достатъчно опитен държавник, за да цени всеки съюзник в сложния политически покер на Балканите. Въпреки голямата съпротива той успя да осъществи идеята за независимо Косово.


Сега следващата му цел е най-младата държава в региона да направи нужните крачки към ЕС. В това отношение подкрепата на Борисов може да бъде от голяма полза. В същото време и Тачи, и Борисов, са наясно, че войната в Сирия е голяма заплаха за нашия регион.


Да, Балканите сега са неутралната зона между Европейския съюз, Турция и Близкия изток както по отношения на бежанци, така и по отношение на значими инфраструктурни проекти.


Но историята учи друго. Точно преди 100 години съдбата на света бе решена на балканско кръстовище в Сараево с убийство, което доведе до Първата световна война. Затова сега балканските кръстовища са знакови във взаимоотношенията между Великите сили. И повече от ясно е, че е необходим опитен регулировчик, който да избягва катастрофите и да дава правилна посока за движение. А сега с тази мисия е натоварен именно Борисов.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:29 · 16.04.2018
'''преди 100 години съдбата на света бе решена на балканско кръстовище в Сараево с убийство, което доведе до Първата световна война.'' .ТОЧНО ПРЕДИ 625 ГОДИНИ СЪДБАТА НА БАЛКАНИТЕ БЕ РЕШЕНА НА КОСОВСКОТО ПОЛЕ С ПОБЕДАТА НА КРАЛ МУРАД НАД СРЪБСКИЯ КРАЛ ЛАЗАР,КОЕТО ДОВЕДЕ ДО ОКОНЧАТЕЛНОТО ЗАВЛАДЯВАНЕ НА БАЛКАНИТЕ ОТ ОСМАНЦИТЕ.
Потребител · 09:34 · 16.04.2018
Тази "статия" е истински маразъм.
авиатор · 09:25 · 16.04.2018
много ми е интересно за каква Европейска переспектива на Косово се говорани след като има толкова страни в ЕС, които не са признали тази държава; те няма да гласуват за Косово в ЕС
Потребител · 09:05 · 16.04.2018
Косово трябва да бъдe нeзависима,нe защото,за да сe ударят сърбитe,заради тeхния шовинизъм,а поради извършeния гeницид от паравоeнитe струkтури на Аркан!Тази пролята кръв и от двeтe страни няма,дори слeд 100г, да сe заличи!
Ако няма нeзависимост щe си имамe Израло-Палeстински конфликт на границитe ни!
Потребител · 02:51 · 16.04.2018
Светлана,дорогая,ти си сънувала нещо,което ти се иска много и на любимата ти Русия,също-Тачи да не присъства на срещата в София.Но,руският лакей Вуич вече е присъствал на срещи ,на които е бил и Тачи,ще присъства и в София.По-важното е,че от Борисов почти нищо не зависи,а от тези,които създадоха независимо Косово.Там са ЕУЛЕКС има и база на НАТО,което означава,че резолюция 1244 отдавна не е в сила.След този факт и геноцида в Косово,Сърбия няма какво да иска.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент