20:35 ч.

19.09.18

3 мин.

0

12

0

Радев се спъна в собствения си указ

от Светлана Владимирова |

Радев се спъна в собствения си указ

Репликата му във Фейсбук съвпадна с паниката на БСП и градската десница от избора на Маринов за МВР шеф


Играта по най-високите етажи на държавата загрубя. Като доказателство на изречената мисъл от един стар френски писател, че мирът е само кратка почивка между войните. След 8 дни, в които президентът Румен Радев бавеше освобождаването на Младен Маринов като главен секретар, вчера заветният параф беше ударен. С което случаят „указът на Маринов" би трябвало да го отнесем към повишената раздразнителност в държавата или към недостатъчния административен капацитет заради изострената липса на кадри у нас. Или пък на предположението, че Радев е фен на една от легендите на американската армия – Колин Пауъл и на популярната му мисъл, че да бъдеш отговорен означава понякога да вбесяваш другите.
За всеобща изненада, докато вкарваха документите за новите министри в деловодството на парламента, президентът направи лично изказване във фейсбук. Оказа се, че той е сложил подпис не само заради вече изрядната процедура. А защото бил допълнително мотивиран от слабости, пропуски и скандали в работата на силовото министерство. И ако дотук не беше ясно дали досегашният главен секретар или министър Радев са сгазили лука в очите на Радев, то следващото му изречение е еднозначно. Президентът уведомява премиера, че кадровото решение на Борисов да сложи Маринов за министър се приема критично от обществото. С една дума – Радев с удоволствие, макар и късно, подписва указа за освобождение. Но с още по-голямо удоволствие отбелязва, че решението за назначаването на министъра е лично на Борисов.
И че ако зависи от президента, той едва ли ще го направи.
Когато един главнокомандващ каже подобни думи за бъдещия министър на вътрешните работи, това


не е нито партийна закачка, нито политическа интрига


Остава изказването или да е много лично, или да не е негово. Факт е, че президентът доста се изнерви от МВР заради семейни транспортни проблеми – и заради гонките на жена му с БМВ-то, и заради катастрофата на баща му с триколката.
Но е истина, че в последно време Радев много приглася на кресливата опозиция. Не само на партийните другари в парламента, но и на градската десница, която остана извън него. Някак натрапчиво президентските слова съвпадат със становището на „Демократична България", пуснато в неделя. В което предводителят на „протестърите" Христо Иванов призовава да не се избира Маринов. Защо ли? Защото останалите хора на Атанас Атанасов в службите вече няма да дърпат конците там.
Няма как лесно да прежалят факта, че за първи път от десетилетия начело на министерството сяда не партиен кадър, а професионалист, минал през всички стъпала в системата. Трудно е този човек да го преметнат за назначения, СРС-та или спецоперации. Затова и ако се препъне кандидатурата му, идва поредния бушон, който ще си чака времето, за да изгърми.
Логиката на партийния катран, който се излива върху Маринов, е очевидна. И е жалко, че намесват президента в ченгеджийската борба като го накараха да се спъне в собствения си указ. Защото го поставят в неудобното положение


да отговаря на въпросите на властта


защо е назначил Маринов за главен секретар преди година и половина и защо досега не го е упрекнал за нито една от осъществените операции. А публиката чака отговорите на други два.
Първият е - кое е това общество, което приема критично Маринов? Полицаите, които от седмици чакат да се нормализира работата им, синдикатите, които не дадоха дори 100 дни толеранс за работата му, защото смятат, че е напълно подготвен и достатъчно оперативен. Или европейските служби, които първи го поздравиха. Не от куртоазия, а защото от година и половина работят с него и заедно реализираха съвместни операции. Една от тях под ръководството на Европол завърши с пресичане на рекордна контрабанда.
И вторият е какво очаква президентът от Маринов след тежките си думи - да се обиди като Александър Манолев и да поиска премиерът да оттегли номинацията му? Да направи публично допитване дали се харесва на обществото? Това е нелепо. Защото по условие МВР шефовете са сред най-недолюбваните управляващи. Затова и не попадат в рейтингите. Не говорят красиво, не се изразяват деликатно. Броят престъпниците, а не електората.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:45 · 26.09.2018
Повтаря един-генерал,генерал Радев,ама е генверал-майор,а Борисов е генерал-лейтенант
МВР · 02:12 · 22.09.2018
България е единствената държава, която допуска терористи в парламента си. Това не го пише в доклада на Държавния департамент. Това го знаят всички полуграмотни българи. Такава ни е орисията, под турски ятаган и руски ботуш да водим разговори в перспектива. Хвани единия, та удари другия трябва да е мотото на Народното Събрание!
Потребител · 15:22 · 21.09.2018
БСП-то много лаят, а едни избори не могат да спечелят вече НАД 10 ГОДИНИ. Ха ха ха.... Визията на ГЕРБ и ОП е: НИКОГА ПОВЕЧЕ БКП/БСП/ДПС/ДС във ВЛАСТТА!
Потребител · 15:15 · 21.09.2018
Радев е СПЪНАТ КОН за да не влиза в "чужда нива"!
Потребител · 13:13 · 21.09.2018
Много плюнки по Радев...
Явно, когато те настъпват уставно, много боли.
Потребител · 15:29 · 21.09.2018
@Потребител Не само "плюнки" ами и импийчмънт ще има! Йотова е готова да го шитне тоя фатмак, който не знае какво говори. Той ще е първия ИЗГОНЕН ПРЕЗИДЕНТ!
Потребител · 22:47 · 21.09.2018
@Потребител Ей ОТЛИЧНИКА НА УЧИЛИЩЕТО АЗ УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛИ запомни :
за 10 път:
1. ФАТМАК = СТАРШИНА=ЦВЪКИ +екстра МИЛИЦИОНЕР !
2. ВИСШ ОФИЦЕР=ГЕНЕРАЛ =а Радев !
Стопли ли ?
Когато схванеш за какво ти пиша обади се се те номинирам за НОБЕЛОВА НАГРАДА ..
Успял да ОБЯСНИ на ФЕН на ЦВЪКИ какво е ФАТМАК !
Потребител · 09:47 · 20.09.2018
Ниско ниво на клюките за управляващите ни - отражение на ниското ниво на опозицията, която наистина е сполучливо обрисувана като "креслива+, но е и заядлива и дребнава, безполезна и ориентерана към това да подсказва на Президента си как да й приглася. Каквато ни опозицията - такъв ни е Президентът не забравил фатмашките си изхвърляния.
Потребител · 21:05 · 20.09.2018
@Потребител За троловете от ГРОБ :
1. ФАТМАК=СТАРШИНА>Цвъки=СТАРШИНА+МИЛИЦИОНЕР !!!
2. ВИСШ ОФИЦЕР=ГЕНЕРАЛ=Радев

Това е бедата не само за Цвъки ами на неговите ПЛАТЕНИ тролове
- ТРУДНО стоплят за какво говори Радев
опетков · 09:42 · 20.09.2018
Маринов си беше главсек и при БСП. Един от основните му грехове беше "белият автобус" ако не си спомняте. Въобще за министър не трябва да се назначава специалист от бранша, в което и да е министерство. Това повече пречи, отколкото да помага. Има си специалисти в министерствата. Министърът трябва да е силно политическо лице от управляващата партия и неговите отговорности и задачи са политически, а не конкретни. Разбира се, ако е тъпак и безгръбначен, той е такъв на всеки пост.
Потребител · 13:05 · 20.09.2018
@опетков Тая твоя теория е убийствена по два параграфа :
1 да не е специалист от бранша - това е абсурда физкултурник да решава за самолети ..
2. да е почитически ангажиран. нода не е ТЪП
е такъв в от управляващите НЯМА, всички отговарят само на първото условие - примери КОЛКОТО щеш ...
Потребител · 23:06 · 19.09.2018
Да, ако М. Маринов е доблестен полицай, трябва да отговори дали е "служил" на М. Илиенски и ако това е така, сам да се откаже от поста. Изобщо, всички кандидатури на ГЕРБ са спорни, а какво да кажем за приятеля на Румяня Бъчварова, който ще бъде министър на транспорта?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент