07:00 ч.

21.04.17

3 мин.

0

2

0

Покрай пенсиите, да не забравят образованието

от проф. Михаил Константинов |

Покрай пенсиите, да не забравят образованието

Стартът на парламента дава надежди, че ще работи добре


Ако говорим за заявките, които направиха политическите сили от парламентарната трибуна в първия работен ден на 44-ото Народно събрание, първото, което прави добро впечатление е, че отсъстваше остра реторика. Изказаха се пожелания за съвместна работа за темите, по които може да бъде постигнато съгласие. Така че аз очаквам конструктивна работа от новия парламент, поне в началните месеци от неговата работа. Нека да видим, все пак, какво ще бъде направено, защото намеренията и приказките са едно, а действията са друго. Предстоят първи важни решения на парламента, най-важното, разбира се, от които, е изборът на ново правителство. Ще видим там как ще се развият нещата. Но отново повтарям, стартът прави добро впечатление.


Опозицията е очевидно стабилна, защото тя ще бъде обект на една сравнително голяма партия- БСП с 80 депутати. Опозиция


не значи да бъдеш против на всяка цена


Всички страни например изразиха желание да работят успешно за председателството на България на Европейския съюз от началото на 2018 г. Що се касае до взривоопасните въпроси, те са много, включително може да се очаква напрежение и по въпросите на външната политика и на социалната такава. Все пак БСП се стреми да е по-лява и по-социална партия. Една от най-важните реформи - повишаването на минималните пенсии, вече стартира. Много е важно обаче да бъдат повишени пенсиите само на хора, които са работили и имат трудов стаж от по 30-35 години, но са били ощетени несправедливо. Хората, които получават само социални пенсии, не би трябвало да се ползват от това увеличение, защото те нямат принос към пенсионната система.
Що се отнася до очакванията ми за отношенията между новото правителство и президента Румен Радев, те отново са за конструктивно сътрудничество. И това, че президентът Радев не произхожда от ГЕРБ, както беше предшественика му Росен Плевнелиев, може даже да се окаже здравословно. Защото всяка власт се нуждае от опозиция.


Власт, която няма сериозна опозиция, се разлага


Това не трябва да бъде допускано. Не е лошо, че от президента Румен Радев ще бъдат изказвани т.нар. алтернативни становища и евентуално алтернативни политики. През последните години за отбраната се отделиха малко повече от 1 % от брутния вътрешен продукт, което вече е недопустимо. Хората не искат да стават войници в българската професионална при сегашните условия. Ние трябва да им предложим по-добри условия.
Трябва да се търсят и отделят пари и за българското образование. Мисля, че няма партия, която е против да се подобри качеството на българското образование, проблемът е как да се направи то. Едно от нещата, които се оказа, че не работят, са т.нар. делегирани бюджети.
За прогнозна визия за състава на бъдещия кабинет не е етично да спекулираме, макар че повечето имена се въртят в публичното пространство. Това може да се изтълкува и като някакъв натиск. Надявам се, че ще бъдат избрани наистина подходящи хора.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 15:25 · 21.04.2017
Образование. Това сега да не би е социалистическо? Уверен съм, че само през мисленето на тежко обременен пълен идиот му е минавало през главата, че крадливите ГЕРБ-ери ще загърбят навиците си и ще помислят за нашите родители пенсионери. Естествено е след като три години им бе предложена „постна пица”, само в празните им „кратуни” витаят нефт и газ от Черно море и главно 4-ири годишен нов мандат.
Потребител · 15:17 · 21.04.2017
Пенсиите на родителите ни? Отговорът не е с факти публикувани от Българска стопанска камара. Защото в края на управлението на И.Костов – 1987-2001 (след 1525 дни) остава външен дълг 18105 млн.лв. В края на управлението на С.Сакскобурготски – 2001-2005 (след 1404 дни) остава външен дълг 12010 млн.лв. В края на управлението на С.Станишев 2005-2009 (след 1440 дни) остава външен дълг 6396 млн.лв. А в края на управлението на „инфраструктурният умник” Бойко Борисов – 2009-2013 и 2014-2017 (след 2137 дни) остава външен дълг 20091 млн.лв.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент