09:50 ч.

19.06.18

3 мин.

0

8

0

Предизвестено убийство по пантофи

от СТЕЛА СТОЯНОВА |

Предизвестено убийство по пантофи

Мъж от Айтос успя да пребие до смърт съпругата си Ивета, защото се скарали за отглеждането на общото им дете. Не е първи случай в България, не е и последен. И няма да го промени никаква Истанбулска конвенция, не защото фили и фоби са против нея. А защото конвенцията не те пази от насилника до съседната врата. Както не те пази и ограничителната заповед. В родното законодателство има достатъчно разпоредби, според които двама бивши съпрузи, ако между тях има сериозни заплахи, да не могат да застанат близо до един и същи дувар. Само че никой не ги спазва. След като родната полиция не успява да издири под път и над път дали един избягал от затвора престъпник е същият или не, защото взел, че си пуснал брада, нима очакваме да направи подобна проверка за съпрузите насилници. Те и без брада са под прикритие, защото никой не ги търси. Ако случайно ги намери, ще се обърне на другата страна.
Неотдавна във Фейсбук група жена пусна сигнал, че въпреки ограничителната заповед съпругът й, чиято майка е адвокат, въпреки системните побои и заплахи е успял да извоюва родителски права над двете й деца. Когато това се случило, й казал "Ще ги убия, за да гледам как се мъчиш". Жената бе избрала единственото място - социалната мрежа, след като се оказало, че прокуратура, съд и полиция не й обръщат внимание.
Разбира се, всяка история има две страни - и нейната може да не е еднозначна. Големият проблем у нас е в това, че законодателството в тази сфера не се прилага особено често, защото на никого не му пука. Социалните работници, които твърде често са свидетели на подобни побои, също не подават такива сигнали, защото това означава за тях огромна бумащина и им пречи да вършат останалата си работа. А все пак и заплатите им са минимални. В случая с Айтос са си я свършили, едва когато майката вече е била убита.
А малтретирани и жени, и мъже, в страната ни има много. При това много повече, отколкото ни се иска да признаем. Самите те крият онова, което им се случва, защото им е неудобно от околните и особено от най-близките. Защото се страхуват да не им лепнат клеймо "Ами сигурно си го е заслужил/а". Защото по силата на това, че са жертви, вероятно си вярват, че наистина го заслужават. Хубаво, има психолози, които работят с тези хора, но психологът няма как да знае за тях, ако те не подадат оплакване.
Хайде само да си спомним за Елин-Пелиновата "Невеста Нена", която пристига с разцепена глава при попа и го моли да вразуми мъжа й. "Ами мъж ти е, ще те бие. Като се вземахте, света опищяхте". Много от родните невести Нени вероятно получават същия съвет. Впрочем, Нена получи и втори - "Като не ти отърва, разведи се". На което отвръща "А, не искам да се развеждам, деца имам, ти, дядо попе, просто го вразуми". Та и много от родните Нени може да са така - домашните побои имат предимство пред това да остане разведена жена и в нейните очи да получи подобно клеймо. Няма да ги вразуми нито дядо ти поп, нито Истанбулската конвенция. А и най-често не ходят по семинари за личностно развитие - режат салатата, изстудяват ракийката и се готвят за поредния побой.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:50 · 19.06.2018
Всички оправят страната със закони, и колко важни и трудна работа са те.Има хилади написани закони но закона не пази тези оказлаи се нащастни да се срещнат с реалната недосегаемост на Българската Престъпност и безразличието,неспособноста и мързеливоста на Българската Полиция и другите агенции.
Потребител · 10:55 · 19.06.2018
Добре бе, лелче, ти какво предлагаш?
Потребител · 09:47 · 19.06.2018
Точно така е! Полиция, съд , прокуратура и държавна администрация ( с изключение на НАП щото трябва да се вкарват приходи в хазната) не работят.НЕ РАБОТЯТ ,защото няма кой да ги накара да работят!Работещите в тези институции са докарани до положение да не им пука какво ще се случи с тях ако ги хванат ,че не работят.А това значи ,че няма ДЪРЖАВА!!Т.е. този който управлява държавата се е провалил ТОТАЛНО>!!!
Потребител · 06:59 · 19.06.2018
Не е само насилието авторке. Проблемът у нас е че откакто ни управляват каскети и тикви у нас циганизацията взема връх и става масова практика. В чужбина като чуят българин си представят български гражданин с индийски корени защо ли ? Ами защото тях никой не ги възпитава , никой не ги наказва никой не ги вкарва в правия път и лека полека техния начин на живот стана масова българска практика- и на политици, на бизнесмени, и на всички останали. А убиеца защо е вземал наркотици ?
Потребител · 02:32 · 19.06.2018
нинова шe сe погрижи тя e зeла мeрки сички жeни да са защитeни а сички жeндъри набучeни на кол да нe сe разваля народопсихологията на дeбилизъм в българина
Потребител · 10:56 · 19.06.2018
@Потребител Xaxaxaxa :-D
Потребител · 00:58 · 19.06.2018
Стeлоооо, страшна сeлянка си
и това ми било "журналистка"!
в българския eзик нe сe казва "успя" да прeбиe за някого
Потребител · 22:26 · 18.06.2018
Още веднъж казано, Българската държавна Админстрация ,Служби и Полиция не работят, дори и престъпника да им избоде очите.За какво плащат данаци хората и на какво се надяват?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент