20:55 ч.

18.09.18

4 мин.

0

11

0

Президентът не иска да е втора цигулка

от редактор |

Президентът не иска да е втора цигулка

Честолюбието се превърна във водещ мотив на
свадата между "Дондуков" 1 и 2, казва Любомир Стефанов


Какъв им е проблемът на институциите и на първите мъже в държавата? Напоследък повечето българи си задават този въпрос, който засега няма очевиден отговор. Явно е обаче, че водещо в отношенията между президент и премиер напоследък не са интересите на гражданите. Не бива да се забравя, че след като встъпят в длъжност, независимо кои политически сили представляват, Бойко Борисов и Румен Радев са преди всичко премиер и президент на Република България. И конфликтите между тях би следвало да бъдат породени от това как по най-добър начин да обслужат интересите на гражданите, които са работодатели и на двамата. Ние обаче виждаме сегашния конфликт около рокадите в кабинета, който е в пореден епизод в сериала на напрежение между "Дондуков" 1 и 2. Президентът се запъва да освободи главния секретар на МВР и дори прави коментар за личността на Младен Маринов, което е нещо недопустимо от институционална гледна точка, тъй като не в правомощията му.
Държавният глава не е работодател на главния секретар на МВР, въпреки че одобрява с указ неговото назначаване, и няма право да му прави длъжностна характеристика.


А и няма аргументи за подобна преценка


Първо, Румен Радев не е работил в службите за сигурност, той е летец от ВВС. Абсолютна различна компетенция и абсолютно различна работа. Това е все едно орач да дава акъл на пожарникар как да си върши работата.
С този тип коментари президентът започва да говори като пенкилер, което е недопустимо.
Често се казва, че държавата ни е на това дередже, защото всеки върши нещо, което не му е работа и не разбира.
Ако има политически аргументи срещу бъдещето назначение на Младенов за министър, президентът
трябва да ги изговори първо с премиера и управляващата коалиция, които са направили номинацията. И едва, ако има недоразбиране и открито несъгласие, тогава да се мине във фазата на публичността. А сега се случи обратното. И президентът, и премиерът, първо събират камери и микрофони и казват някакви неща по адрес на своя опонент, а после търсят начин да изправят кривиците си и да се разберат. Това обаче не е конструктивният подход. Вече не ми е ясно какво стои в конфликта между двамата генерали. Очевидно на президента му е трудно да приеме, че даже не е втора цигулка, а е на първия ред в концертната зала.


От него в управлението на държавата не зависи почти нищо


въпреки редицата правомощия в ключови органи и компетенции да назначава и одобрява. В парламентарната ни република функцията на президента е по-скоро консултативна и представителна. Явно обаче, че Румен Радев има проблеми да се примири с подобна роля. Въпросът какво делят "Дондуков" 1 и 2 води към един психологически профил на двамата държавни мъже. И търсенето на ядката на проблема между тях по-скоро е на личностно, а не толкова на институционално ниво.
Със сигурност и в бъдеще ще има поводи за конфликти между президент и премиер. А и да няма, те си намират. Проблемът е, че наистина изглежда така, че двамата търсят поводи да се заядат един с друг. Избягвайки възможностите да седнат и да се разберат като големи мъже на отговорни длъжности. И при двамата има едно усещане, че те са нещо повече от институциите, които представляват. Тази погрешна представа води след себе си куп проблеми, резултат от надценяването.
Във външнополитически план също е видно напрежението между двамата. Това обяснява и
драмата с решението кой да води делегацията на Общото събрание на ООН. Това е абсолютно несериозно. Никъде не е записано и регламентирано кой да оглавява делегацията. Има негласни споразумения и договорки. Тази година премиерът иска да отиде. Ами добре, президентът, като пропусне един път, какво ще стане? Догодина ще отиде той. По-догодина може пак, все пак Радев има петгодишен мандат.
Но понеже честолюбието е водещ мотив веднага се вижда провокация на опонента.
Иначе на този етап няма парламентарна или извънпарламентарна сила, която да може да предизвика предсрочни избори.
Последните бутафорни протести на жълтите павета са абсолютно несъзидателни. Каквото и да се случва на този етап, ГЕРБ няма управленска алтернатива. Проблемът е, че това донякъде ги отпуска и те губят чувството за състезателност.
Смятат, че няма нужда да се доказват всеки ден, да правят добри политики. Затова и липсата на алтернатива им се отразява зле.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:26 · 19.09.2018
ЗАКОННО ИДВАНЕ Н А ВЛАСТ, ХА ХА ХА КАКТО КЗВАШЕ ПОКОЙНИЙ....ВСЕ ОЩЕ СЕ ПРОЖЕКТИРА ФИЛМЧЕТО НА МАМИНИЯ, ДИГАТ СЕ ЗАПЛАТИ НА ОКОЛО 600,000 ЧИНОВНИЦИ ПРЕДИЗБОРНО И СЪС СЕМЕЙСТВА И РОДНННИ ПЛЮС 70 000 ДЖАНДАРИ ПЛЩС СЕМЕЙСТВАТА ИМ ХА ХА ХА КАКТО КАЗВАШЕ ПОКОЙНИЙ АМА ВИЙ СТЕ ПРОСТИ И ТОЙ ПАРДОН АЗ СЪМ ПРОСТ ...............
Потребител · 11:11 · 19.09.2018
тук много не са в час президента е втора цигулка даже в президентството там свири ЙОТОВА и то на много тромпети а и ленин е един убиец а сталин е обирджия на бнка какво сте се нахвърлили на ББ не че ми е любимец но по читав няма не че краде но и лови крадци то е ясно недоволни ще има но така или иначе ББ дойде законно за 3 път и ще дойде пак защото останалите са мизерници
Потребител · 07:59 · 19.09.2018
Тука като гледам в този сайт са се нанизали орките на БСП и бълват ли бълват простотии с цел да си защитят тъпия 80 процентов имбецил,фатмак!Какви процедури,какви шестици и петици?По конституция трябва в рамките на няколко часа да подпише един нормален,държавен указ,за което е помолен в съответния порядък от оторизираният за това орган,а именно ЍМинистерския съвет!Простичко и ясно за целия свят,но не и за старшината на рота,съботьор и неговите 80 процентово тъпи сподвижници!Толкова е тъп,че си мисли,че колкото по шуми,толкова по умен става?!
Потребител · 08:49 · 19.09.2018
@Потребител ПРОЧЕТИ ЗАКОНА ДЕБИЛ, ДУМИТЕ НА ТИКВАТА,КАКТО ГО НАРИЧАЛ ПАШАТА, ПО ДУМИ НА САМАТА
ТИКВА, ТА ТЕ НЕ СА ЗАКОН, КАКТО И ДА СПАЗВАШ ЗАКОН НЕ Е ФОРАЛИЗЪМ, А МУТРЕНСКО САМОЧУВСТВИЕ И БЕЗЗАКОНИЕ. НО МУТРИТЕ СА СИ МУТРИ.
Потребител · 07:51 · 19.09.2018
Няма как тъпан да се прави на “първа“ цигулка??!!
Потребител · 00:24 · 19.09.2018
А ДОКОЛКО ОХРАНИТЕЛ НА МУТРИ Е ПОДХОДЯЩ ЗА МИНИСТЪР...НО ЗАЩО НЕ СЛЕД КАТО И МИНПРЕДА Е СИК.
Потребител · 00:19 · 19.09.2018
"....какво стои в конфликта между двамата генерали.": ГЕНЕРАЛ , ЛЕТЕЦ, С ОБРАЗОВАНИЕ САЩ И ГЕНЕРАЛ ПОЖАРНИКАР,С ОБРЗОВАНИЕ В БЪРЛОГАТА НА ДС --ШКОЛАТА В СИМЕОНОВО. ЖАЛКО СРАВНЕНИЕ !!!!
Потребител · 00:12 · 19.09.2018
"ГЕРБ няма управленска алтернатива. Проблемът е, че това донякъде ги отпуска и те губят чувството за състезателност." И НЕ САМО , А ГУБЯТ И ВСЯКАКВА МЯРКА, СЛЕД КАТО МИНПРЕДА, СЧИТА,ЧЕ ДА СЕ СПАЗВА ЗАКОНА Е ФОРМАЛНОСТ.!!!
Потребител · 00:06 · 19.09.2018
"драмата с решението кой да води делегацията на Общото събрание на ООН. Това е абсолютно несериозно.' КАКВА ДРАМА,КВИ 5 ЛВ . НЯКОЙ ДА МИ ЦИТИРА КОГА;КЪДЕ И С КАКВИ ДУМИ ПРЕЗИДЕНТА Е ИЗКАЗАЛ НЕДОВОЛСТВО,ЧЕ НЯМА ТИЙ ДА ВОДИ ДЕЛЕГАЦИЯ В ООН ??? ЕДИНСТВЕНИЯТ КОЙТО ЗАДЖВАКА ТАЯ ДЪВКА Е ЦВЪКИ ШЕСТАПАРТАМЕНТОВ И ПРИДЪЛЖАВА С НЕЯ,НО ТОЙ СЪДИ ЗА ДРУГИТЕ ПО. СОБСТВЕНОТО СИ ЧУВСТВО ЗА МАЛОЦЕННОСТ.
Потребител · 05:36 · 19.09.2018
@Потребител @Потребител опомнете се недоказали се лумпени , завистливи недоносчета - стандарт си е абсолютно точен. Само мърморите и плюете - кой ще смени сегашното управление , бабите и двдовците ли ще създават бъдеще ???? Между впрочем - поклон за тях , но те са си изиграли вече картите!
Потребител · 21:19 · 18.09.2018
Браво "стандарт"! Незная кой написа тази малоумна статия / автор няма /, но вие сте най големите защитници на Б.Б. и най-яростните критици на Р.Р. Смятате, че човекът, който е работил за "мутрите"трябва да стане министър на вътрешните работи и президента да е съгласен с това? Или пък е нормално не държавният глава, а самоизпратилият се Б.Б., който не разбира и дума чужд език, да води делегацията ни в ООН? ЖАЛКО ЗА ТАКИВА "ЖУРНАЛИСТИ"!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент