12:00 ч.

17.08.18

4 мин.

0

14

0

Покерът на Ердоган не върви пред Тръмп

от редактор |

Покерът на Ердоган не върви пред Тръмп

Турският президент ще омекне и ще се извини, както направи с Путин, казва Милен Керемедчиев


Проблемите в Турция всъщност не започнаха с политическата криза между Вашингтон и Анкара. Те стартираха още със започването на възхода на президента Реджеп Ердоган, защото за последните 15 години Турция се превърна от една демократична и прозападноевропейски настроена държава в една ислямистка автокрация и диктатура, която успя да се скара с всички свои икономически партньори.
Ердоган се скара с Ирак и със Сирия заради кюрдите, а двете страни са основен енергиен партньор на Турция. От години е конфликтът с Израел, който пък е високотехнологичен партньор на южната ни съседка. Турция се смрази и с Москва след като свали руски самолет, а последвалото възстановяване на отношенията
между двете държави беше бавно и трудно.
Анкара се скара с Европейския съюз заради бежанците, а сега се скара и със САЩ.
Така че политиката на президента Ердоган всъщност вкарва страната му в много сериозен икономически проблем. Защото


не светът се нуждае от Турция, а Турция се нуждае от света


И както изброих, Турция се нуждае и от ЕС като най-голям търговски партньор, и от САЩ, и от Русия, и от арабския регион.
Затова всички загубени контакти през годините вредят на турската икономика. Ще дам само един пример. За последните 10 години турската лира се е обезценила със 70 %, което означава, че
проблемите в икономиката на съседите ни съществуват много отдавна, а не от последните няколко седмици.
Всъщност раздорът между САЩ и Турция е само катализаторът на тези проблеми. Затова моето мнение е, че Анкара няма как да навреди на Щатите по какъвто и да е начин, защото турската икономика е прекалено малка и слаба за някакви значителни действия. От друга страна САЩ са твърдо убедени да продължат натиска върху Турция до постигане на краен ефект, т.е. освобождаване на арестувания американски проповедник. Аз виждам сценарий, който наподобява този с Москва след свалянето на руския военен самолет. В началото и президентът Ердоган и външният министър, и премиерът, поставиха първоначално доста твърдо точка и казаха, че няма да преосмислят своето поведение и няма да се извинят на Русия.
После видяхме, че след сериозни икономически натиск и последствията, които претърпя турската икономика, и най-вече туризъм и енергетика,


Ердоган бързо преосмисли своята позиция


и два пъти се извини на Путин. Сега очаквам същия сценарий, защото все пак няма механизми, с които Ердоган да отговори на Тръмп.
Ако американците успеят да убедят Световната и Европейската банка за възстановяване и развитие да не отпускат заеми на Турция в тази криза, това означава, че свободното падане на лирата ще продължи и това ще окаже още по-голям натиск върху Ердоган да предприеме някакви спешни стъпки за подобряване на ситуацията.
Виждаме, че турският президент се опитва панически да вкара свежи пари в момента в кризисната си икономика. При посещението на катарския емир той обеща 15 милиарда долара.
В паниката си Ердоган се опитва да възстанови и позамразените и намиращи се може би в най-ниската точка отношения с Еропейския съюз.
Търсенето на съюзници срещу САЩ обаче е прекалено трудна мисия. ЕС и без това има проблеми с Тръмп в момента. Заради наложените американски санкции Русия също страда от икономически проблеми. Катар не смее да се противопоставя на САЩ, защото в момента има основен проблем със страните от Персийския залив. Така че няма много държави, които биха се притекли на помощ на Турция в момента. Остава само Иран. Ако Ердоган обаче се обърне към Техеран, това допълнително ще взриви и без това ядосания Тръмп и тогава отношенията биха могли да достигнат до крайна ситуация.
От доста време Турция се опитва да "рекетира" страните-членки на НАТО. Ето сега от Анкара твърдят, че ако не получат ракетните системи "Пейтриът" от САЩ, ще закупят руските "С-400". Ако пък Вашингтон откаже да им даде военни самолети F-35, ще вземат руски СУ-57.


Това извиване на ръце определено не действа на администрацията на Тръмп


а точно обратното -влошава отношенията. Между впрочем, вече излязоха коментари на американски сенатори, даже имаше и публикации в пресата, които поставиха въпроса дали не е време Турция да се извади от НАТО. Това са прекалено крайни становища, но е факт, че вече си чуват и такива мнения. И пак подчертавам дебело: НАТО без Турция може, но НАТО без Съединените щати не може. Така че Анкара трябва да пресметне доколко играта на покер би се получила този път. Защото, ако номерата на Ердоган със заплахи и твърдо отношение работят спрямо европейските лидери, те изобщо няма да трогнат Тръмп, който категорично иска да покаже, че Америка няма да се огъне пред нито един диктатор, било то и турският.
Следва и въпросът как ще се отрази на България кризата с турската лира? От една страна търговията би трябвало да се подобри, тъй като евтината лира дава по-ниски цени на стоките. Но като цяло турските бъдещи инвестиции в България биха били под въпрос, тъй като в момента едрият бизнес на комшиите ни изпитва много сериозни затруднения. Така че турските предприемачи първо ще чакат да се оправи ситуацията вътре в страната, преди да гледат навън за други инвестиции или разширяване на бизнеса.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 00:06 · 23.08.2018
питам се има ли човек който би се съгласил друг да се разпорежда в домът му дори да получава дадена изгода от него.
Потребител · 02:05 · 19.08.2018
Обикновeно шопа залива с тъпизми но сeга барак вe омаза до уши , на вeликиа аскeр можe да мъ паднe въздуха под наляганe , наврeмeто e било лeсно амeриканска пара чорбарски аскeр по пeт за грош аидe нeма нужда
Потребител · 22:18 · 18.08.2018
Ще се скараме,обиждаме постоим гладни и ще си спомним че сме дбри приятели.А пастора да си ходи в Америка да не бил проповядал в Турция той не знае ли какво ти се случва ако си християнин в Турция, Че и пастор отгоре на това ще покръства мюсулманите тоав е наказуемо със смърт, както и да си християнин.
Миро · 15:08 · 17.08.2018
Как разбра че е втора по сила по силна е от Англия или от Сащ,ТУРЦИЯ С НИЩО НЕ ДОПРИНАСЯ ЗА НАТО тя е консуматор мрънка постоянно за модерби системи и ги получава,заводи на чужди фирми и ноу хау в отбраната ядрено оръжие на нейна територия в нейна база никъде не са дали бойна войска нито в Ирак нито в Афганистан,така че драги ми разбирачо НАТО може без Турция но тя без него ще стане с армия от камили и тюрбани с калашници и аллах ще ги води ясно ли о ясних
BarakBaghdadi · 16:40 · 17.08.2018
@Миро Аз разбирам за нещата като чета за тях. Турция има втората по сила армия в НАТО, факт. Официално САЩ имат първо място, Франция 2ро и UK 3то, но всички знаем, че франсетата са смешни, а англичаните имат много сериозни проблеми с армията си. Сила не се мери само с брой воийници, кораби и танкове. Турция от години води война с Кюрдите, определено ще да имат подготвена армия, така смятам.

Ние като даваме пушечно месо в Афганистан, това прави ли ни силни, драги? Що за логика?
BarakBaghdadi · 16:45 · 17.08.2018
@BarakBaghdadi Още повече, че Турция е един от най-старите членове на НАТО, има много важно геостратегическо положение, САЩ имат 2 бази там, германците също.

Междудругото Турция има военни бази в Катар, Ирак и Сомалия, около 25 000 феса, колко други НАТО членове могат да се похвалят с това?
Shopeto · 09:00 · 18.08.2018
@BarakBaghdadi Като уточнение ии допълнение:
Американците нямат бази в Турция, това са официално бази на НАТО и не са две, а 24. Немците нямаат никъде по света собствени военни бази, нали се сещаш защо. Миналата година, след като се изпокараха с Ердоган, си събраха парцалките от Инчилик и се преместиха в Йордания.
BarakBaghdadi · 18:13 · 18.08.2018
@Shopeto НАТО е творение на САЩ, за налагане на собствените си геополитически и икономически интереси със сила, аз разлика не правя, НАТО=САЩ
BarakBaghdadi · 16:54 · 17.08.2018
@Миро Отиде ли Ердоган при Влад, край с НАТО. Това е ясно за всеки с две гънки. В Европа има 3 армии дето стават, Руската, Турската и Шевейцарската. Какво ще е НАТО без Турция? Литва, Румъния, Италя, Германия.....верно ли?
Shopeto · 09:11 · 18.08.2018
@BarakBaghdadi Твърдението, че НАТО без Турция не може да съществува, е малко преувеличено, не мислиш ли. Вярно е, че турците имат много важно стратегично положение, но чак жизнено важни... Виж, без Америка НАТО няма да просъществува, за това две мнения няма.
Колкото до това колко е "силна" една модерна армия, това колко войници, танкове и самолети имаш, в днешно време не е толкова важно. Видя ли как американците прегазиха Ирак, дето бяха тогава на пето или шесто място в света?
BarakBaghdadi · 18:17 · 18.08.2018
@Shopeto Хехе, ма ти верно си голям балък! Това, колко била силна Иракската армия е отдавна отречено. Вземи малко си оресни знанията.

По твоята логика, САЩ и НАТО за нищо не стават, защото за 17 години в Афганситан, не само, че не печелят, но и напоследък губят. САЩ не могат да се справят с банда пустиняци с калашни, бахти армията, а?
BarakBaghdadi · 13:50 · 17.08.2018
Турция е втората по сила армия в НАТО г-н редактор и 9та в света. Твърдернието, че НАТО може без Турция е смешно и даже няма какво да се коментира.

Ердоган е хлъзгав мишок и може да ни изненада. Световният The Grand Chessboard се пренарежда много активно и не виждам кои "диктатори" са се огънали напоследък...а Влад чака яхнал мечка, винаги печели :-)
Shopeto · 09:29 · 18.08.2018
@BarakBaghdadi Това дето "Влад чака яхнал мечка"" и "винаги печели", не те ли притеснява поне малко? Защото той за да спечели, трябва някой да загуби и този "някой", ако още не си го разбрал, сме и ние. Ясно, че ти виждаш нещата под друг ъгъл, но в историята ще намериш достатъчно примери за такива като теб, които са ги изправили до стената като народни предатели. Разбира се вече не правим такива неща, нали имаме демокрация и човешки права, но някой ден... Влад и компания като "победят"...
BarakBaghdadi · 18:20 · 18.08.2018
@Shopeto Не ми говори за история, ти който сам си призна, че си много зает за да четеш и образоваш!

Кто говориш за печелене и губене, какво визираш, че нещо не ми е ясно? Аз друго исках да кажа, ма пак останах неразбран :-)
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент