21:55 ч.

18.04.18

2 мин.

0

3

0

Ще запалят ли бълхите юргана на властта

от Светлана Владимирова |

Ще запалят ли бълхите юргана на властта

Коя бълха ще изгори? Това е въпросът, който си задава всеки кмет след вчерашното цветисто изказване на премиера Бойко Борисов. Той избра началото на заседанието на кабинета, за да отговори на призива на президента Румен Радев за повече светлина относно харченето на европарите.


"Не може заради една бълха да изгори юргана", каза Борисов и нареди на министрите си час по-скоро да изсветлят ресорните обществени поръчки пред държавния глава.


Премиерът нареди това да стане не по каналния административен път, а по прекия - чрез лични срещи, на които министрите да дадат пълна справка


кой, кога и как е печелил поръчките от Европа у нас


Много вероятно е министрите първоначално да са решили, че заповедта е била само за пред медиите. Но последващите им отговори за пълна готовност по всяка време за среща с Радев показва, че на съвещанието при закрити врати премиерът е бил достатъчно ясен и сериозен в разпореждането си.


Оттук нататък има два сценария. Президентът любезно да отклони срещите с аргумента, че харченето на парите е задължение и отговорност на изпълнителната власт.


Или да приеме хвърлената ръкавица на Борисов и започне да потъва в дебрите на кохезионната политика и нейното приложение в България.


Какъвто и да е отговорът на Радев, ходът на премиера е много премерен и предварително обмислен. Ако президентът се съгласи да бъде своеобразен външен одитор на поръчките, ще трябва да решава сам съдбата на калпавите сделки. Ще му се наложи да промени изцяло програмата си. Ще трябва всеки ден да вика кметове и чиновници, да сезира прокурори, да се обяснява на Европа. И неизбежно, ще му се наложи да се отрече от червените си другари, защото много скоро ще разбере, че


при миризмата на европарите цветовете никога не са имали значение


Президентът обаче едва ли ще се хване на точно на това европейско хоро. По-скоро ще продължи да цитира Гьоте, но цитатите на закона ще остави на прокуратурата и на новосформираната комисия "Антикорупция".


Когато обаче реши да прави новата си партия, цялата информация за обществените поръчки ще му дойде дюшеш в желанието да дискредитира сегашната власт. И ако се случи, това бъде нещо повече от дежа вю отпреди 10 години. Това ще бъде сладкото отмъщение на БСП към ГЕРБ, затова че тройната коалиция падна с гръм и трясък именно заради корупция и калпави обществени поръчки.


Борисов вчера даде знак, че е разгадал червения план. И който е сгафил, ще получи белезници. Независимо дали му се води за близък министър или за приятел кмет. След 10 години на политическата сцена, лидерът на ГЕРБ е наясно, че рядко само бълхата гори. По-често изгаря целия юрган. А думите на премиера показват и още нещо - огънят в кметската битка вече е запален. Нищо, че изборите са едва след година и половина.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 01:57 · 20.04.2018
Да му мислят тези които са под юргана с бълхите.
Потребител · 14:23 · 19.04.2018
valki gerberstski kradci i mo[engii.
Shopeto · 22:31 · 18.04.2018
Надвечер не е толква важно кой те управлява, важно е само колко е окрал.
Поздравлния на всички, които първо ги избират, после се сърдят.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент