Царските имоти като горещ картоф

Царските имоти като горещ картоф | StandartNews.com

Въпросът с царските имоти влезе в дневния ред, но по него трябва да говорят непредубедени специалисти. А не кръга юристи около Симеон Сакскобургготски или пък неговите заклети противници. Много малко разбирам от юридическата страна на казуса, а и тя сама по себе си е спорна. Такива сериозни неща като границите между личността на монарха и короната като институция, са не просто юридически, а фундаментално държавно-правни.

Доколкото ми е известно, личните имоти на Сакскобургготски са вече недвусмислено определени и върнати. За такъв се смята този в Баня. За останалите надделява становището, че те са част от институцията, която обслужват, което прави придобиването им от страна на Сакскобургготски спорно.

Има и едно обстоятелство, с което бившият премиер може би трябва да се съобрази, а това е отношението му към монархическата институция и към страната. Ако той държи на тях, било като минало, било както ритуално настояще, той не би трябвало да показва чак такова желание и съсредоточаване на тема имоти.

Ако иска да завоюва отново любовта на българите, трябва да направи жест,

за да докаже, че дворците и горите не са целта на неговото завръщане

Защото мнозина ще попитат точно това. Трето и много важно е да се даде ясна картинка къде точно е държавата в тази процеси. Аз останах с впечатлението, че държавата по-скоро печели съдебните дела за спорните имоти. Не виждам някаква съществува причина да се приема някакво ново законодателство в полза на Сакскобургготски.

Да, той може би може да осъди страната ни в Страсбург, но тогава следва въпросът, ако не ламти за имотите, защо съди собствената си държава. Вече започнаха да излизат опорни точки в част от медиите, но за съжаление можем да чуем само едната страна. Едва ли не нещата бяха представени, все едно България всеки момент ще загуби нещо в съда, а всъщност ситуацията е обратната.

Въпросът със специалното законодателство е винаги деликатен, защото то се приема в специални моменти. А случаят изобщо не е такъв. Няма някакво революционно преобразование в страната, нито война е имало, нито съдим виновници за национална катастрофа. Нищо особено, което да изисква специален закон, както при конфискуването на царските имоти.

Малко е трудно да сравняваме периодите, защото едно е да си победена страна във Втората световна война, съвсем друго е да си в днешна България. Аргументите на поддръжниците на Сакскобургготски, че "тогава беше така и сега така ще го направим" са трудно приемливи за обществото.

И тук искам да кажа нещо по-общо. Наблюдава се опит ГЕРБ

буквално да попие всичко в центъра на българския политически живот

Това окончателно се утвърждава като като центристка битово-консервативна формация. Тя се опитва да излъчва консервативността на здравия разум, на стъпването на земята. ГЕРБ е далече от либералното, космополитното и от всяко пристрастяване на тема върховенство на закона.

Управляващите постоянно разтварят ветрилото на влияние чрез улични говорители и се опитват да попият всички сектори на политическия живот, които подлежат на попиване. Очевидно на попиване не подлежат лявото и дясното и затова в момента имаме някак си широка червена и тясна синя опозиция. ГЕРБ обаче попива всичко в центъра. Ето, че дойде ред да попие и царската енергия. И това е далновидна политика на ГЕРБ, защото това е политика на помирение, много далече от протестърско- либерално-космополитното, което владееше България преди години и задаваше нормата. ГЕРБ вече може някак си да ги пренебрегне тези неща и това е точно в духа на  консервативността в нейното битово измерение, а не като някаква идеология.

Така да се каже: "да ползваме контактите на човека, пък да му дадем неговото". Така разсъждава ГЕРБ, дълбоко прагматично и това вече е стил. Плюс това много хубаво пасва царя на техния опит да излъчват консерватизъм.
Ако ГЕРБ успеят да прокарат този закон за царските имоти въпреки сериозния обществен отпор, който ще имат, това означава, че те наистина са уцелили ваксата. И могат да прокарат неща, които иначе българите не биха възприели.

По казуса с "царските имоти" ВМРО звучи на вълните на обществото. Доколкото ми е известно, организацията на Красимир Каракачанов отдавна е критична по тази тема и за първи път от много време насам виждам, че в прозападни медии излизат техни становища. Което означава, че тази позиция ще намери отзвук и действително Борисов трябва да се съобрази и да намери вариант, в който да бъде подчертан общественият и държавен интерес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай