20:45 ч.

26.08.18

3 мин.

0

3

0

Шофьорите да се обучават за екстрени ситуации

от редактор |

Шофьорите да се обучават за екстрени ситуации

Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка


Пътят край Своге, където стана катастрофата с 16 жертви, е създаден като трасе за автомобилно състезание. Има непрекъсната смяна на завоите, включително преминаване от прав участък в завои, които са почти под 90 градуса.
Затова шофирането там е едно много сериозно изпитание, особено за хора, които не познават пътя. В същото време при рехабилитацията на шосето не са се съобразили с метеорологичните условия. Не е направена система, която да отвежда водите при такива обилни дъждове, което създава рискове за аквапланинг или за по-големи локви. От Българско обединение на шофьорите сме сигнализирали с няколко писма регионалното министерство и МВР, че на този участък трябва да се провери какъв е коефициентът на сцепление на асфалта. Когато той е прекалено гладък, водата създава доста проблеми. През есента и зимата такива места постоянно са хлъзгави. За участъка, където стана катастрофата, може би
е трябвало да се сложи и знак "Внимание, по -ниска скорост", а не да се разчита само на вертикалната маркировка и ограничението до 40 км. На такива рискови места


задължително трябва да има и двойни мантинели


като подсигуряване.
Мои колеги, които отидоха на мястото на катастрофата, видяха следи от "танцуване" на автобуса, както и спирачен път. Това означава , че шофьорът технически не се е справил. При силен наклон и хлъзгав участък от пътя трябва да се използва двигателят като спирачка и да се минава на по-ниска предавка. Да се скача върху спирачката върху наводнен асфалт е категорична грешка, което е безспорна вина на шофьора. А дали е карал с 40 км/ч или 45 км/ч,
не е от толкава съществено значение.
В случая се е оказало фатално, че водачът не се е съобразил с особеностите на пътя. Влязъл е на по-висока предавка, получил се е момент на уплах и натискане на спирачка, което е довело до катастрофата.
Затова ние настояваме да въведем периодично задължително обучение на шофьорите.
На всеки 10 години водачите да минават през опреснителни курсове. Не говоря само за младите шофьори, а за всички, защото всеки има какво да научи.
От 2008 г. ние искаме да бъдат създадени т. нар. полигони за екстремно шофиране, в които хората да свикнат да управляват автомобила в извънредни сложни условия: когато поднесе, има хлъзгав участък или вода. Но никой не обръща внимание на предложението ни, а вместо това се купуват нови, скъпи камери, които обаче също се обслужват от персонал.
Крайно време е също да се разбере, че този, който вози хора, трябва да бъде два пъти по-подготвен от този, който управлява лек или товарен автомобил. Защото отговорността е многократно по-голяма и като опит, и като интелект, и като професионализъм. Тези хора


трябва да предвиждат ситуациите, в които ще изпаднат


Затова ние апелираме към новия Закон за движение по пътищата да бъдат направени съответните поправки в тази насока.
Сега, когато трагедията е факт, може би на някой му е по-удобно да затвори вратата и да каже, че шофьорът е виновен за всичко.
Да, водачът на автобуса носи определена вина, но институциите са тези, които трябваше да предвидят това, което може да се случи и да вземат мерки. Има пет неща, от които зависи безопасността на движението: обучение, контрол, организация на движението, общество и медии. И хората, които правят законите трябва да се съобразяват с тях.
Иначе ще продължава да се отчита намаляване на ПТП у нас, но да се премълчава, че има по-голям процент катастрофи с жертви.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:21 · 26.08.2018
Отделно всеки по близък с власта и не само те се отнасят с всички други като най големи глупаци, и крадът материали,пари и работят ниско качественопоради същите връзки ,които ги пазят от търсене на отговорност.Та шофьорите, автобусите и пътищата си подхождат много.Ще има ден на троур в цялата страна ден два писане по вестниците, и бизнес и живот по старо му-дори и от смъртни слъчаи Българите се не учат.
Потребител · 21:14 · 26.08.2018
Това което описва е как се овладява кола заледен наклонен път при зимни условия,при този слуачай може и да работни но сигурно е умал две нови гуми отпред.когато не сменяш всички гуми наведнъж а купуваш по двойка. Новите гуми се поставят отзад а не отпред, при нови гуму отпред и дъджд колата се се плъзга и завърта, помогнало му е и бързата скорост.
Shopeto · 21:10 · 26.08.2018
Пише се "екстремни", не "екстрени"... и това са журналисти, дето им е професия да могат да пишат... тцтцтц.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент