08:20 ч.

13.10.17

3 мин.

0

8

0
Полицаите да минават през детектор на лъжата

Така ще се намали броя на хората в униформи, които са склонни към престъпления


"Нашата полиция ни пази", пееше Веселин Маринов, но напоследък служителите на реда често се оказват от отбора на лошите. Заместник-шеф на районно управление в Пловдив бе задържан и ще получи обвинение за подкуп, защото се оказа съпричастен към телефонни измами. Дългогодишен полицай от Казанлък пък застреля лекар в Гърция заради жена. Разбира се, и другаде се случва служители на реда да вършат престъпления.


У нас обаче стана практика, когато има такива разкрития за незаконни действия на униформени, те веднага да бъдат огласявани.
В някои страни се смята, че това е политически некоректно или рисково и затова те не се публикуват. Смята се, че с огласяването им се вреди на авторитета на различните служби.


Според мен обаче за България е добре да се дава публичност на подобни разследвания, защото за съжаление все още сред служителите с драстични отклонения няма усещане за последиците. Затова фонът на публичност донякъде има превантивен ефект.
Проблемът с полицейските служители, които са извършили престъпления е, че


те са хора с опит и професионални познания


Особено пък, ако са на по-високи постове, както е случаят в Пловдив. Много е сложно, защото тези хора знаят добре как се прави престъплението и как да се пазят. Другият голям проблем е, че има много политически протекции за тези престъпници в униформи. Като започнат да ги разследват, този, който ги разследва често става обект на реванш. Имаше много такива случаи в МВР - на хората, които са разследвали колеги или началници, после им разказват играта. Другият голям проблем е, че полицаите на практика са в постоянен допир с криминалния контингент. Отношенията с подземния свят им влияят и те заимстват маниерите на престъпниците.
Второ, служителите на реда могат да бъдат изкушени от "лошите".
Едно от възможните решения за МВР за намаляване на склонността към престъпления на негови служители, особено за по-високите нива, би било минаването на полиграф. В ДАНС всички го правят. МВР


се опитват от години да го превърнат в по-масова практика


но все още не става, има съпротива от някои служби. Според мен те се страхуват от последиците на разни техни протежета. Ти като видиш, че човекът се отклонява, казваш на началниците, а понякога - на дирекция "Вътрешна сигурност" и те започват да го дебнат. Знам такива случаи. Не му се съобщава, а го дебнат. В тези случаи всички тези ,които са го назначили, започват да са проблемни.Въвеждането на задължителен полиграф ще бъде много радикална промяна. Тази идея обаче лесно може да бъде защитена с правни аргументи. Може да се въведе условие ако искаш да кандидатстваш за по-висока позиция, да минаваш задължително през детектор на лъжата. Машината става посредник, защото не се вярва на хората. С полиграф има много случаи на разкрити такива "къртици". Не е достатъчно служителите да минават само на психолог, това е субективно. Полиграфът е устойчив метод.


Да, има проблеми с него - трябва обучен полиграфист, а понякога детекторът на лъжата може и да бъде пробит. Но тези, които успяват, както се случва предимно в шпионските филми, са единици. Става въпрос за много добре обучени хора. Нормален човек много трудно може да излъже детектора. Достатъчно е да има техника и обучен полиграфист. Един от основният аргумент против въвеждането на полиграфа е, че е унизително. В САЩ или в Англия да не би да е обидно ? В Източна Европа половината държавни също го използват.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:18 · 15.10.2017
ТЕСТ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ И ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА трябва да минават всички депутати министри магистрати и МВР служители. И да има последствия за неиздържалите , а те ще са повечето от сегашните . Последното за което се става полицай и магистрат днес е да се борят за спазване на закона и обществения ред.
Потребител · 14:48 · 14.10.2017
Ако им сложат и тест за интелигентност и ще останат пет - шест човека
x · 16:30 · 13.10.2017
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПОЛИГРАФА НЕ СА ГОДНО ДОКАЗАТЕЛСТВЕНО СРЕДСТВО В НАКАЗАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС,ПРИ ТОВА В ЦЕЛИ СВЕТОВЕН СВЯТ!!!ИЗПОЛЗВА СЕ ПРИ СЪГЛАСИЕ НА ПРОВЕРЯВАНИЯ.
НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИМА ВЯРА НА МАШИНА.СЪЩОТО Е ПРИ ЕКСПЕРТИЗИТЕ ЗА МИРИЗМА,ВЗЕТА С ПОМОЩ НА ОБУЧЕНИ ПОЛИЦЕСКИ КУЧЕТА-НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИМА ВЯРА НА КУЧЕ,КАКВОТО И ДА Е ТО!!! ПРИ ТАЗИ УСТАНОВЕНА ТРАЙНА ПРАКТИКА,КАК ДА СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ТЕСТЪТ НА ПОЛИГРАФ??! ПРОСТО НЯМА КАК!!!ТАКА ЧЕ...
Потребител · 18:32 · 13.10.2017
@x ДОБРЕ БЕ. НЕКА ТОГАВА ДЕПУТАТИТЕ МИНАВАТ КТРЪВЕН ТЕСТ ЗА НАРКОТИЦИ И ДУПЕНЕ ПРЕД ЛЕКАРСКА КОМИСИЯ ДА НЕ ИМ СА РАЗШИРЕНИ ЗАДНИЦИТЕ. ЩОТО ПЕДЕРАСТИТЕ СА ЗАВИСИМИ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ КОГАТО СА ГИ СНИМАЛИ НА КАЛЪП. ОТ ТАКЪВ ДЕПУТАТ КАКЪВТО ЗАКОН ПОИСКАШ ТАКЪВ ЩЕ НАПРАВИ.
Потребител · 14:41 · 13.10.2017
Искате да ни оставите без полиция
Потребител · 10:59 · 13.10.2017
СУПЕР. ПОДКРЕПЯМ. ПОЛИТИЦИТЕ СЪЩО ДА МИНАВАТ ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА. ТАМ ДОРИ Е ПО ВАЖНО€ ЗАЩОТО НАРОДА Е КАЗАЛ ЧЕ РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТКЪМ КРАТУНАТА
Потребител · 09:21 · 13.10.2017
За шофиране с висока скорост , или за пиене и щофиране само никога няма да те приемт за полицаи, да не говорим да биеш жена си и други подобни..
Потребител · 09:09 · 13.10.2017
Преди да кажеш че корумпирни полицай има и в други страни ама само българските били публикувани. провери как се става полицаи в западните страни, има 360 градуса разглеждане на дейноста, характера ,поведението, професиналната му етика,честноста и финансовото му състояние.За несипълнение на един от критериите получава заповед за уволнение.Не може да си взел заеми от 100 човека и да не ги върнеш понеже си полицаи или да вземаш подкупи.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент