22:25 ч.

17.05.18

2 мин.

0

4

0
По-малко обещания, повече проекти

Срещата в София ЕС-Западни Балкани постигна възможното


Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе в София, сама по себе си беше постигане на възможното – както от гледна точка на участието, така и на постигнатите резултати. Тя реанимира Солунския дневен ред след 15 години прекъсване. Западните Балкани отново излязоха високо в дневния ред на ЕС. От тази гледна точка, като събитие, срещата изпълни своето предназначение. Най-вероятно тя ще остане референтна оттук нататък както беше Солунският дневен ред, защото отбеляза завръщане към темата.


Големият въпрос обаче е свързан не със събитието, а с процесите и политиките – дали това председателство ще генерира процеси в региона и в Евросъюза, които да покажат, че това не е епизод, не е реверанс, а реални намерения на ЕС. По отношение на политиките въпросът е ще има ли отново България външна политика и ще покаже ли, че тези шест месеца също не са били епизод, а страната ни ще бъде фактор в региона, ще аргументира и защитава позиции в ЕС.


Декларацията от София


върна Балканите в дневния ред


но е по-малко амбициозна и е стъпка назад от Солунския дневен ред и от стратегията на ЕК от февруари тази година. Това потвърждава, че има разминаване в подходите между ЕК и някои столици като Хага, Париж и т.н. От документа отсъстват два важни политически елемента – разширяване и членството в ЕС, а и отсъства и времевия ориентир, който се съдържаше в Стратегията на ЕС. В нея се говори най-общо за европейска перспектива, без конкретни ангажименти за присъединяване, което е резултат от силния скептицизъм на Франция, Холандия, Швеция и други страни по отношение изобщо на разширяването в посока Западните Балкани. Силата на декларацията не е в нейната политическа част, а в приложението – в Софийския приоритетен дневен ред. Там се дефинират конкретни направления, мерки за развитие на инфраструктура, енергетика, сигурност, борба с корупцията, трафик на хора и т.н.


Това показва, че в момента за ЕС на преден излиза не разширяването на съюза в Западните Балкани, а стабилността на региона с оглед сигурността на цяла Европа.


С други думи ЕС залага на процеса, очертава задачите пред страните от Западните Балкани, изразявайки готовност да ги подпомага в редица аспекти, но от друга страна


без да поема ангажименти за финала на процеса


България успя на базата на политическата конюнктура в Европа и в региона, т.е. засилващите се опасения от външни влияния в региона на Русия, Турция, Саудитска Арабия, Китай, да върне Западните Балкани в дневния ред на ЕС. За съжаление, не става дума за продължаване на обединението на континента, а за гарантиране сигурността и стабилността на континента. Затова донякъде е приглушен елемента разширяване, защото би се оказало, че двигател на този процес са страни извън съюза.


*Заглавията са на редакцията


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 07:23 · 19.05.2018
абе простаци от герб,вие оправихте България,та тръгнахте и западните балкани да оправяте.
Потребител · 11:09 · 18.05.2018
С ДВЕ ДУМИ КОМЕНТАРЪТ КАЗВА БОЙКО Б. Е СРЕЩУ РУСИЯ И КАКВОТО И ДА Е ВЗЕМАНЕ-ДАВАНЕ НА бАЛКАНИТЕ,ВКЛ.И бЪЛГАРИЯ С НЕЯ, ЗАЩОТО ТОВА Е ГЛАВНАТА ОПАСНОСТ ЗА НАС,БАЛКАНИТЕ, , ЕС И САЩ. И КАТО ГИ 3ВКАРАМЕ НА БАЛКАНИТЕ НИЕ СМЕ С ТЯХ СРЕЩУ РУСИЯ. С 2 ДУМИ И ТОЧКА. НО В 2 СВЕТОВНИ ВОЙНИ БЯХМЕ С ЗАПАДА,СРЕЩУ РУСИЯ , А СЕГА ПАК. ПОУКИ ИСТОРИЧЕСКИ НА ВОЖДА, А ДАНО АМА НАДАЛИ.
Потребител · 08:32 · 18.05.2018
Всички искат пари и да имитират работа, е как ви харесва имитацията на работа, с пропаднали ново поставени плочки, падащи изолации,пътища които стават на дупки след 2 месеца, сиренето от палмово масло,саламите от соя,маргарина от вода,мляко и лимонада от химикали.Значи всичко лесно бързо без много материали да се слагат, с имитация на труд и качество.Държавни органи имитиращи работа,народно събрание също.
Потребител · 02:28 · 18.05.2018
Така ли веднъж не можахте да погледнете към себ си за да разберете защо не ви искат,всички ви изброяват причините, а те са като престъпност,корупция,непотизъм,каржби,измами, нагласени търгове ,мръсотия,мързел и големи претенции за заплата но напълно неспособни вишисти.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент